Panorāma

Regulators vērtēs apkures tarifus

Panorāma

Skolas meklē veidus, kā izpildīt jaunās prasības

Skaistumkopšanā attīstās ēnu ekonomika

Skaistumkopšanas jomā ierobežojumu dēļ aug ēnu ekonomika

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Jau trīs nedēļas skaistumkopšanas pakalpojumi, piemēram, manikīrs un ķermeņa procedūras, ir aizliegti. Klienti meklē meistarus, kuri ir gatavi pakalpojumus sniegt, neraugoties uz ierobežojumiem, un bieži arī pakalpojumus saņem.  

Klienti par pakalpojumiem turpina interesēties un saņem tos nelegāli no nereģistrētiem un bieži arī nekvalificētiem meistariem, brīdina skaistumkopšanas sniedzēji.

“Ne kuriem ir sertifikāti, ne kuri ir reģistrēti Valsts ieņēmumu dienestā vai Veselības inspekcijā, tie šobrīd plaukšķina plaukstas, jo viņi ir uzvarētāji šajā situācijā. Jo viņi turpina strādāt,

to man apliecina mani klienti, kuriem es atsaku procedūras, un kuri saka: “Piedod, mēs gaidīt nevaram”,” LTV stāstīja skaistumkopšanas speciāliste kosmetoloģijā Dace Brante.

“Piemēram, liekā apmatojuma noņemšana – “man kaut kur tas ir jāizdara”. Viņa godīgi saka, ka viņa to ir izdarījusi pie meistares dzīvoklī,” stāstīja Brante.

LTV devās uz kādu skaistumkopšanas salonu Jelgavā, kur iepriekš izdevās telefoniski vienoties par manikīra pakalpojuma saņemšanu.

Klātienē gan pakalpojums atteikts, salona īpašniece Evija skaidroja, ka “valsts mums ir aizliegusi strādāt”. Bet pieteikties uz gēla nagu uzlikšanu izdevās tāpēc, ka salonā “ir praksē manikīre un kā praktiskās nodarbības var notikt”.

Pakalpojumu slēpj ar nosaukumu “apmācība”, jo pašlaik drīkst notikt profesiju praktiskās mācības iemaņu un kvalifikācijas gūšanai.

Vairākums tomēr savas privātprakses ir slēguši un var pretendēt uz valsts atbalstu.

“Tad, kad pavasarī es saņēmu dīkstāves pabalstu, es nevaru sūdzēties, saņēmu maksimālo summu par savu pašnodarbinātās darbību, jo – jā, es godprātīgu maksāju nodokļus,” stāstīja Brante.

Situācija ir krasi atšķirīga cilvēkiem, kuri nenorādīja savus ienākumus pilnā apjomā un tagad turpina sniegt pakalpojumus.

“Šobrīd mums ir jājūtas kā noziedzniekiem; es arī saprotu visus tos cilvēkus, kas to dara, tā ir vienīgā iespēja no valsts puses, kas viņiem šobrīd tiek piedāvāta – strādāt nelegāli,” sprieda Evija.

“Visgrūtāk ir šīm darbiniecēm, kuras dzīvo vienas pašas, bez vīriem vai citiem atbalstiem, un kuras uztur savus bērnus un skolo savus bērnus,” viņa piebilda.

Otrdien aptuveni  50 kosmetologu un manikīra meistaru pulcējās pie Saeimas, lai aicinātu pārskatīt ierobežojumus nozarē.

Par ierobežojumu atcelšanu pirts un skaistumkopšanas pakalpojumiem savākti vairāk nekā 11 000 parakstu. Kopumā valda liela neizpratne par noteikumu būtību.

“Te, skolā, es drīkstu teju astoņas stundas kopā ar studentiem strādāt pie kušetēm, bet savā privātpraksē, nodrošinot visus noteikumus, es nedrīkstu,” neizpratni pauda Brante. “Te ir tas sašutums par frizieriem,  jā, viens aspekts, ka viņi nav ārstniecības personas, mēs esam, mēs jau no sākta gala esam mācīti ievērot tās prasībās,” viņa sacīja.

Saņemot skaistumkopšanas pakalpojumu nelegāli, piemēram, kādā dzīvoklī, inficēšanās gadījumā nebūs iespējams noskaidrot visu epidemioloģisko ķēdi, kā arī apzināt visas kontaktpersonas.

KONTEKSTS:

Lai ierobežotu strauju Covid-19 izplatību, no 9. novembra Latvijā izsludināta ārkārtējā situācija un ir spēkā jauni stingrāki ierobežojumi. Iedzīvotājiem būs pieejami tikai tie klātienes pakalpojumi, kuri ir īpaši svarīgi veselīgai un drošai sadzīvei un kuru pieejamība nav atliekama. Sabiedriskās ēdināšanas vietas drīkst izsniegt ēdienu tikai līdzņemšanai, tiek atcelti un aizliegti publiskie pasākumi klātienē (piemēram, teātri, koncerti) un noteikti arī vairāki citi ierobežojumi daudzās jomās, – to paredz 6. novembrī apstiprinātais valdības rīkojums.

Nestrādā skaistumkopšanas, pīrsinga un tetovēšanas pakalpojumu sniedzēji. Taču pieejami frizieru pakalpojumi ar iepriekšēju pierakstīšanos un ievērojot 2 metru distanci starp klientiem.

Valdības lēmums aizliegt vairākus skaistumkopšanas pakalpojumus vēris durvis ēnu ekonomikai. Skaistumkopšanas jomas pārstāvji neslēpa, ka situācija izvērtusies nekontrolējama – daudzi darbu nevis pārtraukuši, bet pārcēlušies no saloniem uz mājām vai no jauna īrētām telpām.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti