Panorāma

Britu deputāti gatavojas "Brexit" balsojumam

Panorāma

Vai graustu saimniekus sauks pie kriminālatbildības?

Atvērts Rīgas Centrāltirgus gastronomijas paviljons

Centrāltirgus atjaunotajā Gastronomijas paviljonā mazāk vietas tirgotājiem, bet jauna ēdamzona

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Pēc divu gadu rekonstrukcijas otrdien, 15. janvārī, durvis vērs Rīgas Centrāltirgus Gastronomijas paviljons. Ne visi tirgotāji gan par jaunajām telpām ir sajūsmā, jo vietas ir mazāk – daļu no paviljona tagad aizņem jauna koncepta ēdināšanas zona. Tirgus vadība cer, ka Gastronomijas paviljons būs flagmanis visa Centrāltirgus pārvērtībām, no padomju estētikā iestrēgušas tirgošanās vietas kļūstot par modernu un rietumniecisku tirgu. Nākamo šovasar sāks rekonstruēt Centrāltirgus ikonisko Zivju paviljonu.

Vēlas mainīt attieksmi pret tirgu

Centrāltirgū atjaunotajā Gastronomijas paviljonā mazāk vietas tirgotājiem, bet jauna ēdamzona
00:00 / 05:24
Lejuplādēt
Gastronomijas paviljonā dienu pirms atvēršanas vēl tiek montētas izkārtnes, tirgotāji steidz iekārtot letes un tikai retais darbu gūzmā piekrīt īsai sarunai.

"Tikai šodien esam ienākuši. Pirmais iespaids? Ļoti labs," saka tirgotāja Mārīte.

"Ļoti sliktas vitrīnas. Tās ir domātas piena produktiem, nevis konfektēm," nopūšas cita pārdevēja, kas augstajās stikla vitrīnās cenšas ievietot saldumu kastes.

"Viss jaunais ir labi. Cerēsim, ka būs labāk," atturīgi saka pārdevēja Jolanta, aiz letes griežot lielu siera gabalu.

Vienādās vitrīnas apspīd mūsdienīgu virsgaismu līnijas visapkārt tirdzniecības saliņām, ko no jaunās ēdienu zonas atdala lielos puķupodos iestādītu kociņu rinda. Šeit Latvijas Radio satiek arī Centrāltirgus vadītāju Arti Druvinieku: "Šis ir pirmais pilnvērtīgi atjaunotais paviljons, ko mēs nākotnē uzskatīsim par savu flagmani, par tādu kā atpazīstamības zīmi. Ar šo paviljonu cenšamies mainīt attieksmi pret tirgu un mēģinām parādīt, kādi būsim nākotnē."

Atjaunotajā paviljonā līdzās citiem pārtikas produktiem tagad iekārtojušies arī piena un siera tirgotāji, jo no svētdienas ir slēgts blakus esošais Piena paviljons. Turklāt tirgošanās platība ir mazāka, jo pusi paviljona tagad aizņem ēdināšanas zona.

Jautāts, vai piedāvājums būs mazāks, ja tirgošanās platība samazinājusies, Druvinieks skaidro: "Tas būs komplicētāks, es teiktu tā. Mums bija ļoti daudz tirgotāju, kas aizņēma nedaudz lielāku vietu. Šobrīd viņi ir palikuši kompaktāki. Bet visi vadošie, ja ņemam pēc personālijām, – būtībā nevienu neesam zaudējuši. (..)

Pie tam visiem tiem, kuri netika uzaicināti no Piena paviljona uz Gastronomijas paviljonu, tika piedāvātas vietas citos paviljonos. Tā kā nevienu tādu īsti aizvainoto neesam satikuši."

Domas par jaunajām telpām dalās

Tirgotāju atjaunotajā paviljonā ir apmēram 70. Un domas par jaunajām telpām dalās.

"Esam ļoti laimīgas un apmierinātas. Mēs jau ilgi te strādājam, protam atšķirt ērtību no neērtības. Dizains, gaisma, interjers, kociņi – nu šiki! Būtu tikai vairāk pircēju. Bet vispār – tiešām eiropeiski!" viena caur otru saka pārdevējas Sveta un Zoja.

"Maz vietas. Nav neviena skapīša, kur ielikt pašiem savus dokumentus – pavadzīmes un tā. Ir tikai precēm. Mums iepriekš bija vairāk vietas, bet citiem, man liekas, bija mazāk," spriež Alla.

"Šeit ir mazāk vietas, jo te jau pusi paviljona aizņem restorāns," saka Mārīte, kura iepriekš tirgojās Piena paviljonā. "Saprotiet, par katru vietu ir ļoti dārgi jāmaksā. Vairs nav kā desmit gadus atpakaļ. Tagad ir tāds izdzīvošanas periodiņš."

Tirgotāju pieminētais "restorāns" patiesībā ir dažādu ēdināšanas vietu komplekss, kas krāsainās būdiņās ar galdiem apkārt iekārtojies paviljona kanālmalas pusē.

Formalitāšu dēļ gan to atvērs tikai pēc pāris nedēļām. Druvinieks saka – tirgus funkcija vien nākotnē nozīmētu lejupslīdi. "Mēs zaudējam lielveikaliem. Tāpēc ir jābūt pilnīgi savādākiem un jāmēģina atšķirīgi skatīties uz lietām. Skatieties, te būs pilnīgi dažādas virtuves ar jauniem konceptiem. Bezglutēna virtuve, piemēram… Rīgā pat nevienā lielveikalā nav šāda koncepta. Kaut kas līdzīgs ir tirgū, kas tiek uzskatīts par ikonu – Roterdamas tirgū."

Redzams, ka liela interese ir arī pircējiem, kuru paviljona pirmajā darba dienā netrūkst. Paviljons bija slēgts kopš 2016. gada rudens, kad to aizvēra, lai veiktu pārbūvi.

Gastronomijas paviljona remonts ieildzis 

Gastronomijas paviljona remonts izmaksājis apmēram 1,7 miljonus eiro no Centrāltirgus pašu līdzekļiem un ildzis vairāk nekā divus gadus. Tas ir krietni ilgāk par sākotnēji plānotajiem dažiem mēnešiem. Tirgus vadītājs Druvinieks to skaidro ar pārmaiņām projekta gaitā.

"No 2016 .gada nogales, kad tas aizvērās, ir vairākkārt mainījušies koncepti, ko mēs te gribam redzēt. Jo arī daļēji mainījās vadība, un pašreizējā komanda ir tikai pusotru gadu. Sākotnēji bija domāts tikai kosmētiskais remonts, bet pēc tam tika apzināta situācija un saprasts, ka ar to laikam nebūs pilnvērtīgi paveikts darbs. Tāpēc tika pieņemts lēmums darīt ko vairāk."

Un darbu gaitā, protams, atklājies, ka senais cepelīnu angārs slēpj daudz vairāk problēmu, ko būvdarbu gaitā nācies risināt. Visticamāk, uz līdzīgu laiku durvis šovasar aizvērs arī Centrāltirgus Zivju paviljons, kas ir nākamais rindā uz rekonstrukciju. Pašlaik zivju tirgotājiem tiek pielāgots slēgtais Piena paviljons.

"Ņemot vērā, ka Zivju paviljons ir tāda kā Centrāltirgus seja, kas piesaista masu ar tūristiem, viņiem tas visiem ir ļoti interesanti, mēs negribam pazaudēt šo "odziņu" un kādu gadu, pusotru viņus pārceļam.

Bet Zivju paviljons ir tikpat vecs kā šis, un var būt kādas nianses, kas šo periodu par kādiem mēnešiem varētu pagarināt. Bet mēs orientējamies uz pusotru gadu, un pēc tam zivis pilnvērtīgi varēs atnākt atpakaļ savā paviljonā, tikai jau pavisam citā veidolā."

Rīgas Centrāltirgū tuvākajā laikā plāno atklāt arī Informācijas centru, kas palīdzētu tūristiem orientēties vienā no lielākajiem Eiropas tirgiem.

Rīgas domes Attīstības departamenta Projektu vadības pārvaldes vadītāja Oksana Dumpe
00:00 / 00:00
Lejuplādēt

Rīgas domes Attīstības departamenta Projektu vadības pārvaldes vadītāja Oksana Dumpe Latvijas Radio pastāstīja, ka plānots pārveidot arī Centrāltirgu apkārtni – būvprojekts ir izstrādāts un notiek iepirkums, lai būvniecību varētu sākt šogad. Iecerēts paplašināt ielu, kas piegulst paviljoniem. Ar terasi plānot nosegt zonu gar kanālmalu, izveidojot vienu arī gājējiem. Plānota arī laivu piestātne.

Projektu gan varētu ietekmēt “Rail Baltic” iecerētā būvniecība Rīgā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti