Covid-19 turpina graut globālo ekonomiku

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Strauji pieaugot inficēto skaitam Amerikas Savienotajās Valstīs (ASV), arvien spēcīgāk tiek iedragāta pasaulē lielākā ekonomika. Jaunākie dati liecina, ka Savienotajās Valstīs bezdarbnieka statusam tikai vienas nedēļas laikā pieteikušies 6,6 miljoni amerikāņu. Tas krietni pārspēj pat vispesimistiskākās līdzšinējās prognozes. Neskaidrība par nākotni vairo bažas arī citās pasaules lielākajās ekonomikās.

ASV oficiāli reģistrēto bezdarbnieku skaita pieaugums par 6,6 miljoniem tikai vienas nedēļas laikā krietni pārspēj pat pesimistiskākās ekonomistu prognozes jautājumā par pandēmijas izplatīšanās katastrofālo ietekmi uz pasaulē lielāko ekonomiku. Tas ir divas reizes vairāk nekā vēl pirms nedēļas un gandrīz desmit reizes vairāk, salīdzinot ar vēsturiski augstāko rādītāju tālajā 1982. gadā.

Tikmēr eirozonas ekonomiski spēcīgākās valsts Vācijas valdība prognozē, ka Vācijas ekonomika šogad varētu sarukt par vairāk nekā 5%. Līdz ar to lejupslīde būtu straujāka nekā  iepriekšējās globālās ekonomiskās zemākajā punktā 2009. gadā.

"Es domāju, ka ekonomiskā lejupslīde nākamo trīs mēnešu laikā būs dziļāka un nedaudz plašāka, kā tika prognozēts iepriekšējās nedēļās. Taču es ticu, ka globālajai ekonomikai, tātad arī Vācijas un Eiropas ekonomikai, būs iespēja atgūties gada otrajā pusē," sacīja Vācijas ekonomikas ministrs Pēters Altmaiers.

Arī Ķīnā atsākušās diskusijas par oficiālās ekonomiskās izaugsmes prognozes mainīšanu, kas tagad noteikta 4%-5% robežās no IKP. Lai gan valsts ekonomika lēnām sākusi atgūties un martā situācija bijusi nedaudz labāka kā februārī, kopējā neskaidrība globālajā tirgū nav mazinājusies. Pasaules Banka pat brīdinājusi – ja piepildīsies pesimistiskās prognozes, Ķīnā pirmo reizi pēdējo 44 gadu laikā ekonomiskā izaugsme varētu apstāties pilnībā.

KONTEKSTS:

Latvijā pirmoreiz Covid-19 vīruss konstatēts 2020. gada 2. martā. 25. martā pirmo reizi ir konstatēti pieci inficēšanas gadījumi cilvēkiem, kuri nav bijuši ārzemēs un nav bijuši kontaktā ar Covid-19 slimniekiem, kas nozīmē, ka vīruss cirkulē sabiedrībā.

Lai ierobežotu infekcijas izplatīšanos Latvijā, 12. martā nolemts izsludināt ārkārtējo situāciju, kas būs spēkā līdz 14. aprīlim. Cīņai ar vīrusu noteica aizvien stingrākus ierobežojumus, mācībām skolās jānotiek attālināti, atcelti starptautiskie pasažieru pārvadājumi, brīvdienās daļēji slēgti tirdzniecības centri. Noteikti arī jauni pulcēšanās ierobežojumi, ārpus mājām vienkopus ļaujot atrasties ne vairāk par diviem cilvēkiem vai ģimeni.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti