Skatīties, domāt un sarunāties – trīs teātra notikumi šonedēļ

Valmieras teātrī pirmizrādi piedzīvos jaunu cilvēku revolūcija "Valmieras puikas", uz sarunu vakaru ar Raimondu Paulu un Juri Vaivodu aicina Rakstniecības un mūzikas muzejs, bet Nacionālajā un Daugavpils teātrī viesosies Kijivas dramaturgu teātra un Igaunijas teātra "Vaba Lava" kopprojekts "Izvēlies labāku versiju".

Skatīties, domāt un sarunāties – trīs teātra notikumi šonedēļ
00:00 / 00:00
Lejuplādēt

Valmieras teātra izrāde "Valmieras puikas"
Valmieras teātra izrāde "Valmieras puikas"

"Valmieras puikas"

Šodien Jāņa Znotiņa režijā Valmieras teātrī pirmizrāde jaunu cilvēku revolūcijai divās daļās "Valmieras puikas", kas tapusi pēc Pāvila Rozīša romāna motīviem.

Šis ir stāsts par cilvēkiem, kuru dzīves mainīja kāds milzīgs notikums, kas ietekmēja ne vien Valmieras un Latvijas, bet visas pasaules vēsturi.

Skolās, universitātēs un cietumos – vietās, kur vienkopus pulcējas jauni, gudri un karsti prāti, pamazām briest 1905. gada revolūcija. Valmierā Oša privātā zēnu proģimnāzija ir viens no šādiem perēkļiem, un tajā mācās pusaudži, kas ne vien cīnās par meiteņu uzmanību, risina attiecības ar labajiem un sliktajiem skolotājiem un cits ar citu, bet slēpj arī aizliegtu literatūru, apmeklē slepenas meža sapulces un sapņo gāzt valdošo varu.

Valmierā ierodas jauna skolotāja Rita Grava, viņai jāspēj sevi pierādīt gan nevaldāmajiem skolēniem, gan pārējiem skolotājiem. Pamazām viņas acīm paveras jauna, slepena pasaule, par kuras esamību Rita iepriekš pat nenojauta.

Tuvākās izrādes: 14., 15., 16. un 17. martā Valmieras teātra "Kurtuvē".

Raimonds Pauls
Raimonds Pauls

Iespēja satikt Raimondu Paulu un Juri Vaivodu sarunā par teātra mūziku

18. martā pulksten 18.00 Rakstniecības un mūzikas muzejs Pulka ielā 8 pasākumu ciklā "Melomānu salons" aicina uz sarunu vakaru "Acīm neredzamais teātris".

Sarunu ar latviešu komponistiem, vairāku teātra mūzikas izrāžu autoriem – Raimondu Paulu un Juri Vaivodu – vadīs latviešu žurnālists, Latvijas Teātra darbinieku savienības priekšsēdētājs Ojārs Rubenis.

"Bieži mūzika teātra izrādēs liekas pašsaprotama, tāpēc reti aizdomājamies, kā tā ir tapusi un vai tā ir tapusi speciāli konkrētajai izrādei. Teātrī nozīme ir katrai intonācijai, katrai skaņai, sevišķi tām, kas veido izrādes emocionālo pasauli. Nereti mūzika paliek prātā ilgāk nekā pati izrāde, reizēm pat sāk savu patstāvīgu dzīvi ārpus teātra skatuves. Rodas jautājums – kāpēc? Vai tā ir izrādes kopējā aura, kas apvij muzikālo materiālu, vai arī tā ir unikālā aktiera balss, vai pati melodija? Kas rada šo paliekošo efektu?" sarunas tematu iezīmē muzeja pārstāvji.

Sarunu vakars: 18. martā.

Izrāde "Izvēlies labāku versiju"
Izrāde "Izvēlies labāku versiju"

"Izvēlies labāku versiju"

Rīgā un Daugavpilī gaidāmas Kijivas dramaturgu teātra un Igaunijas teātra "Vaba Lava" kopprojekta "Izvēlies labāku versiju" viesizrādes.

Režisora Valtera Sīļa izrāde pirmizrādi piedzīvoja 2023. gada augustā Narvā, Igaunijā.

Izrādes anotācija ir lakoniska: ""Ja tu esi šeit un klausies šo meditāciju, tas nozīmē, ka Visums ir nogādājis tevi pareizajā vietā. Iekārtojies ērti un aizver acis, sajūti, kā tavas kājas pieskaras zemei. Zeme, kas ir spēcīga un auglīga Ukraina. Šīs kājas vēlas stāvēt pasaulē, kur nav…"

Es, ko tu reiz pazini, ir zudis. Arī tu, kuru es reiz pazinu, vairs nav.

Viņi man saka, ka man vajadzētu pierakstīt savu pieredzi.

Šī pieredze nevienam nav vajadzīga."

Izrāde ir ukraiņu valodā ar subtitriem angļu un latviešu valodās

Viesizrādes: 20. martā Latvijas Nacionālajā teātrī un 21. martā Daugavpils teātrī.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti