Tallinā šovasar rēķinās ar būtisku tūristu skaita kritumu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Plašums, maz cilvēku gan ielās, gan āra kafejnīcās ir tas, ko šobrīd var piedāvāt Igaunijas galvaspilsētas Tallina. Taču pilsētas viesi ar apmeklējumu nesteidzas, un mūsu kaimiņos lēš, ka tūrisma kritums vīrusa pandēmijas dēļ šogad būs būtisks.

Tallinas vecpilsēta, Rātslaukums parasti ir pilsētas viesu un atpūtnieku īstenais magnēts, īpaši gada siltākajos mēnešos. Šī ir vieta, uz kuru tradicionāli jau gadiem dodas arī Andžela ar dēlu Andreju. Nevis atpūsties, viņi te strādā, tirgojas ar tūristu iemīļotiem našķiem – pēc senām metodēm gatavotām karamelizētām mandelēm un riekstiem.

“Mēs iztiekam no tūrisma, tā patiesībā ir vienīgā cerība. Šodien, lūk, pamēģināsim, paskatīsimies, jo Baltijas valstis tomēr ar atvērušas robežas, varbūt būs kāda kustība,” stāstīja Andrejs.

“Parasti te ieradās daudz ārzemnieku. Baltija taču uz viņiem turas, mēs esam mazas valstis un, pateicoties ārzemniekiem, varam izdzīvot,” pauda Andžela.

Tukši un vientulīgi pagaidām vēl arī ir Rātslaukuma restorāni. Galdiņi saklāti tā, lai ievērotu drošu distanci, pie ieejas obligātie roku dezinfekcijas līdzekļi.  Maija nogalē sezona  parasti te ir pilnā plaukumā.

 “Jā, ir diezgan tukšs, un tas ir diezgan slikti mums, jo pie mums mēdz nākt lielas grupas no kruīza kuģiem, kas allaž piepilda restorānus. Šogad kuģu nav, jau nezinu, cik ilgi, un tādēļ šis mums tiešām ir ļoti grūts laiks,” atzina restorāna darbinieks Janno Bermans.

Plašums un nekādu cilvēku pūļu ir tas, ko Tallina var piedāvāt, taču, kā saka tūrisma nozares pārstāvji, cilvēki arvien ir ļoti piesardzīgi atgriezties, un tas prasīs laiku.

“Šodien jau ir diezgan daudz cilvēku, es teiktu, pirms mēneša te viss bija absolūti tukšs. Es neesmu nobijies. Es domāju, ka ir pietiekami droši, un ir taču jābūt kādam kompromisam,” optimistisks bija Pēteris.

“Tagad mēs redzam, ka pilsētas viesi pamazām atgriežas. Mēs, protams, to nevaram salīdzināt ar iepriekšējiem gadiem, bet vismaz tas ir sākums, taču ir grūti paredzēt, kas notiks tālāk. Tādēļ ka robežu atvēršana ir politisks jautājums, un ir saprotams, ka visas valstis savu pilsoņu drošību un veselību liek pirmajā vietā,” norādīja Helēna.

Cik dārgi Igaunijas tūrisma nozarei, ēdināšanas biznesam un citiem pakalpojumu sniedzējiem vīrusa laiks izmaksās, pagaidām vēl precīzi pateikt nevar, taču igauņi lēš, ka zaudēs vismaz 60 procentus savu viesu. Visvairāk uz Tallinu mēdz braukt no Somijas, Vācijas, Krievijas un Latvijas. Tagad lielākās cerības ir uz Baltijas kaimiņiem. Jau nākamnedēļ Igaunijā atvērs SPA centrus, atpūtas kompleksus un arī pašus tūrisma birojus, tiesa, arvien ievērojot visus drošības pasākumus, pulcēšanās ierobežojumus un  divu metru distanci.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti