Kirkegoram veltītā izstāde "Globālais Dānis" pārceļo uz Daugavpili

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem un 8 mēnešiem.

Daugavpils Universitātē otrdien atklāta dāņu filozofam, teologam un rakstniekam Sērenam Kirkegoram veltīta izstāde "Globālais Dānis", pavēstīja Dānijas Kultūras institūta pārstāve Ilva Sinkēviča.

Dāņu filozofam Kirkegoram 5.maijā apritēja 200 gadu, un visu gadu notiek dažādi kultūras pasākumi, lai izceltu šo zīmīgo notikumu arī Latvijā.

19. gadsimta dāņu filozofs un teologs Kirkegors, kuru nereti uzskata par eksistenciālisma filozofijas aizsācēju, kritizēja racionālismu, it īpaši Hēgeļa filozofiju, kā arī kristīgo baznīcu. Viņa filozofijas pamatā ir individuālisms un patiesības subjektivitāte, un viņam bijusi milzīga ietekme uz iracionālisma filozofijas attīstību.

Kā viens no pirmajiem pasākumiem maijā bija filozofam veltīta izstāde Latvijas Universitātē, kas tagad sāk ceļu pa Latvijas universitātes pilsētām, un pirmā pieturvieta šajā ceļojumā ir Daugavpils, kur Latvijas otrajā lielākajā universitātē to varēs apskatīt līdz 4.oktobrim.

Dānijas Kultūras institūts ir izveidojis izstādi, kur 16 stendos tiek atspoguļota izcilā 19.gadsimta domātāja un eksistenciālisma filozofijas aizsācēja Kirkegora dzīve un daiļrade.

Izstādes tekstu sagatavojis Joakims Garfs (Joakim Garff), kurš jau daudzus gadus ir asociētais profesors Sērena Kirkegora Izpētes centrā Kopenhāgenā, latviešu valodā tekstu iztulkojusi Inga Mežaraupa.

Izstāde tapusi sadarbībā ar "Golden Days" un Sērena Kirkegora Izpētes centru, bet Latvijas skatītājiem to iespējams aplūkot, pateicoties Dānijas Kultūras institūtam, Dānijas Karalistes vēstniecībai Rīgā un Daugavpils Universitātei.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti