Saeimā atturīga attieksme par Kučinska ideju veidot birokrātijas mazināšanas komisiju

Birokrātijas mazināšanu premjere Evika Siliņa ("Jaunā Vienotība") izvirzījusi par vienu no valdības prioritārajiem uzdevumiem. Lai palīdzētu no lieka administratīvā sloga atbrīvot dažādas nozares un "izravētu" lieko likumos un noteikumos, Saeimas opozīcijā esošā "Apvienotā saraksta" frakcijas deputāts Māris Kučinskis rosinājis Saeimā izveidot atsevišķu komisiju birokrātijas mazināšanai. Lai gan ideja par šādas komisijas veidošanu atzīta par aktuālu, politiskie partneri pašlaik gan lielu atsaucību tai neizrāda.

Saeimā atturīga attieksme par Kučinska ideju veidot birokrātijas mazināšanas komisiju
00:00 / 04:09
Lejuplādēt

Birokrātijas mazināšana nosaukta par vienu no valdības šī gada prioritātēm. Pašlaik Valsts kanceleja un Ekonomikas ministrija pievērsusies birokrātijas mazināšanai pa nozarēm un sākusi ar nekustamo īpašumu attīstības jomu. Tikpat būtiski mazināt formalitāšu apjomu ir arī citās sfērās, tāpēc birokrātijas mazināšanu par visaptverošu, atsevišķi atdalāmu uzdevumu uzskata arī Saeimas opozīcijā.

Lieka birokrātija nospiež nozaru attīstību vairāk nekā nodokļi un korupcija, pārliecināts ir deputāts Kučinskis. Viņš ieskicēja savu ideju par birokrātijas mazināšanas pasākumu komisijas veidošanu Saeimā:

Kučinskis par ideju izveidot komisiju birokrātijas mazināšanai
00:00 / 00:47
Lejuplādēt

"Tas ir jādara ļoti kompleksi – ne tikai valdībai, bet arī Saeimai, kas skata likumus. Neticu sistēmai, kas pašiem birokrātiem liek izravēt birokrātiju. Tādi gadījumi nav efektīvi un nenes rezultātu.

Ja komisija šādu uzstādījumu dotu un būtu iespēja piesaistīt ekspertus, tad likumos varētu izravēt to, kas lieks un apaudzis šo 30 gadu laikā un traucē, un vienlaikus tie varētu būt uzdevumi valdībai izmainīt Ministru kabineta noteikumus.

Liekais tas ir tas, kas uzliek jaunus slogus jebkurām darbībām."

Bažas par pienākumu dublēšanos

Valdība birokrātijas mazināšanas plānu sāk ar būvniecības jomu. Ekonomikas ministrija gatavo un šomēnes valdībā iesniegs ziņojumu par pasākumu plānu administratīvā sloga samazināšanai nekustamo īpašumu jomā.

Tajā iekļauti 62 priekšlikumi teritorijas plānošanas, vides aizsardzības, būvniecības procesa sagatavošanas un īpašuma tiesību nostiprināšanas jomā. Iecerēts apmēram par trešdaļu samazināt būvniecības saskaņošanas ilgumu.

Īsumā šo plānu varētu raksturot ar vārdiem "mazāk papīru, vairāk tehnoloģiju".

Plāna sagatavošanu vada Valsts kanceleja, bet apspriešanā piedalījušies arī Saeimas deputāti, tostarp Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas vadītājs Oļegs Burovs. Viņš norādīja, ka plāns ir birokrātijas izskaušanu secīgi virzīt dažādās nozarēs. Nenoraidot deputāta Kučinska piedāvāto ideju par atsevišķu komisiju, Burovs uzskata, ka tieši Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldību komisija ir piemērota šo procesu vadīšanai Saeimā un jaunas komisijas veidošana varētu dublēt šos procesus.

Burovs par birokrātijas mazināšanu
00:00 / 00:34
Lejuplādēt

"Nākamais posms – izvēlēties nākamo tematu, lai mēs ejam uz priekšu. Par sarežģījumiem investīciju piesaistē. Ja par to runājam, tad ne tikai būvniecības jomā. Vajadzētu runāt par Valsts ieņēmumu dienestu, par kura darbības izmainīšanu runā jaunā VID vadītāja, par kreditēšanu un tā tālāk.

Šobrīd es redzu, ka faktiski mēs, Saeimas Valsts pārvaldes komisija, varam uzņemties šo atbildību Saeimas līmenī," pauda Burovs.

Uzņēmēji birokrātijas mazināšanu gaidījuši ilgi

Valsts kancelejas iezīmēto birokrātijas apkarošanas ceļa karti kopā ar jomas ekspertu dalību aizstāv arī Saeimas Tautsaimniecības komisijas deputāts un premjeres parlamentārais sekretārs Jānis Patmalnieks no "Jaunās Vienotības". Viņš skaidroja, ka deputāti būs iesaistīti ar administratīvā sloga mazināšanu saistīto likuma izmaiņu izstrādē:

"Mēs arī komisijās varēsim izvērtēt birokrātisko slogu un prasīt tā mazināšanu vai atcelšanu. Tāda atsevišķa komisija, iespējams, apsverama, bet tad jautājums, kādi būtu tās mērķi. Mēs redzam, ka Valsts kancelejā ir strukturēts process, kurā iesaistās visas puses, kas ātri nonāk pie rezultāta, un varēsim jau drīz šos jautājumus skatīt Saeimā."

Labo ziņu, ka izdevies birokrātiju noformulēt kā vienu no valdības galvenajām problēmām, uzsvēra Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras prezidents Aigars Rostovskis. Arī uzņēmējus pārstāvošā lielākā organizācija ir apmierināta ar ilgi gaidīto un jau iesākto darbu birokrātijas mazināšanā.

"Var šaut pa pilnu laukumu, mēģinot uzreiz visu apkarot, bet tā vienošanās ir par būvniecību kā pirmo lielo fokusu. Tālāk jau par to izpildījumu, vai taisīt komisiju vai kaut ko, to atstāju politiķu pusē, bet tas racionālais ir: pajautājiet industrijai! Viņi noformulēs, kas jāatrisina, un būs uzreiz vieglāk.

Jā, sākām ar būvniecību, jo tā skar teju visus – gan uzņēmējus, gan iedzīvotājus. Sakārtojam vienu un lietu, saprotam, ka tā var, un tad ejam uz nākamo."

Ja veidotu jaunu Saeimas komisiju, tajā varētu iesaistīties visu Saeimā pārstāvēto frakciju deputāti. Ideju par komisijas veidošanu būs jāizlemj Saeimas prezidijam.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti
Dalies ar savu pieredzi, piesaki nejēdzīgo procedūru “Birokrātijas balvai ’24”!

* Informācija nebūs publiska, bet, ja vēlaties, norādiet kontaktinformāciju, lai sabiedrisko mediju žurnālisti varētu sazināties ar Jums, lai veidotu stāstu par pieteikto problēmu.

Nosūtīts!

Ziņojums tiks publicēts tuvākajā laikā, pēc datu pārbaudes

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti