Šūšanas uzņēmums «Nemo» Krāslavā uzsāk higiēnisko masku ražošanu un eksportu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Viens no lielākajiem šūšanas uzņēmumiem - Krāslavas ražotne „Nemo” - paralēli virsdrēbju šūšanai šobrīd intensīvi meklē un atrod variantus higiēnisko un medicīnas masku ražošanai un apģērba šūšanai mediķiem un pacientiem. Tas prasa papildu investīcijas un ražošanas pārorientāciju, taču tas ir arī jauns izaicinājums un impulss uzņēmumam.

''Tas, ko mēs šūsim Amerikai, ir ļoti augstas klases higiēniskās maskas, kuras ir no auduma, ir mazgājamas, sterilizējamas, bet tās vairāk ir darbiniekiem, kuriem svarīgi izskatīties reprezentabli. Tās ir tāda līmeņa maskas. Un tas noteikti nebūs zemo cenu kategorijā. Visejošākā krāsa pašlaik ir melna. Un ir arī dažādas idejas ar krāsainām apdrukām,'' par jauniem uzņēmuma startēģiskajiem virzieniem, kas nosprausti tieši Covid-19 iespaidā, stāsta SIA „Nemo'' vadītāja Inga Zemdega-Grāpe.

Šūšanas uzņēmums «Nemo» Krāslavā uzsāk higiēnisko masku ražošanu un eksportu
00:00 / 04:50
Lejuplādēt
''Ar maskām sākām nodarboties gan tāpēc, ka sajutām, - iespējams, ar modes apģērbu varētu būt problēmas, kad jutām no klientiem nedrošību: pasūtīs vai atsauks pasūtījumu, vai samazinās. Un, otrkārt, protams, bija daudzi zvani un interese, vai pie mums nevar iegādāties maskas. Tāpēc arī uzsākām šūt. Izstrādājām vairākus modeļus.

Pie mums vērsās ļoti daudzi, tai skaitā starptautiski - ne tikai Eiropas līmeņa, bet arī Amerikas - uzņēmumi, kuri vēlas iegādāties maskas - šūtās higiēniskās maskas, kas nav medicīniskais aprīkojums. Taču pēc tam, kad Latvijas valdība un Kariņa kungs minēja, ka viņš vēlas, lai medicīniskās maskas un vispār maskas tiek ražotas Latvijā, protams, es iedziļinājos šajos jautājumos. Un jau nedaudz pat iepriekš sāku apzvanīt Veselības ministriju,  Veselības inspekciju, Zāļu valsts aģentūru, interesējoties par prasībām, kādi ir sertifikācijas nosacījumi. Jāsaka, ka tobrīd informāciju iegūt bija ārkārtīgi grūti,'' klāsta Zemdega-Grāpe.

''Mēs pašlaik šujam apmēram 20 000 maskas nedēļā, un tas ir paralēli mūsu standarta sortimentam. Plānojam palielināt šo apjomu diezgan krietni, jo pasūtījumi ir vairs ne tikai līdz gada beigām, bet nu jau ir runa par divu gadu pasūtījumiem tikai uz maskām vien. Tagad es varu sākt runāt par investīcijām un  specializētu līniju, tagad man jau ir perspektīva. Bet man ir jāsaka, ka visi pasūtījumi ir ārzemēm. Mēs nešujam neko Latvijai. Un nevis tāpēc, ka man negribētos šūt Latvijai, bet tāpēc, ka ārzemju uzņēmumu pasūtījumi bija pirmie, un kapacitāte nav bezizmēra. Mums pašlaik ir 150 darbinieku, un šuvēju darbaroku nekad nepietiek,'' atzīst uzņēmuma vadītāja.

''Pašlaik mēs strādājam pie higiēniskajām maskām. Tā mēs tagad esam tās nosaukuši. Savu izmantoto materiālu īpašību dēļ tās ārkārtīgi tuvu ir medicīniskām maskām. Tas ir, mēs runājam par aptuveni 95% baktēriju filtrāciju. Bet tās nav testētas uz vīrusu. Taču mums ir arī iestrādnes, un mēs esam uzrunājuši Latvijas uzņēmumu, kurš strādā pie inovatīviem materiāliem, ka mēs varētu izmantot īpaši apstrādātu filtrāciju, kas jau ir testēta uz vīrusu caurlaidību.

Un apmēram pēc mēneša mēs varēsim teikt, ka mēs esam izstrādājuši jau medicīniska līmeņa maskas.

Protams, tad vēl būs jāiziet sertifikācija.

Tā kā tagad tiek runāts par Covid atgriešanos rudenī, tad es domāju, ka mēs turpināsim strādāt arī pie jauniem produktiem, piedāvājot ne tikai higiēniskās maskas, bet arī medicīniskās. Taču tas nav viena mēneša jautājums. Vēl papildus mēs pašlaik izstrādājam ne tikai masku, bet arī halātu sortimentu - intensīvi strādājam un būsim spējīgi piedāvāt vismaz vairākus cita tipa apģērbus medicīnas personālam, un tāpat arī turpināsim strādāt šajā pašā virzienā pie specializētā apģērba slimniekiem,'' stāsta Zemdega-Grāpe un rezumē: ''Tā kā Covid-19 krīze noteikti ir devusi “Nemo” jaunu impulsu skatīties uz jauniem virzieniem.''

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti
Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti