Dienas ziņas

Daugavā ievieto 400 zivju nārsta ligzdas

Dienas ziņas

Atvieglo ierobežojumus

Paplašina smiltsērkšķu stādījumus

Jelgavas novada «Zeltlejās» paplašina smiltsērkšķu stādījumus

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Tāpat kā daudziem citiem, arī Jelgavas novada smiltsērkšķu audzētājiem SIA "Zeltlejas" tūristi visas šovasar plānotās ekskursijas ir atcēluši. Par krīzi žēloties gan neesot pamata. Pieprasījums pēc sulas šajā laikā esot pat pieckāršojies, un tiek īstenots arī kāds sen iecerēts plāns – stādīts jauns smiltsērkšķu dārzs.

Laukā, kur 25 gadus bija auguši krūmi, tagad tiek stādīta jauna smiltsērkšķu plantācija. Gadu vecie stādiņi zemē  daļēji tiek likti ar tehnikas palīdzību. Krūmu stādīšanas traktora lemesis izrok bedrīti, bet uz tā sēdošie divi cilvēki, kas šoreiz drošības apsvērumu dēļ piemeklēti no vienas mājsaimniecības, tajā iemet stādiņus.

Pārējiem stādiņi jāpiemīda, bet, tā kā smiltsērkšķi viens no otra tiek stādīti divu metru attālumā, ar distancēšanos problēmu neesot.

"Plānu nekādā gadījumā nedomājam mainīt, un šodien ir ideāls laiks, lai stādītu nu jau mūsu trešo dārzu. Visas tās tirgus svārstības mēs tagad vēl tā īsti nevaram izjust, jo mēs tikai vēl veidojam savu apgrozījumu, savu tirgu, bet varu pateikt, ka pēdējā laikā pieprasījums uz sulām mums ir pieckāršojies," klāstīja SIA "Zeltlejas" saimnieks Eduards Vilks.

Sulas ''Zeltlejās'' gan esot kā blakus produkts, un arī jaunie stādi ir no šķirnes ar augstu eļļas saturu. Smiltsērkšķu eļļa ir viena no  kosmētikas ražošanas sastāvdaļām, un iecere, ka tā varētu kļūt par eksporta produktu, neesot atmesta, vien pagaidām jānostiprinās vietējā tirgū. Neraugoties uz to, ka visas šovasar pieteiktās ekskursijas līdz ar Covid-19 izplatību esot atceltas.

Kā iecerēts, šovasar plānots pabeigt arī ar Eiropas Savienības un "Altum" līdzfinansējumu uzsākto tūrisma namu.

"Es domāju, ka vietējais tūrisms attīstīsies un arī kampaņas mums būs vairākas. Līdztekus mums ir arī smiltsērkšķu produkcijas pārdošana, tad mēs nekādu lielu bažu tajā nesaskatām, un ir arī citas nozares, kas var pabalstīt šo situāciju," piebilda SIA "Zeltlejas'' saimniece Elīna Cēsniece.

Latvijā atbalsta maksājumiem Lauku atbalsta dienestā pagājušajā gadā deklarēti nedaudz vairāk nekā 1100 hektāri smiltsērkšķu. Lielākās platības bijušas Iecavā un Aucē.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti