Panorāma

Kam jāmaksā par datora iegādi skolēnam?

Panorāma

Mūžīgie bērni: kas notiek pēc pilngadības sasniegšanas?

Restorāni gatavi spert soli atpakaļ piesardzības dēļ

Rīgas restorāni gatavi ierobežojumiem; brīdina par vēl vienu triecienu nozarei

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Rīgā restorānu īpašnieki gatavi ievērot jaunos ierobežojumus, lai sargātu klientus no Covid-19. Vienlaikus Rīgas Tūrisma attīstības birojā norāda, ka tas būs vēl viens trieciens nozarei.

Pēc ierobežojumu atcelšanas, kad dzīve atgriezās ierastajās sliedēs, restorāni un kafejnīcas par apmeklētāju trūkumu nesūdzējās. Vismaz ne Rīgas centra restorānos.

"Cilvēki bija noilgojušies, varētu teikt, tā kā mazliet izbadējušies un ļoti aktīvi apmeklēja restorānus," pastāstīja restorāna "Buržujs" vadītājs Gaitis Burba.

Atgriešanās pie ierobežojumiem būs vēl viens trieciens nozarei, uzskata Rīgas Tūrisma attīstības biroja vadītājs Jānis Jenzis.

"Teikšu godīgi, ka mani Veselības ministrija nepārliecināja, ka tieši ēdināšanas uzņēmumi ir tie visriskantākie,

jo pēc vienas cilvēku grupas, kas noteikti ir apmeklējusi vēl daudzus veikalus, transportu, izdarīt secinājumus... Tādu redzamu pierādījumu, ka tas noticis tieši restorānā, nebija," sacīja Jenzis.

Paši uzņēmēji soli atpakaļ piesardzības nolūkā uzskata par izpildāmu.

"Ģenerālmēģinājums mums jau bija. Mēs zinām, cik mēs varam sasēdināt.

Arī šīs zīmes, ko prasa noteikumi, mēs uz rītdienu jau sagatavosim. Restorāna apmeklētāju tāds standarta komplektiņš ir divi vai četri. Lielākas kompānijas varam ārā terasē sasēdināt. Kamēr ir vasara, ir jābauda pēc iespējas. Kas zina, kas notiks ziemā," norādīja restorāna "Buržujs" vadītājs Burba.

Uzņēmēju visvairāk satrauc tas, lai neatgrieztos situācija, kad iestādes jāslēdz pavisam un kad cilvēki vispār neapmeklē restorānus. Tas būtu vissliktākais scenārijs.

Tomēr vairāk vai mazāk arī jaunie ierobežojumi situāciju mainīs un atstās iespaidu uz uzņēmējdarbību tūrisma, viesmīlības un sabiedriskās ēdināšanas jomā, kas pandēmijas laikā jau tika skarta.

Tas ir iemesls, kāpēc nozares pārstāvji kritizē ilgo valdības vilcināšanos nepieņemot solītos atbalsta pasākumus. Lai gan lēmums vēl nav pieņemts, iespējams, runa varētu būt par atbalstu mārketinga pasākumiem.

"Ļoti būtiski ir mārketinga atbalsts nākotnē.

Bet tajā brīdī, kad uzņēmējam jāpieņem lēmums atlaist no darba darbiniekus, samaksāt rēķinus vai turpināt uzņēmējdarbību. Tie ieroči, ko piedāvā šobrīd Ekonomikas ministrija, nav tik vitāli svarīgi," norādīja Jenzis.

Viņaprāt, atbalsts nepieciešams, piemēram, subsidētajām darbavietām.

"Žēl, ka nozare atkal tiek skarta, un jācer, ka šie atbalsta mehānismi tiks iedarbināti jau otrdien," piebilda Jenzis.

To, ka jaunās situācijas dēļ radītie zaudējumi būtu jākompensē valstij, uzsver arī Latvijas Viesnīcu un restorānu asociācijā.

KONTEKSTS:

Šonedēļ Latvijā vērojams reģistrēto Covid-19 gadījumu skaita pieaugums. Pēdējo četru nedēļu laikā bija aptuveni 15 jaunatklātie gadījumi nedēļā, bet šonedēļ kļuvis zināms jau par 41 inficēšanās gadījumu.

SPKC un Veselības ministrija jau brīdināja - ja vairākiem Covid-19 inficēšanās gadījumiem nebūs izsekojams infekcijas avots, būs jāatgriežas pie stingrākiem ierobežojumiem. Vēlāk arī premjers un veselības ministre apliecināja - VM un valdība vērtēs nepieciešamību pārskatīt ierobežojumus.

Latvijā 10. jūnijā beidzās 12. martā izsludinātā ārkārtējā situācija jaunā koronavīrusa ierobežošanai. Vīruss joprojām cirkulē un pret to nav nedz zāļu, nedz vakcīnas. Arvien ir spēkā atsevišķi ierobežojumi Covid-19 izplatības mazināšanai.

No jūlija pasākumos ārā drīkst pulcēties 1000 cilvēki; no augusta šie griesti būs 3000 cilvēku. Ierobežojumi iekštelpās atkarīgi no telpas lieluma. Joprojām spēkā ir divu metru distances ievērošana. Sabiedriskajā transportā mutes un deguna aizsegi vairs nav obligāti.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti