Panorāma

Uzņēmēju atbalstam atvēlēs miljardu

Panorāma

Rīgas domes ārkārtas vēlēšanas – 6. jūnijā

Ierobežo publiskos pasākumus

Daļa «airBaltic» darbinieku Covid-19 dēļ jau zaudējuši darbu; arodbiedrība pārmet dialoga trūkumu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Dīkstāves regulējums varētu kaut nedaudz mazināt “airBaltic” plānus atlaist lielu daļu uzņēmuma darbinieku. Tiesa, pēc reisu skaita krasas samazināšanās daļa nacionālās aviosabiedrības pilotu un stjuartu darbu jau ir zaudējuši un starp uzņēmuma vadību un Aviācijas arodbiedrību veidojas konflikti. Satiksmes ministrs gan “airBaltic” vadības darbu Covid-19 izraisītās krīzes apstākļos vērtē pozitīvi.

ĪSUMĀ:

  • Dīkstāves regulējums palīdzēs “airBaltic”.
  • “airBaltic” jau pieteicis aptuveni 400 darbinieku kolektīvo atlaišanu.
  • Atbilstoši likumam tas var notikt mēnesi vēlāk – no aprīļa vidus.
  • Arodbiedrība: Daļa darbinieku jau atlaista.
  • Arodbiedrība: Noraida darbinieku piedāvājumu par bezalgas atvaļinājumu.
  • “airBaltic” gan uzsver, ka kolektīvā atlaišana notiks tikai no aprīļa vidus.
  • Līdz šim pārtrauktas mācības un atlaisti darbinieki, kuri bija apmācībās. 
  • “airBaltic” gan kategoriski noliedz, ka pirms atlaišanas citus variantus neizskata.  
  • Satiksmes ministrs Linkaits “airBaltic” rīcību Covid-19 krīzes laikā slavē.
  • Ģirģens uzdevis iekšlietu dienestiem vērtēt, vai neņemt darbā “airBaltic” atlaistos.
  • “airBaltic” 5 miljonus eiro ietaupīs, uz pusgadu samazinot padomes un valdes algu.

“airBaltic” lidojumi pēdējo nedēļu laikā tika ievērojami samazināti un nu vairs nenotiek. Uzņēmums Nodarbinātības valsts aģentūrā pieteicis aptuveni 400 darbinieku kolektīvo atlaišanu, kas atbilstoši likumam var notikt mēnesi vēlāk – no aprīļa vidus.

Tiesa, daļa darbinieku jau atlaisti. Kāds “airBaltic” darbinieks LTV e-pastā rakstīja: “Teica, ka būs kolektīvā atlaišana ar garantijām, bet šajā nedēļas nogalē jau 130 cilvēki atlaisti bez nekā. Ir piemēri, kad cilvēkiem, kas slimoja, lūdza noslēgt lapas un nākt strādāt. Viņi to izdarīja, bet, kad atnāca uz darbu, nevis iedeva solīto darbu, bet nākamajā dienā cilvēku atlaida.”

Šādu ainu apliecina arī viena no četrām “airBaltic” darbinieku arodbiedrībām. Tā kritizē uzņēmumu par atlaišanu vēl pirms aprīļa vidus un visasāk pārmet, ka tiek noraidīti darbinieku piedāvājumi doties bezalgas atvaļinājumā, bet darba attiecības tomēr saglabāt.

Latvijas Aviācijas arodbiedrības valdes priekšsēdētāja Dace Kavasa stāstīja, ka tāda bija uzņēmuma pozīcija, “kas ir pieņemta no pirmās reizes – nē, mēs tā esam izlēmuši, arodbiedrībām informācija, kāpēc tā ir izlemts, kādi ir aprēķini, kas ir pamatā šim lēmumam,  netiek dota”.

“Mēs uzzinām par to faktu, ka mēs atlaidīsim 250 cilvēkus. Sarunu nav. Vispirms ir jāizrunā citas opcijas,” sacīja Kavasa.

“airBaltic” gan uzsver, ka kolektīvā atlaišana tiešām notiks tikai no aprīļa vidus.

“airBaltic” viceprezidente personālvadības jautājumos Alīna Roščina informēja, ka ar darbiniekiem, kas strādā ilgstoši kompānijā, kas jau ir pastāvīgi darbinieki, par darba uzteikumiem varēs runāt tikai pēc šī mēneša aizvadīšanas.

Viņa skaidroja, ka cilvēki, kuriem bija plānotas mācības, tika informēti, ka “viņi netiks uzaicināti uz mācībām. Otra darbinieku grupa, kas ir bijuši mācībās, pārsvarā stjuarti un piloti, ar viņiem šī mācības tiek pārtrauktas un darba attiecības netiek turpinātas”.

“airBaltic” gan kategoriski noliedz, ka, pirms darbiniekus atlaist, citus variantus neizskata.  

“Šobrīd apkopojam informāciju un lūdzam arī arodbiedrības apkopot informāciju par viņu biedriem, lūdzot pieteikties darbiniekus, kas vēlas paņemt bezalgas atvaļinājumus, vai viņu biedriem ir potenciāli bērnu kopšanas atvaļinājumi, kas netika izmantoti,” informēja Roščina.

Satiksmes ministrs Tālis Linkaits (Jaunā konservatīvā partija) “airBaltic” rīcību Covid-19 krīzes laikā slavē.

“Mēs lasām, ka faktiski visas lielākās aviokompānijas veras ciet un atlaiž pat līdz 90% darbinieku, es ļoti augstu vērtēju, kā “airBaltic” krīzes vadība tiek organizēta,” sacīja Linkaits. 

Savukārt iekšlietu ministrs Sandis Ģirģens (“KPV LV”) uzdevis policijai, robežsardzei un citiem iekšlietu dienestiem izvērtēt, vai tie nevarētu piesaistīt atlaistos “airBaltic” darbiniekus. Viņš norādīja, ka “mums kvalifikācijas sistēma pieļauj cilvēku apmācīt sešu mēnešu periodā”.

Tikmēr “airBaltic” plāno piecus miljonus eiro ietaupīt, uz pusgadu samazinot padomes un valdes atalgojumu.

KONTEKSTS:

Koronavīruss ''SARS-CoV-2'' un Covid-19 sāka izplatīties 2019. gadā Ķīnas centrālās daļas pilsētā Uhaņā, kurā dzīvo 11 miljoni cilvēku. Pasaules Veselības organizācija norāda, ka Covid-19 sasniedzis globālās pandēmijas līmeni. Daudzās pasaules valstīs, tostarp arī Eiropā, atcelti masu pasākumi, kā arī slēgtas skolas un citas iestādes, lai ierobežotu Covid-19 izplatīšanos.

Latvijā pirmoreiz Covid-19 konstatēts 2020. gada 2. martā. Ar mērķi ierobežot infekcijas izplatīšanos Latvijā 12. martā nolemts izsludināt ārkārtējo situāciju, kas būs spēkā no 13. marta līdz 14. aprīlim un kuras laikā noteikta virkne ierobežojumu.

LSM.lv apkopojis noderīgus ieteikumus, lai izvairītos no Covid-19 izplatības, kā arī par to, ko darīt atbraucējiem no ārzemēm. Apkopoti arī telefona numuri, uz kuriem zvanīt ar jautājumiem par Covid-19.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti