Dienas ziņas

Ielūdz Kristers – dārza svētki īpašiem cilvēkiem

Dienas ziņas

Zīmju valodā. Dienas ziņas

Laika vērojumi iemūžināti deķos

Laika vērojumi 24 gadu garumā iemūžināti košos deķos

Cik auksts vai silts ir bijis 23. maijs pirms 33 gadiem? To var noskaidrot Kazdangas muzejā apjomīgā laikapstākļu segu kolekcijā. Nozīmīga personība šī pagasta kultūras dzīvē Jānis Kolns pierakstīja savus laika vērojumus, un ar biedrības "Kodols" iniciatīvu gada laikā vērojumi pārtapuši košos 24 laikapstākļu deķos.

1991. gada 23. maijā Jānis Kolns ir rakstījis, ka ir mākoņains, spēcīgs ziemeļu un ziemeļrietumu vējš un temperatūra ap +7 grādiem. Un to visu var redzēt laikapstākļu deķī.

Tā laikapstākļus var nolasīt par 24 gadiem – no 1991. līdz 2014. gadam. Tos rūpīgi, katru dienu vērojot, pierakstījis ilggadējs Kazdangas tehnikuma skolotājs Jānis Kolns.

Nu katra burtnīciņa pārtapusi košā, krāsām bagātā deķī. Lai to izdarītu, biedrība "Kodols" piesaistījusi līdzekļus projektā.

"Būtu ļoti vērtīgi, ka tos padarītu sabiedrībai interesantākus un radītu kādu produktu, kas ir mūsdienīgs un unikāls arī šajā ziņā," sacīja biedrības "Kodols" pārstāve Ilze Holštroma.

Ieceres īstenošanai atsaucās 19 rokdarbnieces no dažādām vietām. Katra savam deķim izvēlējusies savu krāsu skalu, pēc kuras var nolasīt katras dienas temperatūru. Gadu, kuru no rokraksta pārvērst krāsās, rokdarbnieces nereti izvēlējušās pēc svarīgiem notikumiem personīgajā dzīvē.

Kazdangas muzeja vadītāja Solvita Janvāre darinājusi vairākus deķus, un viens no gadiem ir 1995. "Tajā gadā es pārstāvu Kazdangas Lauksaimniecības tehnikumu Latvijas mērogā kā Latvijas Zemes meita. Un tad tas ir tā, ka arī ielikts skolas vēsturē no manis," pastāstīja Janvāre.

"Es ņēmu 2006. gadu tāpēc, ka es sāku dzīvot Kuldīgā. Man ļoti patīk tas gala rezultāts. Kad es iegāju iekšā zālē, visas krāsas un acis zib, katrai ir savādāks. Man patīk tās košās krāsas, nevajag baidīties no viskošākajām krāsām. Es arī varu atbraukt, pasmelties idejas," pastāstīja kuldīdzniece, rokdarbniece Anda Jansone.

Kazdangas muzejā Jānim Kolnam ir ierīkota arī piemiņas istaba. Viņš bijis nozīmīga personība: pedagogs, režisors un kultūras dzīves vadītājs. Laika vērojumus viņš sācis pierakstīt dažus gadus pirms došanās pelnītā atpūtā un turpinājis līdz 2014. gada jūlija beigām, pēc pusotra mēneša viņš devās mūžībā. Pēc tam šos viņa pierakstus muzejam atdevusi Jāņa Kolna dzīvesbiedre Emīlija.

Jāņa Kolna personība nepaslīdēja garām arī Imantam Ziedonim. Viņš savā grāmatā "Kurzemīte" sacījis: "Skolotājs Kolns ir tehnikuma simbols. Viss mainās – āboliņš, kukurūza, direktori un nostādnes – paliek skolotājs Kolns."

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti