Eksperti skeptiski par iespēju izkontrolēt attālināta darba ievērošanu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Viens no valdībā iesniegtajiem priekšlikumiem Covid-19 izplatības mazināšanai paredz visiem, kam ir iespējams, noteikt obligātu prasību strādāt no mājām. Latvijas Radio uzrunātie eksperti gan ir skeptiski, sakot, ka būs grūti izkontrolēt un nošķirt, kurš var strādāt attālināti un kurš nevar. Turklāt uzņēmumiem, kuri līdz šim to nav darījuši, būs grūti līdz pirmdienai nodrošināt iespēju visiem strādāt attālināti.

ĪSUMĀ:

  • Valdība apspriež prasību visiem, kam iespējams, strādāt attālināti.
  • “WorkingDay Latvia” eksperts: darba devējam būs grūti izkontrolēt darbiniekus.
  • Eksperts: Būs nepieciešami ieguldījumi IT sistēmā.
  • “Citadele” valdes loceklis: Dažās dienās pāriet uz attālinātu darbu ir izaicinājums. 
  • “CV-Online Latvia” pārstāvis: Ne visiem ir iespējams atrast piemērotu vietu darbam. 

Eksperti skeptiski par iespēju izkontrolēt attālināta darba ievērošanu
00:00 / 04:36
Lejuplādēt

“WorkingDay Latvia” mārketinga direktors Māris Silinieks sacīja, ka ir vairāki iemesli, kādēļ cilvēkiem ir zināma pretestība pret attālināto darbu. Piemēram, strādājot mājās, nav iespējas  socializēties ar kolēģiem. Papildu slogs ir arī darba devējam, jo kontroles iespējas samazinās. Vēl viens aspekts ir tehniskais aprīkojums.

“Pat ja cilvēkam mājās ir dators, bieži vien strādāšana notiek, birojā pieslēdzoties kopējam serverim. Bet, lai no mājām pieslēgtos serverim, ir arī jāizveido šis virtuālais tīkls, un tas prasa ieguldījumus.

Tiem uzņēmumiem, kas līdz šim nav strādājuši attālināti, nav reāli līdz pirmdienai visu sakārtot,” norādīja Silinieks.

“Es neticu, ka visi, sākot no pirmdienas, varēs strādāt no mājām. Turklāt ir grūti strikti nodalīt, kurš var strādāt attālināti un kurš nevar. Pagaidām nav nekādas izpratnes, kā to varēs kontrolēt. Tas vairāk uz cilvēku apzinīgumu un godaprātu balstās. Tas nav, kā pārbraukt pāri krustojumam pie sarkanās gaismas. Tas ir ļoti netverami. Grūti pierādāmi,” brīdināja Silinieks.

Laika faktoru, lai uzņēmums sagatavotos darbam attālināti, uzsvēra arī bankas “Citadele” valdes loceklis Valters Ābele.

“Citadele” uz attālināto darba režīmu pārgāja pērn pavasarī, un tas prasīja ievērojamus ieguldījumus.

Vai uzņēmumam, kurš līdz šim nav pārgājis uz attālinātā darba režīmu, dažās dienās ir iespējams pienācīgi tam sagatavoties?

“Es teiktu, pāris dienas – tas ir ļoti izaicinoši. Tas būs liels papildu darbs brīvdienās IT cilvēkiem, lai sistēmas nodrošinātu. Es domāju, ka arī pārrunas kolektīvos notiks, kur un kā strādājam. Es domāju, ja tas lēmums būs šodien, tad rītdien būs, ko darīt. Es ļoti ceru uz pragmatisku pieeju, ka pirmdien nesāks rakstīt administratīvos protokolus, ja kādam vēl vajadzīgs laiks pārejai. Tas būs saspringts laiks. Mums pašiem pavasarī tas prasīja trīs nedēļas, bet mēs esam apmēram 1000 cilvēku komanda,” stāstīja Abele.

"CV-Online Latvia" personāla atlases nodaļas vadītājs Kaspars Kotāns uzsvēra, ka prasība strādāt attālināti nevar būt obligāta, tā var būt kā vēlama.

Viņaprāt, ir jāņem vērā, ka ne visiem ir iespējams atrast piemērotu, klusu vietu darbam. Mājas jādala arī ar citiem ģimenes locekļiem.

“Strādājošam cilvēkam, kuram ir nepieciešama koncentrēšanās, nereti kopā ar ģimeni vienā mājoklī to nav iespējams paveikt. Nereti ir nepieciešami palīglīdzekļi, piemēram, printeris vai vairāki lieli ekrāni. Pieļauju, ka mājas apstākļos, dzīvojot dzīvoklī, kur ir jādala kopēja telpa ar citiem... Kādā veidā to var atrisināt? Galds, ap kuru sēž ģimene, pusdieno, jānovieto divi lielie ekrāni... Ja tas ir tikai ķeksīša pēc, tad visi var strādāt vienā telpā, vienā metrā, visi sēdēt ap vienu galdu, bet droši vien kvalitāte cietīs,” pieļāva Kotāns.

KONTEKSTS:

Valdība par iespējamiem scenārijiem Covid-19 izplatības mazināšanai lems ceturtdien, 11. martā. Priekšlikumos līdzās attālinātajam darbam paredzēts, ka bērnudārzu varētu apmeklēt tikai tie bērni, kuru vecāki nevar strādāt attālināti. Tāpat piedāvāts mazināt maksimāli pieļaujamo pasažieru skaitu līdz 30% no transporta ietilpības, kā arī rosināts atteikties no pašvaldību stāvvietu maksas privātam transportam.

Latvijas Darba devēju konfederācija (LDDK) uzskata, – ja valdība noteiks, ka attālināts darbs ir obligāts, valstij jāparedz iespēja darba devējiem kompensēt attālinātā darba izdevumus, iesniedzot atbilstošus attaisnojošos dokumentus.  

Covid-19 uzliesmojuma laikā 2020. gada pavasarī Latvijā bija izsludināta ārkārtējā situācija jaunā koronavīrusa ierobežošanai. Situācija vasarā bija stabila, bet septembra beigās saslimstība strauji pieauga. Valdība novembrī atkārtoti noteica ārkārtējo situāciju, bet, tā kā saslimstība ar Covid-19 nemazinās, ārkārtējā situācija ir pagarināta līdz 6. aprīlim, ieskaitot arī Lieldienu brīvdienas. Epidemiologi jau iepriekš brīdinājuši, ka iespējams straujš saslimstības pieaugums un vīrusa īpaši lipīgā Lielbritānijas paveida izplatīšanās.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti