Eirozonas finanšu ministri vienojas par vairāk nekā 500 miljardu eiro palīdzību vīrusa skartajām valstīm

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Eiropas Savienības finanšu ministri vienojušies par vairāk nekā 500 miljardu eiro lielu finansiālās palīdzības paketi, lai sniegtu atbalstu Covid-19 skartajām Eiropas valstīm. Caur Eiropas Stabilitātes mehānismu dalībvalstīm būs pieejami 240 miljardi eiro tieši cīņai ar Covid-19. Tāpat finansējums paredzēts strādājošo, kā arī uzņēmumu atbalstam. Vienlaicīgi Eirozonas prezidents Mario Centeno paziņojis, ka ir pienācis laiks domāt arī par to, kā pēc krīzes beigām atdzīvināt Eiropas ekonomiku.

Pēc vairāku dienu ilgām diskusijām un 16 stundu konsultācijām ar videokonferences palīdzību, Eiropas Savienības finanšu ministriem tomēr ir izdevies panākt ilgi gaidīto kompromisu.

Tas bija iespējams pēc tam, kad savu pozīciju izlēma mīkstināt Nīderlande. Oficiālā Hāga iepriekš jebkādas palīdzības piešķiršanai no dalībvalstīm prasīja stingru pārvaldības kritēriju izpildi. Tagad paredzēts, ka atbalsta finansējums būs piemērojams tikai izmaksām, kas saistītas tieši ar Covid-19 apkarošanu.

Vienlaicīgi netiek pilnībā atmests arī ierosinājums izveidot vienotu aizņemšanās instrumentu jeb tā dēvētās “koronaobligācijas”, uz kurām uzstāja Itālija, Francija un Spānija. Šādu piedāvājumu ir atteikusies atbalstīt Vācija, vienlaicīgi piekrītot izpētīt šo ideju tuvāk Eiropas Savienības līderu vadībā.

Kā paziņojusi Vācijas kanclere Angela Merkele, ir ļoti daudz citu veidu, kā izrādīt solidaritāti, paužot cerību, ka risinājums tiks atrasts.

Vienlaicīgi Centeno norādījis, ka krīze agri vai vēlu beigsies. Tad Eiropas Savienības valstu kopīgie spēki būs nepieciešami atkal, taču šoreiz, lai atdzīvinātu grūtībās nonākušo ekonomiku.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti