Dienas ziņas

Aicina ievērot ierobežojumus

Dienas ziņas

Avārijā Babītes novadā iet bojā elektroskūtera vadītājs

Tūrisma nozare gaida atbalstu

EM par iespējamo atbalstu tūrisma nozarei ziņos valdībai tuvākajā laikā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

“Kaut kā ir jāizdzīvo līdz pavasarim,” tā darbu Covid-19 laikā vērtē tūrisma nozarē. Kurzemes pusē vasara tūrisma ziņā bija viena no labākajām pēdējo gadu laikā. Bet tagad, tuvojoties jau ierasti mazāk aktīvajai rudens sezonai, vairāki uzņēmumi domā par to, kā turpināt darbību, cerot arī uz Ekonomikas ministrijas atbalstu. Ministrija par jaunu atbalsta programmu nepieciešamību valdībai ziņos tuvākajā laikā.

Viens no sāpīgajiem punktiem, ko uzsver komersanti, ir mainīgie epidemioloģiskie noteikumi un neziņa par nākotni. Salīdzinājumā ar pagājušo gadu, kad tūrisma uzņēmumi auga un to klientu palika aizvien vairāk, tad pēdējos septiņus mēnešus aģentūras cenšas izdzīvot bez klientiem.

Tūrisma aģentūras ''Dream Tours'' valdes locekle Nataļja Filatova atzina, ka “mēs vienkārši izdzīvojam pašlaik. Mēs saprotam, ka mums šis laiks jāizdzīvo līdz pavasarim. Varbūt tad kaut kas mainīsies.

Bet diemžēl esam ļoti atkarīgi no valdības lēmumiem, kas tika un tiek pieņemti ļoti pēkšņi, un mūsu biznesā vajag kaut ko plānot.”

Līdzīgs viedoklis ir arī Latvijas Viesnīcu un restorānu asociācijas prezidentam Jānim Naglim, kurš norāda uz nozares specifiku – 30% ienākumu nāk no vietējā tūrisma, savukārt 70% – no ārvalstu iebraucējiem. Ņemot vērā, ka ir noteikta pašizolācijas prasība, ierodoties no Covid-19 skartākajām zonām, tūrisma uzņēmumu izdzīvošanas iespēja laikā no 15. septembra līdz nākamajai vasaras sezonai esot apdraudēta.

“Būtu nepieciešamība atjaunot maksātnespējas pieteikumu moratoriju, jo kreditoru parādi uzkrāsies. Nekur viņi nepaliks, tā maksāšanas disciplīna ir palikusi sliktāka. Nākošais, uz ko mēs skatāmies, ir granti strādājošo atalgojumam, kas varētu izpausties tā, ka uzņēmējs maksā darba algu un nodokļus piefinansē no šiem grantiem,” bilda Naglis.

Latvijas Viesnīcu un restorānu asociācija ar pašvaldībām un Ekonomikas ministriju risina vairākus citus atbalsta mehānismu modeļus, piemēram, nekustamā īpašuma atlaides vietvarās ziemas periodā vai arī veidu, kā atlikt iespējamās soda naudas vai īres izmaksas.

Ekonomikas ministrija informēja – šobrīd nekādas šāda veida atbalsta programmas, kur uzņēmumiem pieteikties, vēl neesot izveidotas. Par to nepieciešamību valdībai tiks ziņots tuvākajā laikā.

Gan Ekonomikas ministrija, gan uzņēmumi atzīst – ļoti lielu lomu uzņēmējdarbības attīstībā Covid-19 laikā spēlē tieši noteiktie ierobežojumi.

Veselības ministrija norāda, ka kopā ar citām ministrijām sekos līdzi epidemioloģiskajai situācijai un domās par veidiem, kā salāgot ekonomisko un veselības faktoru, taču tas esot valdības uzdevums.

KONTEKSTS:

Tūrisma nozare ir piedzīvojusi  60% apjoma kritumu. Tūrisma nozare lūgusi Ekonomikas ministriju atkārtoti paredzēt valsts atbalstu grantiem jeb dāvinājumiem darba samaksas kompensēšanai. Tam iepriekš tika paredzēti 19 miljoni eiro, no kuriem līdz šim iztērēti 14 miljoni eiro. Nozare aicināja arī rast risinājumu viesmīlības un tūrisma nozares infrastruktūras saglabāšanai, proti, atrast veidu, kā palīdzēt viesnīcām dīkstāves gadījumā, lai tās nebūtu jāslēdz.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti