Rīta Panorāma

"Samsung" vadītājam par korupciju piespriež cietumsodu

Rīta Panorāma

Zoom intervija ar Aigaru Kalvīti

Intervija ar Santu Purgaili

FKTK: Bankas Covid-19 izraisīto krīzi pārdzīvos pietiekami labi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Covid-19 skartās tautsaimniecības nozares Latvijā banku kredītportfeļos veido salīdzinoši nelielu daļu. To intervijā Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta panorāma" sacīja Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) priekšsēdētāja Santa Purgaile, norādot, ka bankas Covid-19 izraisīto krīzi pārdzīvos "pietiekami labi".

Bankas 2020. gada darbības rezultātus publiskos vēlāk, taču FKTK zināmi operatīvie dati, kam tiek sekots līdzi, teica Purgaile, uzsverot, ka bankas pandēmijas pirmajā uzliesmojumā pavasarī ļoti atbildīgi piegāja uzkrājumu veidošanai, piesardzīgi pārvērtējot kredītportfeļus. 

Tiesa, otrais pusgads, iespējams, iezīmēs kādas izmaiņas banku bilancēs.

No septembra, kad beidzās banku piemērotais moratorijs kredītu pamatsummas maksājumiem, bankām nācās sākt atzīt problemātiskos kredītus, klāstīja Purgaile.

"Otrajā ceturksnī banku finanšu rādītāji parādīja dažām bankām arī zaudējumus uzkrājumu veidošanas kredītportfeļu dēļ. Iespējams, ka jau uz ceturto ceturksni arī vēl kāda banka varētu vēl papildus kaut ko izveidot.

Protams, šis gads kādai no bankām varētu būt gads ar mīnusiem tikai tāpēc, ka ir šie piesardzīgie, proaktīvie soļi uzkrājumu veidošanā un stiprināšanā," teica Purgaile, norādot, ka FKTK rīcībā nav tādas informācijas, ka zaudējumu dēļ kādas bankas darbība varētu būt nopietni apdraudēta.

Viņa uzsvēra, ka Covid-19 skartās ekonomikas nozares banku kredītportfeļos veido salīdzinoši nelielu daļu. 

"Mēs arī redzam, ka kopumā ekonomika nav tik ļoti skarta, kā prognozēts krīzes sākumā. Tāpēc mēs esam pietiekami optimistiski šobrīd, ka bankas arī šo krīzi pārdzīvos pietiekami labi," teica Purgaile. 

KONTEKSTS:

Saskaņā ar Latvijas Finanšu nozares asociācijas iepriekš sniegto informāciju Latvijas banku sektora neauditētā peļņa 2020. gada deviņos mēnešos bija 107 miljoni eiro, kas salīdzinājumā ar atbilstošu laika posmu pirms gada ir par 46% jeb 91 miljonu eiro mazāk. 

Banku nozares kopējais kapitāls 2020. gada 3. ceturkšņa beigās sasniedza 2,88 miljardus eiro, kas pēdējo deviņu mēnešu periodā ir palielinājies par 8% jeb 0,21 miljardu eiro. 2020. gada 3. ceturkšņa laikā banku kapitāls palielinājies par 3% jeb 0,10 miljardiem eiro.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti