Agnija Lazdiņa

Latvijas Radio Ziņu dienesta korespondente

Apskatīt autora rakstus: Angliski Latviski Krieviski

Autora ziņas
Ministrs: Čornobiļas reaktoru nevar salīdzināt ar mūsdienu kodolenerģijas tehnoloģijām
(papildināts)
Ministrs: Čornobiļas reaktoru nevar salīdzināt ar mūsdienu kodolenerģijas tehnoloģijām (papildināts)
Ir jāveicina sabiedrības izpratne par kodolenerģiju un tās sniegtajām iespējām, jo Latvijā ir atmiņas par kodolkatastrofu Čornobiļā, bet toreizējās tehnoloģijas nevar salīdzināt ar tām, kas tiek izmantotas mūsdienās, starptautiskajā konferencē "Kodolenerģija Latvijai" norādīja klimata un enerģētikas ministrs Kaspars Melnis (Zaļo un Zemnieku savienība). Konferencē Rīgas Tehniskajā universitātē trešdien, 15. maijā, vairāki pasaules līmeņa enerģētikas un kodolenerģijas eksperti no Latvijas un ārvalstīm diskutēja par to, vai Latvijai ir iespējams ceļš uz kodolenerģiju.
Iedzīvotājiem izstrādāta rokasgrāmata «Kā rīkoties kara gadījumā»
Iedzīvotājiem izstrādāta rokasgrāmata «Kā rīkoties kara gadījumā»
Lai ikviens iedzīvotājs zinātu, kā jārīkojas dažādās neparedzētās situācijās un mainītu sabiedrības izpratni par krīzes situācijām, Aizsardzības ministrija (AM) sāk informatīvo kampaņu "Bruņojies ar zināšanām". Tās laikā būs gan informatīvi pasākumi, gan arī interneta vidē ikvienam ērti atrodama būs rokasgrāmata par rīcību kara gadījumā.
SPKC uzlabo palīdzības telefonu iedzīvotājiem atkarības jautājumos; ekspertu domas par tā spēju palī...
SPKC uzlabo palīdzības telefonu iedzīvotājiem atkarības jautājumos; ekspertu domas par tā spēju palīdzēt dalās
Jau vairākas dienas darbojas Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) uzlabots konsultatīvais tālrunis iedzīvotājiem, kuriem nepieciešams atbalsts dažādu atkarību problēmu risināšanā. Pats tālrunis darbojas jau astoņus gadus, sākotnēji tas bija paredzēts cilvēkiem, kas vēlas atmest smēķēšanu, nu atkarību skaits, par kurām var zvanīt, ir paplašināts. Mērķis ir nodrošināt anonīmu psiholoģisku palīdzību, motivēt un atbalstīt iedzīvotājus savu vai līdzcilvēku paradumu maiņā, kā arī sniegt informāciju par pieejamajiem  resursiem un pakalpojumiem atkarības ārstēšanā.
Latvijā piemin Otrā pasaules kara beigas
(papildināts)
Latvijā piemin Otrā pasaules kara beigas (papildināts)
Eiropā un Latvijā 8. maijs ir nacisma sagrāves un Otrā Pasaules kara upuru piemiņas diena. Tam veltīts atceres brīdis notiek vairākās Latvijas pilsētās; viens no tiem, kā ik gadu, arī Rīgas Brāļu kapos, kur vainagus un ziedus nolika arī valsts augstākās amatpersonas.
Četras pašvaldības nav izstrādājušas rīcības plānus militāra apdraudējuma gadījumā
Četras pašvaldības nav izstrādājušas rīcības plānus militāra apdraudējuma gadījumā
Līdz 2024. gada 1. janvārim visām pašvaldībām savā civilās aizsardzības plānā bija jāiekļauj sadaļa par darbību militāra iebrukuma vai kara gadījumā, tomēr četras pašvaldības to joprojām nav izdarījušas. Otrdien Saeimas Visaptverošas valsts aizsardzības apakškomisijas sēdē deputāti kopā ar valsts drošības dienestiem un ministriju pārstāvjiem diskutēja, vai ir nepieciešamas papildu pielaides, lai pašvaldības varētu pilnībā izstrādāt Civilās aizsardzības plānus un ar tiem saistītos dokumentus. 
Absolūtais vairākums meža ugunsgrēku – cilvēku darbības vai bezdarbības rezultāts
Absolūtais vairākums meža ugunsgrēku – cilvēku darbības vai bezdarbības rezultāts
Latvijā no 3. maija ir noteikts meža ugunsnedrošais periods. Tā laikā iedzīvotājiem un mežu īpašniekiem ir vairāki aizliegumi un ierobežojumi, par noteikumu neievērošanu var piemērot administratīvo, civiltiesisko un arī kriminālatbildību. Kādi noteikumi ir jāievēro meža ugunsnedrošajā laikposmā? Cik daudz ugunsgrēku Latvijas mežos ir bijuši šogad un pērn? Un ko par šo laika periodu domā dabas aizstāvji?
«Dzintargaisma» – Brīvdabas muzejā aplūkojama izstāde par Latvijas skaisto pusdārgakmeni
«Dzintargaisma» – Brīvdabas muzejā aplūkojama izstāde par Latvijas skaisto pusdārgakmeni
Līdz pat 18. augustam Latvijas Etnogrāfiskā brīvdabas muzeja izstāžu zālē skatāma Latvijas Nacionālā kultūras centra un Brīvdabas muzeja rīkotā tautas lietišķās mākslas izstāde "Dzintargaisma". Tas ir stāsts par Latvijas skaisto pusdārgakmeni – dzintaru. Ekspozīcija sastāv no daudzām rotām, kas veido pārskatu par dzintaru no tā vēstures līdz pat mūsdienām.
Pēc Ukrainas pieredzes papildina «72 stundu» krīzes rokasgrāmatu
Pēc Ukrainas pieredzes papildina «72 stundu» krīzes rokasgrāmatu
Krīzes situācijā ļoti svarīga ir informēta sabiedrība, tādēļ Aizsardzības ministrija ir apņēmusies veicināt sabiedrības iesaisti un izglītošanu. Pirmais solis ir, sadarbojoties ar citām Latvijas drošības iestādēm, uzlabota rokasgrāmata par rīcību krīzes situācijā – pirmajās 72 stundās, ņemot vērā Ukrainas pieredzi. Rokasgrāmata pagaidām apskatāma internetā lapā sargs.lv, taču drīzumā būs pieejama arī drukātā veidā.
«Eiropas Dzelzceļa līniju» valde atkāpjas no amata; jauno vadītāju meklēs konkursā
(papildināts)
«Eiropas Dzelzceļa līniju» valde atkāpjas no amata; jauno vadītāju meklēs konkursā (papildināts)
Dzelzceļa projekta "Rail Baltica" ieviesēja Latvijā – uzņēmuma "Eiropas Dzelzceļa līnijas" (EDzL) – valdes priekšsēdētājs Kaspars Vingris atkāpies no amata, informēja uzņēmumā. No amata atkāpies arī valdes loceklis Arnis Staltmanis, tādēļ Satiksmes ministrija (SM) sasaukusi EDzL dalībnieku ārkārtas sapulci nākamnedēļ, 2. maijā. Uz valdes priekšsēdētāja amatu rīkos konkursu.
«Delna» izmēģina rīku uzņēmumu ar «sarkanajiem karogiem» identificēšanai
«Delna» izmēģina rīku uzņēmumu ar «sarkanajiem karogiem» identificēšanai
Joprojām ir tādi uzņēmumi, kas importē preces no Baltkrievijas un Krievijas, bet vienlaikus arī piedalās publiskajos iepirkumos Latvijā. Vai ir veids, kā to nepieļaut? Risinājumu tam meklē biedrība "Sabiedrība par atklātību – Delna", kas izstrādājusi jaunu digitālo rīku. Tā prototipu "Delna" prezentēja, tomēr publiski pats rīks nav pieejams. 
SAB un KNAB: «SOAAR» nav ziņojis par Kampara iespējamu mudinājumu viltot «Vienotības» rezultātus Sae...
SAB un KNAB: «SOAAR» nav ziņojis par Kampara iespējamu mudinājumu viltot «Vienotības» rezultātus Saeimas vēlēšanās (papildināts)
Satversmes aizsardzības birojs (SAB) un Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) nav saņēmuši ziņas no informācijas tehnoloģiju uzņēmuma SIA "SOAAR" vai tā vadītāja par to, ka tas no bijušā partijas "Vienotība" ģenerālsekretāra Arta Kampara 2014. gadā, iespējams, saņēma mudinājumu par 12. Saeimas vēlēšanu rezultātu ietekmēšanu.
Saeimas komisija konceptuāli atbalsta prasību par valsts valodas zināšanām vēl dažiem tūkstošiem Kri...
Saeimas komisija konceptuāli atbalsta prasību par valsts valodas zināšanām vēl dažiem tūkstošiem Krievijas pilsoņu
Arī tiem dažiem tūkstošiem Krievijas pilsoņu, kuri saņēmuši pastāvīgās uzturēšanās atļaujas saskaņā ar  "ārvalstnieku likumu" un uz kuriem līdz šim prasība zināt latviešu valodu neattiecās, būs jākārto valsts valodas prasmes pārbaude, trešdien, 24.aprīlī, vienojās Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisija, pirmajā lasījumā atbalstot izmaiņas Imigrācijas likumā.
Saeimas komisijā neatbalsta zemāku kriminālatbildības iestāšanās slieksni par nelikumīgu finansējumu...
Saeimas komisijā neatbalsta zemāku kriminālatbildības iestāšanās slieksni par nelikumīgu finansējumu partijām (papildināts)
Saeimas Juridiskajā komisijā neatbalsta ieceri, ka partijas nelikumīgas finansēšanas gadījumā kriminālatbildība jānosaka jau pie krietni mazākām summām, nekā šobrīd likumā noteikts. Izmaiņas Krimināllikumā piedāvāja Tieslietu ministrija (TM), un tās otrdien, 23. aprīlī, bija nonākušas līdz vērtēšanai Saeimas komisijā. Kā TM pamato vajadzību slieksni mazināt, un kāpēc tam nebija atbalsta?
Vēsturisks lēmums: Latvijas skolās no 2026./2027. mācību gada jāsāk atteikties no krievu valodas kā...
Vēsturisks lēmums: Latvijas skolās no 2026./2027. mācību gada jāsāk atteikties no krievu valodas kā otrās svešvalodas (papildināts)
Skolās no 2026./.2027. mācību gada sāks pakāpeniski atteikties no krievu valodas kā otrās svešvalodas apguves pamatizglītībā, to paredz otrdien, 23. aprīlī, valdībā akceptētās izmaiņas Ministru kabineta noteikumos "Par valsts pamatizglītības standartu un pamatizglītības programmu paraugiem". Skolām noteikts pienākums krievu valodu pakāpeniski aizstāt ar vienu no Eiropas Savienības (ES) oficiālajām valodām. 
Latvijas ziedotāju skaits Ukrainai – stabils, bet summas samazinājušās
(papildināts)
Latvijas ziedotāju skaits Ukrainai – stabils, bet summas samazinājušās (papildināts)
Ukrainas vai kara bēgļu atbalstam ziedojuši 38,7% Latvijas iedzīvotāju, liecina tirgus un sabiedriskās domas pētījumu centra "SKDS" pēc aģentūras LETA pasūtījuma veiktās aptaujas dati. Tas ir nedaudz mazāk kā iepriekšējos divos gados – pērn šādu atbildi sniedza 41,9%, bet 2022. gadā – 39,2%. Samazinājušās arī ziedojumu summas, taču ziedotāju skaits ir stabils, norāda "Ziedot.lv".
Federācija: Veterinārārstu trūkums Eiropā kļūst arvien satraucošāks
Federācija: Veterinārārstu trūkums Eiropā kļūst arvien satraucošāks
Veterinārijā visā Eiropā trūkst ārstu, – tā liecina Eiropas Veterinārārstu federācijas jaunākais ziņojums. Lai gan detalizētu datu par veterināriju Eiropā nav, federācijas apkopotā informācija no dalībvalstīm rāda, ka gandrīz visās valstīs darbaspēka trūkums kļūst arvien satraucošāks, jo īpaši kritiskajās jomās, piemēram, lauku un mazapdzīvotu vietu, mājlopu un valsts veterinārijas praksēs.
Saņemti jauni iesniegumi par seksuālo uzmākšanos Mūzikas akadēmijā; rektors kopā ar studenti vērsies...
Saņemti jauni iesniegumi par seksuālo uzmākšanos Mūzikas akadēmijā; rektors kopā ar studenti vērsies policijā (papildināts)
Cietušie neklusē – arvien vairāk Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas studenšu ir vērsušās pie Studējošo pašpārvaldes ar iesniegumiem, kuri parakstīti ne-anonīmi. Turklāt iesniegumos esot minēti to mācībspēku vārdi, kas šonedēļ jau izskanējuši publiski un vēl arī citi. Vienā gadījumā rektors Guntars Prānis kopā ar studenti nekavējoties devies uz Valsts policiju.
Mūzikas akadēmijas rektors Prānis neplāno atkāpties no amata; būs jālemj akadēmijas Senātam
(papildi...
Mūzikas akadēmijas rektors Prānis neplāno atkāpties no amata; būs jālemj akadēmijas Senātam (papildināts)
Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas (JVLMA) rektors Guntars Prānis neplāno atkāpties no amata. Par šo lēmumu viņš paziņoja otrdien, 12. martā, pēc tam, kad neuzticību viņam izteica akadēmijas padome saistībā ar iespējamiem pasniedzēju uzmākšanās gadījumiem, par ko ziņoja LTV raidījums "Kultūršoks", publicējot septiņu akadēmijas studenšu liecības. Valsts policijā informēja, ka Mūzikas akadēmijas sakarā pārbaudi pašlaik veicot Valsts policijas Organizētās noziedzības smago un sērijveida noziegumu apkarošanas pārvalde.

Vairāk

Svarīgākais šobrīd