Veikali ar bažām gaida pirmās brīvdienas ar jaunajiem Covid-19 ierobežojumiem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Mobilizējot darbiniekus, skaitot iepirkumu groziņus, norobežojot vai izņemot no pārdošanas preces, kuras nedrīkstēs iegādāties, – tā veikali gatavojas jaunajiem valdības pieņemtajiem ierobežojumiem brīvdienām un svētku dienām.

ĪSUMĀ:

  • Brīvdienās būs ļauts tirgot pārtiku (izņemot alkoholu), higiēnas preces un degvielu.
  • Saraksts ar precēm, kuras nedrīkstēs tirgot, mainās.
  • Tirgotāji ir neizpratnē un brīvdienas gaida ar bažām.
  • Tirgotāju asociācijas vadītājs: Neapmierinātie pircēji pat var sarīkot grautiņus.  
  • Reģionos izplatītais veikalu tīkls „Top” ir gatavs nedēļas nogalei.
  • “Top” pārdevējas instruētas, neatļautās preces pēc iespējas noņems no plauktiem.
  • “Rimi” noklās ar nosedzošu materiālu preces, kuras nedrīkstēs iegādāties.
  • “Maxima” ierobežos pircēju piekļuvi precēm, kuras nedrīkstēs iegādāties.
  • Veikalos jau novērots lielāks cilvēku pieplūdums.
  • Veikali ar bažām gatavojas, ka cilvēki steigs iegādāties visu pirms brīvdienām.  

Valdība otrdien noteica, ka brīvdienās un svētku dienās varēs iegādāties tikai pārtiku, higiēnas preces un degvielu. Tāpat strādāšot aptiekas, arī veterinārās. Saraksts ar precēm, kuras nedrīkstēs tirgot nedēļas nogalē, vairākas reizes tika precizēts. Tas rada neizpratni un satraukumu tirgotājos. Tikmēr ir uzņēmumi, kuri vēl domā, vai ir vērts strādāt brīvdienās.  

Veikali ar bažām gaida pirmās brīvdienas ar jaunajiem Covid-19 ierobežojumiem
00:00 / 03:20
Lejuplādēt

Ekonomikas ministrija savā tīmekļa vietnē publicējusi higiēnas preču sarakstu, kur noteikts, kuras preces brīvdienās varēs iegādāties. Saraksts ar precēm vairākkārt tiek mainīts. Savukārt tirgotājiem līdz galam nav izpratnes, ko varēs un ko nevarēs pārdot, stāstīja Latvijas Tirgotāju asociācijas prezidents Henriks Danusēvičs.

“Tagad pēc darba cilvēkiem jāskrien iepirkties, tas rada nepamatotu slodzi tirgotājiem un cilvēkiem, un arī nervozitāti,” pauda Danusēvčs.

Danusevičs uzskata, ka valdībai vajadzētu lēmumus pieņemt savlaicīgāk un tos skaidri pamatot, jo šobrīd tirgotāji bažījas, vai pircēji ierobežojumus sapratīs. Īpaši satraucas mazie tirgotāji, jo nereti cilvēki var kļūt ļoti nervozi, ja nevar nopirkt konkrētu preci, un Danusēvičs pat pieļāva iespēju, ka var sākties kādi grautiņi veikalos, būs apgāzti plaukti un izsisti stikli.

Tikmēr reģionos plašāk izplatītais veikalu tīkls „Top” ir gatavs nedēļas nogalei. „Top” valdes locekle Ilze Priedīte stāstīja, ka pārdevējas jau ir instruētas un gatavas nepieciešamības gadījumā palīgā arī saukt pašvaldības policiju, jo līdz šim pieredze rāda, ka cilvēki dažādi uztver noteiktos epidemioloģiskos ierobežojumus.

Priedīte stāstīja, ka liels pārbaudījums jau bija prasība neapkalpot klientus bez sejas maskām, jo bija arī agresīvie pircēji un pat draudi par izrēķināšanos ar pārdevēju, ja viņa neapkalpos klientu bez maskas.

„Top” plāno mazajos veikalos no plauktiem izņemt tās preces, kuras brīvdienās nedrīkstēs tirgot, bet tur, kur tas iespējams, tiks norobežotas preču zonas.

Arī lielie veikalu tīkli aktīvi gatavojas brīvdienām. „Rimi” noklās ar nosedzošu materiālu tās preces, kuras nedrīkstēs iegādāties, un vairākkārt veikalā atskaņos paziņojumus pircējiem par ierobežojumiem.

Tikmēr „Maxima” ierobežos pircēju piekļuvi precēm, kuras nedrīkstēs iegādāties, tāpat šīs preces sistēmā nevarēs noskenēt, līdz ar to arī iegādāties. Šobrīd “Maksima” ir ieviesusi jau 40 drošības pasākumus veikalā, atklāja tās pārstāve Liene Dupate-Ugule.

Viņa atzina, ka brīvdienas veikali tomēr gaida ar nelielām bažām, jo var būt pārpratumi, bet “Maxima” veido vadlīnijas, kā tikt galā ar šīm situācijām, un arī mobilizē apsardzes darbiniekus.

Tikmēr līdz šim veikalos jau novērots lielāks cilvēku pieplūdums, norāda visi pārstāvji. Savukārt piektdien veikali ar bažām gatavojas, ka cilvēki steigs iegādāties visas nepieciešamās preces brīvdienām.

KONTEKSTS:

Lai mazinātu cilvēku  drūzmēšanos tirdzniecības vietās iekštelpās un ārtelpās, brīvdienās un svētku dienās tiek ierobežota preču tirdzniecība veikalos, degvielas uzpildes stacijās, tirgos un ielu tirdzniecībā. 

Savukārt netiek ierobežota distances tirdzniecība un e-komercija – arī brīvdienās un svētku dienās atļauta būs preču iegāde ar distances līgumu, piegāde uz mājām un pakomātiem, kā arī preču izsniegšana un saņemšana veikalos.

Brīvdienās un svētku dienās varēs darboties tikai:

  • aptiekas (tajā skaitā veterinārās aptiekas);
  • un veikali, kuros drīkst tirgot šādas preču grupas:
       pārtikas preces (izņemot alkoholu),
       higiēnas preces,
       degvielu.

Ekonomikas ministrijas tīmekļa vietnē publicēts higiēnas preču saraksts, kuru tirdzniecība ir atļauta. Tāpat šeit publicētas atbildes uz tirgotāju biežāk uzdotajiem jautājumiem.

Uz vienu apmeklētāju jāparedz ne mazāk kā 15 m2 no publiski pieejamās telpu platības, tādējādi nodrošinot, ka tirdzniecības vietā atrodas ne vairāk kā 20 % no maksimāli iespējamā cilvēku skaita, ko pieļauj konkrētās vietas infrastruktūra. Ja saimnieciskā pakalpojuma sniegšanas vietas platība ir mazāka par 25 m2, tad tajā vienlaikus var atrasties viens apmeklētājs.

Joprojām spēkā ir arī iepriekš noteiktie drošības pasākumi tirdzniecības vietās, t.sk. ielu tirdzniecībā un tirdzniecībā atklātā tirgus teritorijā:

  • mutes un deguna aizsegu lietošana gan veikalu, gan tirgu apmeklētājiem un darbiniekiem,
  • 2 metru distances ievērošana,
  • apmeklētāju informēšana par piesardzības prasībām,
  • pastiprināta higiēnas ievērošana,
  • darbinieku veselības stāvokļa uzraudzība.

Covid-19 uzliesmojuma laikā pavasarī Latvijā bija izsludināta ārkārtējā situācija jaunā koronavīrusa ierobežošanai. Situācija vasarā bija stabila, bet septembra beigās saslimstība strauji pieauga. Valdība atkārtoti noteica ārkārtējo situāciju, kuras laikā bija stingrāki ierobežojumi. Par spīti tam saslimstība ar Covid-19 nebeidza pieaugt.

Valdība 1. decembrī lēma pagarināt ārkārtējo situāciju līdz 11. janvārim. Ierobežojumi ir tikpat stingri kā pavasarī  jāievēro “2+2”  princips. Tas nozīmē, ka tikties drīkst tikai divi cilvēki no dažādām mājsaimniecībām, ievērojot divu metru distanci.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti