Dienas ziņas

Atklāj izstādi par čekas represijām "Nacionālā sardze"

Dienas ziņas

Zīmju valodā. Dienas ziņas

Meklē labāko Centrāltirgus attīstības modeli

Meklē labāko Rīgas Centrāltirgus attīstības modeli

Centrāltirgus ir viens no populārākajiem Rīgas tūrisma objektiem, kā arī to ik dienu apmeklē vairāki desmiti tūkstošu vietējo iedzīvotāju. Labu laiku tas nav piedzīvojis pārmaiņas, un divu paviljonu pēdējā rekonstrukcija bija pirms 14 gadiem. Vēl iepriekšējā — pirms 52. Lai efektīvāk izmantotu plašo tirgus teritoriju un to darītu mūsdienīgāku, to gaida pārmaiņas.

Nākamgad apritēs 100 gadu kopš pie Rīgas kanāla sāka veidot Centrāltirgu. Pašlaik tas ir lielākais segtais tirgus visā Eiropā, un Centrāltirgus teritorijas kopējā platība ir gandrīz 10 hektāru. Tomēr teritorija ir degradējusies un, lai vietai dotu svaigu elpu, sāk meklēt labāko attīstības scenāriju.

"Teritorija ir liela, tirdzniecības vietas vairs varbūt tik daudz nav nepieciešamas, līdz ar to būs jāmeklē kaut kādas papildu funkcijas, ar ko pilsēta var šo vietu aizpildīt," klāstīja SIA "Wealth.Investments" pārstāve Agija Tiknuse.

Tas nozīmē, ka tirgus galvenā pašreizējā funkcija — pārtikas tirdzniecība un cita veida tirdzniecība – varētu būt efektīvāka, aizņemot mazāk vietas.

"Rīgas namu" pārstāve Baiba Beatrise Sleže pauda, ka cilvēki šo vietu vēlētos papildināt ar sporta un kultūras notikumiem, muzejiem un izstāžu zālēm, kā arī cita veida tirdzniecību. 

"Galvenais uzdevums ir atdzīvināt pašu tirgus teritoriju, lai teritorija nav tukša un neizmantota vakaros un pēcpusdienās," norādīja Sleže.

Lai gan pašlaik nav zināms, kāda tieši attīstība un izmaiņas Centrāltirgu sagaida, eksperti norādīja — klasiskā tirgus funkcija jeb pārtikas tirdzniecība saglabāsies.

Izmaiņas vajadzīgas tam, lai 10 gadu laikā teritoriju izveidotu tīkamāku gan tūristiem, gan vietējiem iedzīvotājiem.

"Tātad pielikt klāt vēl kādu spēcīgu funkciju, magnētu, kas ļauj tirgum funkcionēt, kas ļauj tam augt un paplašināties, un funkcionēt labāk un iesaistīt cilvēkus, piesaistīt dažādus cilvēkus," norādīja SIA "Teeja arhitekti" arhitekts Ansis Paeglītis.


Latvijas Televīzija uzrunāja Centrāltirgū sastaptos iedzīvotājus, lai noskaidrotu kādas izmaiņas viņi vēlētos redzēt.

Pārdevēja Ruta: Pircējus vairāk gribētu redzēt, lai pieturu atver pie tuneļa, jo vecākas kundzītes nevar atnākt tur no augstceltnes.

Centrāltirgus apmeklētāja Marija: Mazliet vairāk to padarīt draudzīgāku, lai var, teiksim, to lauksaimnieku produkciju tieši nopirkt, sevišķi vasarā, kad te ir brīvāks tas tirdziņš.

Centrāltirgus apmeklētājs Māris: Tur vienā no paviljoniem iekšā ir gastrobārs, un, ja tā teritorija būtu lielāka, tas apmeklējums Centrāltirgum būtu lielāks.


Arī eksperti norādīja, ka ēdiena ražošana un iespēja to baudīt uz vietas varētu būt viens no labākajiem veidiem, kā cilvēkus tirgum piesaistīt. Centrāltirgus koncepcijai jābūt gatavai pēc aptuveni 3–4 mēnešiem.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti