Panorāma

Latvijas atbalstītājiem Čehijā neļauj izkārt Ukrainas karogu

Panorāma

Panorāma

Nodokļu izmaiņas paziņos pēc EP vēlēšanām

Nodokļu izmaiņas paziņos tikai pēc Eiropas Parlamenta vēlēšanām

Kopš Evikas Siliņas ("Jaunā Vienotība") valdības apstiprināšanas Finanšu ministrijas (FM) vadībā turpinās darbs pie plānotajām izmaiņām nodokļos. Tiek vērtēts viss: gan darbaspēka, gan nekustamā īpašuma, gan patēriņa nodokļi, gan citi. Kopēju risinājumu publiski prezentēs pēc apmēram mēneša – ap Jāņiem.

Par to, kādas būs konkrētas nodokļu izmaiņas, spriest vēl ir pāragri, uzsver amatpersonas. Darba grupās tiek vērtēti dažādi scenāriji par atsevišķiem nodokļiem, pēcāk tas viss tiks salikts kopā un ap 20. jūniju nodots publiskai apspriešanai. Tas, cik ātri pārmaiņas stāsies spēkā, pēc tam atkarīgs no valdības darba.

"Virkne izmaiņu varētu būt no 1. janvāra. Mēs ļoti ceram, ka, pirms vēl sākas budžeta pieņemšanas process, tas tiek pieņemts. Protams, kā jau es teicu, šis nosaka darbības nākamajos četros gados. Tā ka daļa izmaiņu var notikt arī vēlāk," skaidroja finanšu ministrs Arvils Ašeradens ("Jaunā Vienotība").

Patlaban uz galda vēl ir dažādi scenāriji. Tas nozīmē, ka atsevišķus nodokļus var gan pazemināt, gan paaugstināt.

Politiķiem būs jāmēģina šajā ziņā panākt līdzsvars starp dažādām vajadzībām. Ceturtdienas vakarā Latvijas Televīzijas (LTV) raidījumā "Šodienas jautājums" nodokļu izmaiņu jautājumu komentēja arī Saeimas priekšsēdētāja Daiga Mieriņa, kura gan pati norādīja, ka šajās darba grupās nepiedalās.

LTV: Ja gadījumā ir plānota nodokļu palielināšana, mēs to uzzināsim jau pēc vēlēšanām? Vai tā?

Mieriņa: Droši vien jā. Ja būs plānota nodokļu palielināšana, tad droši vien pēc vēlēšanām.

LTV: Vai tas ir korekti pret sabiedrību, kas vērtē politiķu darbu? Protams, Eiroparlaments ir kaut kas cits, bet…

Mieriņa: Protams, mums visiem gribētos, lai tas viss būtu daudz ātrāk. Protams, neapšaubāmi, tas tā ir, bet nu Finanšu ministrija strādā tik ātri, cik var. Acīmredzot tiem priekšlikumiem vajadzīgs ilgāks laiks. Nu, tā ir viņu atbildība.

Finanšu ministrs Ašeradens sasaisti starp vēlēšanu datumu un plāna izziņošanu nesaredz. Nodokļu darba grupās piedalās ne tikai politiķi un ierēdņi, bet arī valdības sociālie partneri.

"Parasti ir tāda zināma pauze ar domu, lai šīs tēmas nevarētu izmantot tādā priekšvēlēšanu tematikā.

Tā ka tā ir tāda ierasta prakse, un nav nekādi brīnumi, ka lielā lemšana par nodokļu tēmām būs tieši pēc vēlēšanām," skaidroja Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras valdes priekšsēdētājs Jānis Endziņš.

FM par atsevišķu nodokļu potenciālajām izmaiņām ziņojusi iepriekš. Šodien publicēts ziņojums par nekustamā īpašuma nodokli ar galveno secinājumu, ka pāreja uz jaunajām kadastrālajām vērtībām jāveic no 2026. gada, vienlaicīgi pārskatot nekustamā īpašuma nodokļu likmes un to saglabājot 0,6 procentu apmērā no iekšzemes kopprodukta.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti