Daugavpils teātrī - izrāde par emigrāciju

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Emigrācija - kāpēc to izvēlas cilvēki un ko jūt tajā brīdī, kad izšķiras pamest dzimteni? Par  to trešdien savās pārdomās teātra valodā skatītājus uzrunās Daugavpils teātris, kur pirmizrādi piedzīvos poļu dramaturga Slavomira Mrožeka luga „Emigranti”.

Lai gan Mrožeka darbam jau vairāk nekā pusgadsimts, tēma joprojām aktuāla un psiholoģiski smaga, saka izrādes veidotāji. Viņi meklē atbildes uz virkni jautājumu, piemēram, vai materiālā labklājība  vienmēr ir emigrācijas pamatā vai tomēr tā ir slēpšanās no citām problēmām? Vai aizbraukšana sniedz dvēseles gandarījumu un, ja tas tā nav, cik daudz cilvēki gatavi paši to apzināties un atzīt? Izrāde likšot  izdzīvot īpašu emocionālo pārdzīvojumu, un tās noskatīšanās atstās spēcīgu pēcgaršu. Ne vienmēr emigrācija sniedz gandarījumu, nereti tās ir sāpes un ciešanas.

Ne jau par fizisku izceļošanu, masveida emigrāciju, bet par cilvēkiem, to likteņiem un iemesliem, kāpēc to dara - tas ir galvenais pirmizrādes „Emigranti” mērķis, saka Daugavpils teātra direktors Oļegs Šapošņikovs. Viņš ir arī šīs izrādes režisors.

Tā ir filozofiska un nedaudz ironiska izrāde, kas stāsta ne tikai par cilvēku kā personu, bet par cilvēci kopumā, uzsver arī teātra pārstāve Madara Pavlovska.

Traģikomēdija jeb filozofisks farss divos cēlienos, tā par šo izrādi saka tās veidotāji. Izrādē iesaistīti tikai trīs aktieri, tostarp amerikānis Džordžs Stīls, latvietis Egils Viļumovs un krievs Mihails Samodahovs. Sava veida integrācija gan izrādē, gan pašā aktieru sadarbībā.

Džordžs Stīls  pirms desmitiem gadiem jau piedalījās Oļega Šapošņikova izrādē Dailes teātrī ar šādu pašu nosaukumu „Emigranti”. Viņš atzīst, ka izrādes tēma ir aktuāla. Lai arī lugai „Emigranti” ir vairāk par pusgadsimtu, arī Oļegs Šapošņikovs uzsver, ka tā savu aktualitāti tā nezaudē, jo nekas jau būtībā cilvēcē nemainās, arī vērtības un ne vienmēr nauda te galvenais.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti