Viesstrādniekam saslimstot ar Covid-19, par karantīnas izmaksām jāvienojas ar darba devēju

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Gadījumos, ja kādam no viesstrādniekiem, kultūras vai sporta darbiniekiem atklās saslimšanu ar Covid-19, par karantīnas izmaksu segšanu ir jāvienojas ar darba devēju. Atbildīgās ministrijas striktus noteikumus par šīm izmaksām neparedz.

Par karantīnas izmaksām jāvienojas pašiem
00:00 / 01:24
Lejuplādēt

Ja kāds no abiem obligātajiem Covid-19 testiem viesstrādniekam būs pozitīvs, tad ārvalstniekam jāatrodas savā norādītājā uzturēšanās vietā stingrā izolācijā. Kontroli veic Veselības inspekcija, nepieciešamības gadījumā piesaistot Valsts policiju.

Tomēr atbildīgajām ministrijām nav noteiktas vienotas kārtības par to, kā tiek organizēta karantīna vai kurš sedz tās izmaksas. Iepriekš bažas par to pauda uzņēmēji.

Kultūras ministrijas pārstāvi Uldis Zariņš
00:00 / 00:14
Lejuplādēt

Kultūras ministrijas pārstāvis Uldis Zariņš pauda, ka ministrija nenosaka “cietu formu”. “Ir jābūt šādai norunai ar viesmākslinieku. Tātad ir jābūt skaidrībai, personai ierodoties Latvijā, kurš segs izmaksas - vai tā ir pati persona vai uzaicinātājs. Tā kā esam diezgan elastīgi.”

Līdzīgi norāda Izglītības un zinātnes ministrijas pārstāve Anda Mičule: “Izmaksas jāsedz pašam sportistam vai sporta darbiniekam, vai ar viņu saistītājām organizācijām.”

Veselības ministrijas pārstāve Jana Feldmane
00:00 / 00:19
Lejuplādēt

Arī attiecībā uz viesstrādniekiem abām pusēm savstarpēji jāvienojas. “Tā noteikti būtu cilvēka un darba devēja vienošanās, kurš tad kādā veidā izolācijas pasākumu izmaksas sedz. Un arī šiem cilvēkiem ir jāapzinās, ka, neievērojot nosacījumus, var tikt anulēta vīza un dažādi citi pasākumi var tikt veikti,” sacīja Veselības ministrijas pārstāve Jana Feldmane.

Tikmēr Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra (LIAA) informēja, ka, pirms lemt par atļaujas izsniegšanu viesstrādniekiem, lūgs atzinumu Zemkopības ministrijai par sezonas darbinieku nepieciešamību. No 1. augusta LIAA pārziņā būs arī sportistu un sporta darbinieku ieceļošana Latvijā, par to pieprasot atzinumu no Izglītības un zinātnes ministrijas.

KONTEKSTS:

Latvijā 10. jūnijā beidzās 12. martā izsludinātā ārkārtējā situācija jaunā koronavīrusa ierobežošanai. Vīruss joprojām cirkulē, un pret to nav nedz zāļu, nedz vakcīnas. Arvien ir spēkā atsevišķi ierobežojumi Covid-19 izplatības mazināšanai.

 Jūlija otrajā pusē izskanēja, ka vairākiem viesstrādniekiem no Uzbekistānas atklāta Covid-19 saslimšana, un vēlāk valdība nolēma viesstrādniekiem noteikt stingrāku kontroli – viņiem būs jāveic divi testi.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti