Londonas teātri bažījas par savu nākotni

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Lai kontrolētu Covid-19 izplatību, ne tikai Latvijā, bet daudzviet pasaulē tika noteikti stingri pārvietošanās un pulcēšanās ierobežojumi. Tie glābj cilvēku dzīvības, taču apdraud veselas nozares. Viena no tām ir kultūras nozare. Piemēram, Lielbritānijā vissmagāk ir cietuši teātri. Kā intervijā “Euronews” izteikusies britu laikraksta “The Stage” galvenā redaktore Džordžija Snouva, Londonas teātri un to darbinieki ir izmisumā, jo neredz izeju no Covid-19 izraisītās blokādes.

Kopš Otrā pasaules kara Londonas rajons Vestenda tiek uzskatīts par Eiropas skatuves mākslas sirdi. Te teātri spēlē jau piecus gadsimtus. Un nu šīs senās, tradīcijām bagātās mākslas pārstāvji ir nobažījušies par nākotni – Covid-19 izraisītā krīze ir izsūkusi visas teātru rezerves. Bet jaunas uzkrāt neizdodas, jo jau divus mēnešus teātru darbība ir apturēta un izrādes, kas ik gadu valsts ekonomikā iepludina miljoniem mārciņu, nenotiek.

“Ikreiz, kad dzirdu, ka kāds uzņēmums sāk bankrota vai pašlikvidācijas procedūru, mani pārņem šausmas, jo tikpat labi tie varam būt arī mēs.

Krīzes laikā nav bijusi diena, kad droši varētu apgalvot, ka mēs tiksim cauri sveikā. Un tā jūtas gandrīz visi mani kolēģi,” stāsta Omnibusa teātra mākslinieciskā vadītāja Marija Makartija.

Iesākumā par apdraudējumu runāja tikai mazie teātri, bet tagad satraukumu par izdzīvošanu pauž visi lielākie Londonas teātri, kas nodarbina simtiem un pat tūkstošiem cilvēku. Viena no tām ir aktrise Severīna Vaselāna, kura bez darba ir jau vairāk nekā 70 dienas.

Aktrise norāda: “Domāju, ka paies ilgs laiks, kamēr varēsim atgriezties ierastajā ritmā. Vispār šobrīd ir grūti saskatīt kultūras pasaules kopainu. Sekas ir acīmredzamas – mēs nevaram strādāt.”

Londonas teātri ir vērsušies pie valdības ar lūgumu sniegt tiem finanšu atbalstu, pretējā gadījumā daudziem Lielbritānijas galvaspilsētas teātriem ar gadsimtiem senām tradīcijām draud bankrots.

“Es no šī visa vienkāršu izeju neredzu. Pagaidām var tikai prognozēt sliktāko scenāriju, proti, liela daļa britu kultūras dzīves izzudīs. Ienākumu nav, izdevumi ir, un, ja valdība nepalīdzēs, daudzas britu kultūras institūcijas vienkārši bankrotēs,” komentē laikraksta “The Times” kultūras apskatnieks Deivids Sandersons.

Lielbritānijas valdība, reaģējot uz Londonas teātru aicinājumu, jau izteikusi gatavību izskatīt visus iespējamos scenārijus, lai glābtu teātra nozari.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti