Panorāma

Seņkovs: viss ir vaļā, bet igauņi ievēro noteikumus

Panorāma

Atzīmē Baltkrievijas Solidaritātes dienu

Arī mazie uzņēmēji grib tirgoties klātienē

Velosipēdu tirgotājs Dobelē: Nav godīgi, ka tikai lielveikaliem ļauj tirgot visas preces

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Arvīdam Borhertam-Smiļģim pieder ģimenes uzņēmums Dobelē, kur ražo velosipēdus. Veikals ciet, bet darbnīcā meistari vēl strādā – labo vietējiem velosipēdus. 

"Velosipēds nav tā lētākā prece, pircējs grib to aptaustīt, taču veikalā un darbnīcā ienākt nedrīkst. Velosipēds daudziem ir ikdienas nepieciešamība. Laukos daudzi tomēr izvēlas braukt ar velosipēdu. Jāremontē vai jānopērk kādas rezerves daļas. Viņš šeit nevar ienākt. Pēc noteikumiem – tad ir jāpasūta attālināti vai internetā, bet lauku cilvēki to nedara tik daudz kā pilsētās," stāstīja uzņēmējs.

Ienākumi darbnīcā ir pārāk mazi, lai kompensētu klusumu veikalā. Pirms pandēmijas tieši par veikalā ietirgoto varēja iepirkt detaļas un nodrošināt ražošanu. Valsts izmaksājusi pabalstu, taču tas viss aizgājis, lai nosegtu uzņēmuma vajadzības.

"Tādā situācijā esam ķīlnieki. Nav ienākumu, jāmaksā īres, jāmaksā darbiniekiem algas, jāmaksā nodokļi. 

Algas samaksāt četriem darbiniekiem, plus vēl esmu daudzbērnu ģimenes tēvs, sieva pašlaik dekrētā, mājās. Situācija ir sāpīga.

Lielajiem tagad ļauj strādāt, tirgot visu no nākamās nedēļas, bet mums tas atkal ir piegriezts, un turpmāk neļauj darīt. Lielveikali tirgos tos pašus velosipēdus, un tur klients varēs iegādāties, bet pie mums nevar," stāstīja Borherts-Smiļģis.

Tas ir negodīgi – uzsver uzņēmējs, piebilstot, ka viņa mazais veikals spēj nodrošināt un izkontrolēt pircēju plūsmu un attālumu. Tas, ka vēl divus mēnešus nevarēs iegādāties velo preces, pamatīgi ietekmēs ikvienu velo nozarē strādājošo. Jo šobrīd ražotājam jau sākas jaunā sezona, kad parasti tiek nopelnīta iztika visam gadam.

Ekonomikas ministrijā skaidroja – tā bija rosinājusi, lai visiem komersantiem ļauj strādāt, ievērojot visas prasības. Tomēr Veselības ministrija norādījusi, ka šis vēl nav īstais brīdis, lai atvērtu jaunas tirdzniecības vietas. Tāpēc nolemts to darīt pakāpeniski. 

"Ja parādīs gan tirgotāji, gan veikalu apmeklētāji sevi no labākas puses un saslimstība nepieaugs, tad mēs kā ministrija paredzam pēc divām nedēļām nākt ar ierosinājumu ļaut strādāt arī citiem veikaliem," sacīja ekonomikas ministrs Jānis Vitenbergs ("KPV LV").

Pēc divām nedēļām šo jautājumu plānots atkārtoti skatīt valdības koalīcijā.

KONTEKSTS:

Covid-19 uzliesmojuma laikā 2020. gada pavasarī Latvijā bija izsludināta ārkārtējā situācija jaunā koronavīrusa ierobežošanai. Situācija vasarā bija stabila, bet septembra beigās saslimstība strauji pieauga. Valdība atkārtoti noteica ārkārtējo situāciju, kuras laikā bija stingrāki ierobežojumi. Tā tika pagarināta līdz 7. februārim, ieviešot arī "mājsēdi" nedēļas nogalēs, kas nozīmē, ka no plkst.22 līdz 5 katram jāatrodas savā dzīvesvietā. Tā kā saslimstība ar Covid-19 nemazinās, ārkārtējā situācija ir pagarināta līdz 6. aprīlim, ieskaitot arī Lieldienu brīvdienas.

Valdība atļāvusi, ka no 8. februāra atsevišķos veikalos, proti, pārtikas un higiēnas preču veikalos varēs iegādāties visas preces.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti