Latvijas Grāmatizdevēju asociācija aicina no jūlija visām grāmatām piemērot 5% PVN likmi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Latvijas Grāmatizdevēju asociācija aicina atbalstīt nozari tās iziešanai no krīzes, piemērojot samazināto 5% PVN likmi visām grāmatām ar 2020. gada 1. jūliju, medijus informēja Grāmatizdevēju asociācijas pārstāve Līva Ostupe.

Aicinājumā skaidrots, ka Latvijas izdevēji centušies pierādīt savas nozares nepieciešamību Latvijas tautsaimniecībā jau kopš iepriekšējās ekonomiskās krīzes, norādot, ka "lielākais trieciens 2009. gadā nozarei bija 23% PVN likmes piemērošana grāmatām."

Covid-19 krīzes laikā Latvijas izdevēji cenšas ne tikai izdzīvot un izdot grāmatas, bet arī spiesti konkurēt ar ārvalstīs izdotajām e-grāmatām, kurām ir samazināta PVN likme, norādīja asociācijā, skaidrojot, ka 2019. gadā PVN likmi grāmatām no 21% uz 6% samazināja Beļģijā, no 25% un 5% Horvātijā, no 18% un 5% Maltā, kā arī citās valstīs. Savukārt šogad nozares stiprināšanai Covid-19 krīzes laikā 0% PVN likmi e-grāmatām ieviesusi Lielbritānija.

Grāmatizdevēji atzīmēja, ka Latvijā palielinājusies angļu valodas lietošana un skaidroja, ka Latvijas Grāmatizdevēju asociācijā šo britu valdības lēmumu uzskata par draudu Latvijas grāmatu tirgum. Atbalstu e-grāmatām ar samazinātu PVN likmi sniegušas arī Austrijas, Čehijas, Vācijas, Nīderlandes un Spānijas valdības.

Grāmatizdevēju aicinājumā uzsvērts, ka Latvijai vairs nevajadzētu vilcināties un piemērot samazināto 5% PVN likmi gan papīra, gan e-grāmatām.

Asociācijā skaidro, ka līdz ar samazinātās likmes ieviešanu pārdošanā esošajām iespiestajām grāmatām samazinātos cena un palielinātos apgrozījums, tiktu veicināta e-grāmatu segmenta attīstība, kā arī izdevējiem rastos līdzekļi jaunu grāmatu izdošanai. Aicinājumā norādīts, ka jaunu grāmatu izdošana ir īpaši būtiska, jo esošajā situācijā izdevēji ievērojami samazinājuši grāmatu tirāžu un jauno nosaukumu skaitu, savukārt aktivitātes trūkums tirgū var nozīmēt lasītāju intereses trūkumu, kas apdraud tirgu.

Asociācijā arī atzīmē, ka iespējama otrā Covid-19 saslimšanas viļņa gadījumā, kurā nāktos pastiprināt ierobežojumus grāmatu tirdzniecībai grāmatnīcās, kas šī gada martā – maijā izraisīja 45% kritumu jauno nosaukumu izdošanā un par 70% samazināja grāmatu metienu, izdevēju vienīgā iespēja mazināt zaudējumus un uzturēt nozares dzīvotspēju ir tirdzniecība internetā un e-grāmatu pārdošana. “Tomēr, ja tirdzniecība būs tikai interneta vidē, zudīs nozares dzīvotspēja, jo visā pasaulē pastāv abas izdošanas formas. Iedzīvotājiem jāsniedz iespēja iegādāties grāmatu jebkurā formātā – tradicionālo papīra formāta grāmatu un arī e-grāmatu. Samazināta PVN likme nodrošinātu šo procesu,” pauž grāmatizdevēji.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti