Jaunu kulta izrādi jaunajā teātra sezonā piedāvās Daugavpils teātris

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

„Kā pareizi mīlēt jeb īsa pamācība mīlēšanā” – tieši tas ir latvju tautai tik zināmais Rūdolfa Blaumaņa garadarbs, ko šobrīd uz savas skatuves iestudē Valsts Daugavpils teātris.

Visdrīzāk, šim iestudējumam, gluži kā „Skroderdienām Silmačos”, būs sava loma Latvijas teātra mākslā un sava niša, gatavojoties pirmizrādei,  saka teātra direktors un izrādes režisors Oļegs Šapošņikovs. Šobrīd teātrī rit intensīvi  mēģinājumi, režisors un aktieris sola, ka  šai muzikāli dinamiskajai izrādei, kas savu pirmizrādi piedzīvos  23. oktobrī, būs savi pārsteigumi un savi knifi, ar ko pārsteigt savus skatītājus un Blaumaņa darba pazinējus. Jau pats fakts, ka jauniestudējumam  tiek gatavoti vairāk nekā 120 tērpi, kurus papildinās 800 dažādas detaļas, kopumā izlietojot veselu kilometru  dažāda veida audumu, sola, ka tā būs līdz šim arī vērienīgākā dekorācija Daugavpils teātra vēsturē.  

„Īsa pamācība mīlēšanā” Daugavpils teātra interpretācijā būs ar jaunām vēsmām, bet par patiesām vērtībām un ar labu homora un azarta dzirksti, saka jaunuzveduma  viesmākslinieks, aktieris Jānis Kirmuška:

„Tas nav kā filmā – te ir savas nianses, savi knifiņi. Es esmu Pakuls, kas Jāni bīda uz precībām. Jānāk skatīties, kā izdodas. Izrāde ir tāda, kas cilvēkiem vajadzīga, īpaši tagad, kad rudenī dzīve paliek drusku pelēkāka – ienesīsim krāsas dzīvē, galvās, dabā, domās. Šī būs pozitīva izrāde, cilvēki varēs nākt un atpūsties. Te ir interesants, talantīgs kolektīvs,” atzīst Kirmuška.

Izrādē „Īsa pamācība mīlēšanā”  Daugavpils teātra iestudējumā harmoniski apvienojas viss - mūzika, ko komponējis Raimonds Pauls, un doma par latviešiem kā tautu ar savu raksturu. Tas salikumā ar Daugavpils teātra vēsturē tik vērienīgām dekorācijām, (auduma  apjoms vien, ko apstrādājis slavenais modes mākslinieks Dāvids, ir uz veselu kilometru) radīs īpašu efektu.

Izrāde būs krāšņa, atzīst arī kalēja lomas atveidotājs - aktieris Ritvars Gailums.

Lai arī interpretācijas un pārsteigumi  neizpaliks, izrāde būs ar laimīgām beigām, tomēr tās gars ir jāizjūt ikvienam pašam, uzsver jauniestudējuma veidotāji.

Blaumaņa luga  „Īsa pamācība mīlēšanā” pirmizrādi Daugavpils teātrī piedzīvos nākamnedēļ ceturtdienas, 23. oktobra, vakarā.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti