Pasaules panorāma

Lietuvā koronavīruss paver biznesa iespējas

Pasaules panorāma

Vērtē vīrusa izplatības iemeslus Itālijā

"COVID-19" negatīvi ietekmē aviāciju

«Covid-19» epidēmija sāk nopietni ietekmēt aviāciju

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Aicinājumi cilvēkiem neceļot uz jaunā koronavīrusa "Covid-19" skartajām teritorijām būtiski atsaucas uz transporta nozarēm - īpaši uz aviāciju. Vairākas aviokompānijas, tostarp Latvijas nacionālā lidsabiedrība "airBaltic", paziņojušas par pagaidām visu lidojumu pārtraukšanu uz vairākām Itālijas pilsētām un uz laiku samazina arī darbinieku skaitu.

Kā viena no pirmajām aviokompānijām pasaulē, kura paziņoja par darbinieku sūtīšanu piespiedu atvaļinājumā tādēļ, ka ir krities pieprasījums, bija Taizemes lidsabiedrība “Thai Airways”. Turklāt tā jau trešo gadu cīnās ar dažādām finansiālām grūtībām. Lidsabiedrība uz pusgadu ir arī lēmusi būtiski samazināt uzņēmuma augstāko amatpersonu atalgojumu.

Vīrusam turpinot izplatīties, arī citas aviosabiedrības lēmušas pieņemt radikālus soļus. Par izmaiņām visu līmeņu darbinieku vidū lēmusi arī Somijas lidsabiedrība “Finnair”. Līdz pat mēnesi ilgs piespiedu atvaļinājums ietekmē aptuveni sešus tūkstošus uzņēmuma darbinieku.

Ņemot vērā slimības straujo izplatību mūžam vilinošajā zemē Itālijā, radikālākie lēmumi pieņemti tieši saistībā ar lidojumiem šeit. Par lidojumu atcelšanu vai to ļoti krasu samazināšanu paziņojušas zemo cenu lidsabiedrības "EasyJet", Ungārijas "Wizz Air" un daudzus lidojumus atcēlusi britu lidsabiedrība “British Airways”. Tieši tādēļ, ka mazinājies pasažieru pieprasījums, līdzīgus lēmumus pieņēmusi arī Īrijas zemo cenu aviosabiedrība "Ryanair", kura atceļ visus reisus uz Itāliju un no Itālijas. Pilnīgi visus lidojums atceļ “Turkish Airlines”.

Itālijas valdības pieņemtie noteikumi, kas paredz stingrākus karantīnas pasākumus, ietekmējuši arī transatlantiskos lidojumus. Piemēram, ASV aviokompānija “Delta Airlines” paziņojusi par lidojumu atcelšanu starp Atlantu un Romu līdz 30. aprīlim. Vismaz uz mēnesi atlikti sezonālie Detroitas–Romas lidojumi, līdz 20. maijam pārtraukti lidojumi starp Kenedija lidostu Ņujorkā un Malpensas lidostu Milānā, kā arī Venēciju. Savukārt lidojumi no Ņujorkas uz Romu turpināsies mazākā apjomā.

Ņemot vērā, ka Itālijas valdība nolēmusi slēgt visus slēpošanas kūrortus, muzejus un citas sabiedriskas vietas, sagaidāmas papildu izmaiņas lidsabiedrību dienas kārtībā. Itālijas valdības dekrētā minēts, ka šie aizliegumi ir spēkā līdz 3. aprīlim. Lidsabiedrības aktīvi uzmana situāciju un ir gatavas pakāpeniski atsākt piedāvāt lidojumus uz vīrusa vissmagāk skartajām valstīm. Tikmēr Pasaules Veselības organizācija paziņojusi, ka tā, cieši sadarbojoties ar tūrisma nozares speciālistiem, izstrādā rekomendācijas, lai pasargātu lidsabiedrību darbiniekus.

Pasaules Tūrisma organizācija paziņojusi, ka vīrusa radītās negatīvās sekas uz pasaules tūrisma nozari būs viens līdz trīs procenti iepriekš prognozēto 4% vietā. Vissmagāk ceļotāju kritumu izjutīs tieši Āzijas reģions.

KONTEKSTS:

Jaunais koronavīruss "Covid-19" sāka izplatīties 2019. gadā Ķīnas centrālās daļas pilsētā Uhaņā, kurā dzīvo 11 miljoni cilvēku. Lai nepieļautu vīrusa izplatību, Ķīna paziņojusi par valsts mēroga ierobežojumiem. Pasaules Veselības Organizācija saistībā ar Ķīnas koronavīrusu izsludinājusi augstāko starptautisko ārkārtas stāvokli veselības aizsardzības jomā.  

Vīruss izplatījies arī ārpus Ķīnas, tostarp vairākās Eiropas valstīs. "Covid-19" konstatēts arī Latvijā un pārējās Baltijas valstīs.

Starptautiskās organizācijas vērš uzmanību uz to, ka jaunais "Covid-19" koronavīruss izraisīs ekonomiskās izaugsmes palēnināšanos. Turklāt pesimistiskākie scenāriji liecina pat par pirmo globālo ekonomisko lejupslīdi kopš finanšu krīzes pirms vairāk nekā desmit gadiem. Tas ietekmēs arī Latviju, un vienas no pirmajām no koronavīrusa cieta aviopārvadājumu un tūrisma nozares.

Marta sākumā Latvijas Tūrisma operatoru un aģentu asociācija informēja, ka puse jeb 50% visu marta ceļojumu ir atcelti cilvēku pārlieku lielas piesardzības dēļ, kas saistīta ar koronavīrusu "Covid-19".

Ieteikumi un rekomendācijas, biežāk uzdotie jautājumi un atbildes par koronavīrusa izraisīto uzliesmojumu pieejami Veselības ministrijas tīmekļvietnēSlimību profilakses un kontroles centra tīmekļvietnē, kā arī IZM tīmekļvietnē.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti