«airBaltic» koronavīrusa dēļ atlaidīs aptuveni 250 darbiniekus

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Latvijas nacionālā aviokompānija "airBaltic" saistībā ar jaunā koronavīrusa dēļ atceltajiem lidojumiem samazinās sēdvietu kapacitāti un strādājošo skaitu. Darbinieku skaits uz laiku tiks samazināts par aptuveni 250 cilvēkiem, liecina aviokompānijas paziņojums medijiem.

ĪSUMĀ:

  • Strauji sarucis pieprasījums lidojumu rezervācijām; lidsabiedrība atcēlusi 580 lidojumus no 23. marta līdz 31. maijam.
  • Saistībā ar atceltajiem lidojumiem "airBaltic" atlaidīs ap 250 darbinieku – galvenokārt lidmašīnu apkalpojošo personālu.
  • "airBaltic" spiests tā rīkoties, lai spētu pieņemt cilvēkus atpakaļ darbā un atgriezties uz izaugsmes ceļa, norāda Gauss.
  • Satiksmes ministrs: apsveicami, ka "airBaltic" veic visus nepieciešamos pasākumus, lai mazinātu zaudējumus.

"airBaltic" norādīja, ka aviokompānija nākamajos trīs mēnešos turpinās samazināt tās sēdvietu kapacitāti, ņemot vērā pašreizējo koronavīrusa krīzi pasaulē un nepārtrauktās izmaiņas uzņēmuma maršruta tīklā.

Saistībā ar papildu atceltajiem lidojumiem, strādājošo skaits, galvenokārt lidmašīnu apkalpojošais personāls, uz laiku tiks samazināts par līdz pat 250 cilvēkiem. Uzņēmumā kopumā strādā 1 786 darbinieki, informēja "airBaltic".

Lidsabiedrība centīsies rast brīvprātīgus risinājumus, pārbaudes laika saīsināšanu, piedāvās bezalgas atvaļinājumus vai arī īstenos darba uzteikšanu. "airBaltic" darbinieki par šiem plāniem trešdien, 11. martā, informēti darbinieku ārkārtas sanāksmē, teikts lidsabiedrības paziņojumā. 

"Šis ir smags, taču nepieciešams lēmums. Pirmajos divos mēnešos "airBaltic" bija ļoti pozitīvs gada sākums, taču tagad mūs apdraud ārkārtēji apstākļi. Šobrīd esam spiesti šādi rīkoties, lai spētu pieņemt cilvēkus atpakaļ darbā un atgriezties uz mūsu izaugsmes ceļa, kad situācija uzlabosies. Mēs šo grūto periodu pārcietīsim kopā un saglabāsim ciešu dialogu ar mūsu darbiniekiem," norādīja "airBaltic" izpilddirektors Martins Gauss.

"Diemžēl šobrīd nav iespēju turpināt, kā ierasts, – nepieciešams atcelt lidojumus, samazināt lidmašīnu izmantošanu, kā arī mēs redzam strauju un negaidītu pieprasījuma kritumu lidojumu rezervācijām.

Taču mēs esam droši, ka situācija atgriezīsies ierastajā režīmā. Mēs patiesi ceram uz mūsu kolēģu un Latvijas sabiedrības sapratni šajā grūtajā laikā," piebilda Gauss.   

Uz šo brīdi, 11. martu, koronavīrusa dēļ "airBaltic" ir atcēlusi kopumā 580 lidojumus laika posmā no 23. marta līdz 31. maijam. Veselības un drošības apsvērumu dēļ, kā arī atbildīgo iestāžu darbības ietekmē līdz aprīļa beigām atcelti visi reisi uz Milānu un Veronu, savukārt līdz maija beigām – uz Romu un Telavivu.

Satiksmes ministrs Tālis Linkaits
00:00 / 01:07
Lejuplādēt
Satiksmes ministrs Tālis Linkaits (Jaunā konservatīvā partija) aicināja ar izpratni vērtēt "airBaltic" lēmumu par darbinieku skaita samazināšanu, norādot, ka vīrusa izplatība satiksmes jomu skar īpaši plaši.

 

"Pašlaik mēs redzam, ka vairākas valstis, tai skaitā Itālija un Izraēla, ir slēgušas lidojumu iespējas. Citās valstīs samazinās ceļotgribētāju skaits, tāpēc aviokompānijas visā pasaulē samazina savas darbības apjomus līdz laikam, kamēr situācija noskaidrosies.

Protams, ir apsveicami, ka "airBaltic" veic visus nepieciešamos pasākumus, lai mazinātu zaudējumus no vīrusa tiešas ietekmes uz lidojumiem.

Redzam, ka būtiski tiek ietekmēti avio pārvadājumi, attiecīgi arī "Latvijas Gaisa satiksmē", Rīgas lidostā, Liepājas lidostā, pasta pārvadājumos. Tāpat arī tranzīta nozarē loģistikas ķēdes diemžēl rūk. Koronavīrusa dēļ ir traucēta konteineru apmaiņa starp Āziju un Eiropu," sacīja satiksmes ministrs.

KONTEKSTS:

Jaunais koronavīruss "Covid-19" sāka izplatīties 2019. gadā Ķīnas centrālās daļas pilsētā Uhaņā, kurā dzīvo 11 miljoni cilvēku. Lai nepieļautu vīrusa izplatību, Ķīna paziņojusi par valsts mēroga ierobežojumiem. Pasaules Veselības Organizācija saistībā ar Ķīnas koronavīrusu izsludinājusi augstāko starptautisko ārkārtas stāvokli veselības aizsardzības jomā.  

Vīruss izplatījies arī ārpus Ķīnas, tostarp vairākās Eiropas valstīs. "Covid-19" konstatēts arī Latvijā un pārējās Baltijas valstīs.

Starptautiskās organizācijas vērš uzmanību uz to, ka jaunais "Covid-19" koronavīruss izraisīs ekonomiskās izaugsmes palēnināšanos. Turklāt pesimistiskākie scenāriji liecina pat par pirmo globālo ekonomisko lejupslīdi kopš finanšu krīzes pirms vairāk nekā desmit gadiem. Tas ietekmēs arī Latviju, un vienas no pirmajām no koronavīrusa cieta aviopārvadājumu un tūrisma nozares.

Marta sākumā Latvijas Tūrisma operatoru un aģentu asociācija informēja, ka puse jeb 50% visu marta ceļojumu ir atcelti cilvēku pārlieku lielas piesardzības dēļ, kas saistīta ar koronavīrusu "Covid-19".

Ieteikumi un rekomendācijas, biežāk uzdotie jautājumi un atbildes par koronavīrusa izraisīto uzliesmojumu pieejami Veselības ministrijas tīmekļvietnēSlimību profilakses un kontroles centra tīmekļvietnē, kā arī IZM tīmekļvietnē.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti