Dīkstāves pabalstam pašnodarbinātajiem un mikrouzņēmumiem paredzēti 35 miljoni eiro

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Dīkstāves pabalstiem Covid-19 krīzes laikā pašnodarbinātie, mikrouzņēmumos strādājošie un autoratlīdzību saņēmēji varēs pieteikties jau tuvākajās dienās un to izmaksai valsts budžetā rezervēti 35 miljoni eiro. Lai uz pabalstu pretendētu, jāņem vērā vairāki kritēriji.

ĪSUMĀ:

  • Pabalsts attiecas uz ap 12 000 pašnodarbinātajiem un 13 000 mikrouzņēmuma nodokļa maksātājiem.
  • Pabalsta izmaksai šiem saimnieciskās darbības veicējiem paredzēti 35 miljoni eiro.
  • Tie dīkstāves pabalstam varēs pieteikties tuvākajās dienās.
  • VID aicina potenciālos pretendentus izvērtēt, vai viņi atbilst noteiktajiem kritērijiem.
  • Pabalsta saņēmējiem deklarācijā būs jāapliecina, ka noteiktajā laikā netiks gūti ieņēmumi.
  • Ja ieņēmumus gūs par agrākiem darbiem, vērtēs līgumiskās attiecības.
  • Ministrs: jārisina jautājums ar AKKA/LAA vai LaIPA autoratlīdzību saņēmējiem.

Dīkstāves pabalstam pašnodarbinātajiem un mikrouzņēmumiem paredzēti 35 miljoni eiro
00:00 / 03:27
Lejuplādēt
Apmēram 12 000 pašnodarbinātie un 13 000 mikrouzņēmuma nodokļa maksātāji – uz tik daudz cilvēkiem attiecas valdības vakar apstiprinātie noteikumi par dīkstāves pabalstu izmaksu. Pabalsta izmaksai pašlaik rezervēti 35 miljoni eiro, to preses konferencē trešdien, 1. aprīlī, pavēstīja Labklājības ministrijas (LM) valsts sekretāra vietniece Jana Muižniece. Kopumā Latvijā reģistrēti 56 000 saimnieciskās darbības veicēju.

 

Koordinējošo lomu šajā jautājumā uzņēmās Kultūras ministrija (KM), domājot par vairāk nekā 1600 apturēto kultūras un izklaides pasākumu dalībniekiem un rīkotājiem, kā arī pulciņu, interešu izglītībā un sporta nodarbībās iesaistītajiem. KM valsts sekretāre Dace Vilsone stāstīja, ka uz atbalstu varēs pretendēt personas, kam vairs nav ienākumu, nav citu darba vietu ienākumu gūšanai un nav nodokļu parādu.

Pašnodarbinātajām personām pabalsts tiks aprēķināts, ņemot vērā 2019. gada 3. un 4. ceturksnī deklarētos ienākumus, no tiem atņemot visus ar nodokļiem saistītos izdevumus. Dīkstāves pabalsts būs 75% no atlikušajiem ienākumiem, bet ne vairāk kā 700 eiro, skaidroja KM valsts sekretāre.

Atšķirībā no pašnodarbinātajiem, mikrouzņēmumu nodokļa maksātājiem dīkstāves pabalsts būs 50% no mēneša vidējiem ieņēmumiem par iepriekšējiem diviem ceturkšņiem. Arī šajā gadījumā pabalsts būs ne lielāks kā 700 eiro, klāstīja LM valsts sekretāra vietniece.

Dīkstāves pabalstam varēs pieteikties Valsts ieņēmumu dienestā (VID).

Dīkstāves pabalsti pašnodarbinātajiem attiecas ne tikai uz kultūras jomā strādājošajiem, bet arī, piemēram, advokatūru, ārstniecību un citām jomām.Lai saņemtu atbalstu, pašnodarbinātajiem un mikrouzņēmumu nodokļa maksātājiem jāiesniedz iesniegums VID Elektroniskās deklarēšanas sistēmā (EDS). To gan varēs izdarīt tad, kad būs stājušies spēkā attiecīgie noteikumi. Tas varētu notikt ceturtdien, 2. aprīlī, preses konferencē sacīja VID vadītāja Ieva Jaunzeme.

 

Pabalsts paredzēts par dīkstāvi, proti, ka nenotiek nekāda darbība un nav nekādu ieņēmumu no saimnieciskās darbības (laika periodā no š.g. 14. marta līdz 14. maijam), teica Jaunzeme, aicinot katru, kas grasās pieteikties pabalsta saņemšanai, izvērtēt, vai atbilst kritērijiem.

 

Pabalsta saņēmējiem būs jāiesniedz deklarācija par to, ka noteiktajā laika posmā netiks gūti nekādi ieņēmumi.

"Valsts ieņēmumu dienests kontrolēs, vai tas netiek darīts. Bet mēs gribētu paļauties arī uz godaprātu. Jau tagad mēs saņemam informāciju no pašiem darba ņēmējiem par to, ka tiek veidotas dažādas izvairīšanās shēmas, lai varētu dabūt šo pabalstu. Gribētu atgādināt, ka tā ir krāpšana un no tādām lietām vajadzētu izvairīties," teica Jaunzeme.

Vaicāta, vai pabalsts pienāksies tiem pašnodarbinātajiem un mikrouzņēmumu nodokļa maksātājiem, ja tie saņems samaksu par saimniecisko darbību, kas veikta pirms ārkārtējās situācijas izsludināšanas, VID vadītāja teica:

"Ieņēmumu dienests no kontroles viedokļa skatīsies, kā tiek izpildīts noteikumu punkts, kas pasaka, ka jāiesniedz ir apliecinājums, ka norādītajā periodā pašnodarbinātā persona nav guvusi ienākumus no saimnieciskās darbības. Tikpat labi ir iespējama situācija, ka līgums ir noslēgts tā, ka maksājums ienāk martā.

Šajā gadījumā katram pašnodarbinātajam ir jāizvērtē, kādas ir bijušas šīs līgumiskās attiecības, jo mēs noteikti vērtēsim izpildi šim apliecinājumam pēc kontu apgrozījuma.

Ja iekritīs kontroles apjomā konkrētais pašnodarbinātais, būs jāvērtē šīs līgumiskās attiecības, jo, iespējams, ka tas maksājums ir ienācis jau par iepriekšējām saistībām," teica Jaunzeme.

Kultūras ministrs Nauris Puntulis (Nacionālā apvienība) piebilda, ka valdības vadītājs vairākkārt teicis, ka ir daudzas lietas, kas vēl ir mazliet papildināmas un uzlabojamas, un tas arī tiks darīts. Tostarp ir jāatrisina arī tas, lai dīkstāves pabalstu varētu saņemt Autortiesību un komunicēšanās konsultāciju aģentūras/Latvijas Autoru apvienības (AKKA/LAA) un Latvijas izpildītāju un producentu apvienības (LaIPA) administrēto autoratlīdzību saņēmēji.

"Šis likums šobrīd skan diezgan strikti un diezgan stingri, bet jāsaprot ir tas, ka šis likums attiecas uz apmēram 25 000 personām. (..)  Tā kā mums vajadzēja vispirms šo stingro likuma rāmi, lai mēs varētu visus iekļaut pēc vienotiem kritērijiem," piebilda ministrs.

Savukārt, skaidrojot publiskajā telpā izskanējušos pārmetumus par pabalsta izmaksas atteikumu vispārējā nodokļu režīmā strādājošajiem uzņēmumiem, Jaunzeme sacīja: VID pabalsta izmaksu var atteikt gadījumā, ja konstatētas kādas neatbilstības. "Visbiežākā neatbilstība šobrīd ir, ka cilvēkam ir citi nodarbinātības veidi, un arī tas, ka tomēr ir nodokļu parāda samaksas pagarinājuma neesamība un ir [nodokļu] parāds," stāstīja VID vadītāja.

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

KONTEKSTS:

Pandēmijas ekonomisko seku pārvarēšanai Latvijā paredzēti īpaši valsts atbalsta mehānismi Covid-19 skartajiem uzņēmumiem, to darbiniekiem, Covid-19 pacientiem un arī visiem uzņēmumiem. Tāpat valsts mobilizējusi līdzekļus nedaudz vairāk kā 2 miljardu eiro apmērā.

Valdība otrdien, 31. martā, nolēma, ka tā saukto dīkstāves pabalstu līdz ar vispārējā nodokļu režīmā strādājošajiem uzņēmumiem varēs saņemt arī pašnodarbinātie, autoratlīdzību saņēmēji un mikrouzņēmumos strādājošie.

Latvijā pirmoreiz Covid-19 vīruss konstatēts 2020. gada 2. martā. Ar mērķi ierobežot infekcijas izplatīšanos Latvijā 12. martā nolemts izsludināt ārkārtējo situāciju, kas būs spēkā līdz 14. aprīlim un kuras laikā noteikta virkne ierobežojumu, tostarp mācībām skolās jānotiek attālināti, atcelti starptautiskie pasažieru pārvadājumi un lidojumi.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti