Noguldījumu apjoms Latvijas komercbankās – lielākais pēdējos divos gados

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Noguldījumu apjoms Latvijas bankās šā gada 3. ceturksnī salīdzinājumā ar iepriekšējo ceturksni palielinājies par 2% un sasniedzis 17,74 miljardus eiro –  tā ir lielākā vērtība pēdējo divu gadu laikā. Savukārt gada laikā komercbanku piesaistīto noguldījumu apjoms palielinājies par 7% jeb 1,19 miljardiem eiro, liecina Finanšu nozares asociācijas apkopotā informācija.

Lielākais noguldījumu apjoms 2020. gada 3. ceturkšņa beigās bijis "Swedbank" (5,49 miljardi eiro), "Citadele" (3,3 miljardi eiro), "SEB banka" (3,2 miljardi eiro), "Luminor Bank" filiālē Latvijā (2,7 miljardi eiro) un "BlueOrange Bank" (0,55 miljardi eiro).

Būtiskākais pieaugums novērojams privātpersonu noguldījumos. Pēdējā gada laikā tie ir palielinājušies par 0,92 miljardiem eiro un sasniedz 56% no kopējā noguldījumu apjoma bankās Latvijā.

Salīdzinot ar 2020. gada 2. ceturksni, 3. ceturksnī banku izsniegto kredītu apjoms palielinājies par 0,11 miljardiem eiro. Pēdējo 12 mēnešu periodā privātpersonām izsniegto kredītu apjoms nav būtiski mainījies, savukārt uzņēmumiem izsniegtais finansējums ir 58% no kopējā kredītu apjoma.

"Noguldījumu apjoma pieaugums trešajā ceturksnī ir likumsakarīgs, ņemot vērā iedzīvotāju piesardzību attiecībā uz tēriņiem. Līdz ar pirmās ārkārtējās situācijas iestāšanos martā daudzi atlika ilgstoši plānotus pirkumus, tostarp nogaidīja ar mājokļa iegādi. Taču trešajā ceturksnī bija vērojama optimisma atgriešanās un mājsaimniecību kreditēšana bija necerēti aktīva, lai gan kopējais kredītu apjoms privātpersonām šī gada laikā nav būtiski mainījies, ja salīdzinām ar attiecīgo periodu pērn.

Savukārt uzņēmumu vidū aizvien novērojama piesardzība un bažas par krīzes ietekmi uz ekonomiku, līdz ar to pieprasījums pēc finansējuma attīstībai ir nedaudz samazinājies,"

vērtēja Finanšu nozares asociācijas Kreditēšanas komitejas līdzpriekšsēdētājs Ainars Balcers.

Pēc viņa sacītā, pozitīva iezīme ir tā, ka pieprasījums pēc kredītu pamatsummas atlikšanas trešajā ceturksnī ir samazinājies, un lielākā daļa klientu ir atgriezušies pie iepriekšējā kredītmaksājumu grafika.

Latvijas banku sektora neauditētā peļņa šā gada deviņos mēnešos bija 107 miljoni eiro, kas salīdzinājumā ar atbilstošu laika posmu pirms gada ir par 46% jeb 91 miljonu eiro mazāk.

Finanšu nozares asociācijā norādīja arī, ka šajā laikā bankas arī aktīvi turpināja paplašināt digitālo pakalpojumu klāstu, samazinot nepieciešamību pandēmijas laikā fiziski apmeklēt banku filiāles.

Banku nozares kopējais kapitāls šā gada 3. ceturkšņa beigās sasniedza 2,88 miljardus eiro, kas pēdējo deviņu mēnešu periodā ir palielinājies par 8% jeb 0,21 miljardu eiro. 2020. gada 3. ceturkšņa laikā banku kapitāls palielinājies par 3% jeb 0,10 miljardiem eiro.

Latvijā lielākā banka pēc aktīvu apjoma 2020. gada 3. ceturkšņa beigās bija "Swedbank", kam sekoja "Citadele", "SEB banka", "Luminor Bank" filiāle Latvijā, "BlueOrange Bank", liecina Finanšu nozares asociācijas dati.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti