Pusdiena

Pusdiena 30.11.2016

Pusdiena

Apsardzes nozare: Novilcinot reformas nozares regulējumā, kavējas cīņa ar ēnu ekonomiku

Šaubīgu prasību dēļ otro gadu Jūrmalai neizdodas atrast atkritumu izvedēju

Šaubīgu prasību dēļ otro gadu Jūrmalai neizdodas atrast atkritumu izvedēju

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem un 5 mēnešiem.

Līdz nedēļas beigām iepirkumu uzraugi sola izšķirt kārtējo strīdu par tiesībām Jūrmalā apsaimniekot atkritumus. Tā ir iespēja uz septiņiem gadiem tikt pie vairāk nekā septiņus miljonus eiro vērta līguma. Līdz šim Jūrmalai ar atkritumu izvedēja noskaidrošanu nav veicies – pusotra gada laikā iepirkumu uzraugi vairākkārt likuši labot konkursa nolikumu, bet pērn rudenī sekoja rīkojums iepirkumu pārtraukt.

Atkritumu apsaimniekotāju konkursā uzņēmēji līdz šim sūdzējušies par dīvainām Jūrmalas domes prasībām. Piemēram, Jūrmala gribējusi konteineru izmēru, ko nodrošināt var tikai ierastais domes sadarbības partneris. Citā reizē prasīts ierīkot atkritumu šķirošanas laukumu, bet vietu tam dome nav piedāvājusi.

Iepirkumu uzraudzības birojs līdz šim atzinis uzņēmēju sūdzības, tāpēc Jūrmalai nācies vairākkārt labot arī jaunā konkursa noteikumus. Uzņēmēju iebildes nav beigušās, tomēr Jūrmalas domes komunālo jautājumu komitejas priekšsēdētājs „zaļzemnieks” Jānis Lediņš uzskata, ka visas pretenzijas dome atspēkojusi.

“Mēs gribētu to epopeju beigt līdz 1.janvārim. Ja nē, tad

sajūta, ka jātaisa savs uzņēmums un nav jātaisa konkurss,” saka Lediņš.

Arī vasarā izskanēja līdzīga iecere.

Pašlaik par konkursa uzvarētāju ar septiņarpus miljonu eiro piedāvājumu Jūrmalas dome noteikusi kompāniju „Clean R”, kuras īpašnieki saistīti ar ekspremjeru Andri Šķēli. Taču konkurentu uzņēmuma „Eco Baltia vide” direktors Jānis Aizbalts ir pārliecināts, ka sadarbības partneri Jūrmala izvēlējusies kļūdaini. „Eco Baltia vide” cenas piedāvājums bijis par pusotru miljonu eiro lētāks nekā „Clean R”. Tomēr šī kompānija uzvarējusi ar apšaubāmu piedāvājumu, uzskata „Eco Baltia vide” direktors.

“Mēs uzskatām, ka divās no pozīcijām cenas ir uzliktas mākslīgi zemes. Vai tas tā ir vai nav, Jūrmala nav izvērtējusi. To mēs sapratām Iepirkumu uzraudzības biroja sēdē, kad jautājām, vai tika vērtēts, cik maksā pazemes konteineru iebūvēšana. Nav tādas pieredzes ne Jūrmalai, ne pretendentiem. Viņi atbildēja, ka uz to neskatījās, jo nezina, vai vispār šādus konteinerus Jūrmalā izmantos un būvēs.

Tā nav korekta vērtēšana, ja atzīst – uz to sadaļu pat neskatās, bet par to tiek doti punkti,” norāda Aizbalts.

Tādus pašus argumentus uzskaita arī kompānija „Jūrmalas namsaimnieks”, kas arī par domes izvēli sūdzējusies iepirkumu uzraugiem. Uzņēmuma pārstāvis Ingus Vilks apgalvo – dažās pozīcijās „Clean R” mākslīgi samazinājis cenu, par to iegūstot papildu punktus. Taču kopumā jūrmalnieki pārmaksāšot.

“Par pazemes konteineru izbūvi un uzstādīšanu cena ir iedota uz pusi zem konteineru pašizmaksas,” stāsta Vilks.

Pēc gada Jūrmala plāno ieviest jaunu kārtību, liekot iedzīvotājiem maksāt par izvesto atkritumu masu, nevis tilpumu. Taču domes izvēlētā atkritumu izvedēja cenas piedāvājums bijis izdevīgāks tieši mēslu kubikmetriem, nevis tonnām. Tādējādi lēšams, ka Jūrmala lēmusi sadarboties ar iedzīvotājiem neizdevīgāko kompāniju.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti