Rīta Panorāma

Intervija ar Gintu Zilbalodi

Rīta Panorāma

Intervija ar Ati Sīli un Edgaru Caicu

Intervija ar Māri Kučinski

Kučinskis: Naudu mediķiem vajadzēja meklēt, atsakoties no citām prioritātēm

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Finansējumu mediķu algām varētu meklēt, atliekot sabiedrisko mediju iziešanu no reklāmas tirgus, kā arī izmaiņas partiju finansēšanā, intervijā Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta panorāma" teica ekspremjers, opozīcijā esošās Zaļo un Zemnieku savienības deputāts Māris Kučinskis.

Viņš uzsvēra, ka budžeta paketē, kas pašlaik ir Saeimā, mediķiem trūkstošo naudu būtu pagrūti atrast, bet ir citi avoti - atteikšanās no citām prioritātēm. Viņš pieminēja arī obligātā iepirkuma komponenti, saistībā ar kuru varēja iegūt naudu budžetā, tomēr neviens nav īpaši centies to virzīt uz priekšu.

2020. gada budžetu Kučinskis nodēvēja par "lielo priekšvēlēšanu solījumu bērēm", sakot, ka budžets ir sastiķēts, kā nu bija iespējams, bet prioritātes ir palikušas tikai vārdos.

Ņemot vērā, cik ātri budžets ticis cauri Saeimas budžeta komisijai, Kučinskis uzskata, ka tas Saeimā tiks pieņemts, visticamāk, ceturtdien vakarā.

Vienlaikus Kučinskis norādīja, ka "mediķi, protams, izdzīvos, bet pazaudēs cerību nākotnei". Viņam arī bija viedoklis par to, ka 20% algu palielinājums mediķiem ierakstīts likumā. "Tas, ka pieņem kādu likumu, tas nenozīmē, ka tas ir tik viegli izpildāms. Un šobrīd to norakstīt – tas ir augstākā mērā bezatbildīgi," sacīja Kučinskis.

KONTEKSTS:

Nākamgad budžeta izdevumi pirmo reizi Latvijas vēsturē pārsniegs 10 miljardus eiro, tajā paredzēts finansējuma pieaugums izglītības, veselības, iekšlietu un kultūras jomas darbiniekiem, tostarp arī papildu finansējums sabiedriskajiem medijiem un komercmedijiem.

Budžeta deficīts plānots 0,3% no IKP, ekonomikas izaugsme 2,8%.

Nodokļu izmaiņas nav paredzētas, bet tiks paaugstināts diferencētais neapliekamais minimums. Prioritātēm atvēlēti nepilni 174 miljoni eiro, no tiem visvairāk mediķu algu celšanai no 1. janvāra. Atbilstoši likumam budžeta papildu finansējumam darba samaksas pieaugumam nozarē 2020. gadā bija jābūt 120 miljoniem eiro, taču no tiem paredzēti 60 miljoni eiro, tāpēc mediķi rīko protesta akcijas.

Protestēt varētu arī skolotāji, jo no nākamā gada janvāra ir paredzēta pedagogu algu celšana atbilstoši iepriekš valdības apstiprinātajam grafikam, bet to turpmākam pieaugumam no 1. septembra nauda nav paredzēta.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti