Ar raksturu! Septiņi padomi, kā klausīties Mārtiņa Brauna mūziku

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Komponists Mārtiņš Brauns 17. septembrī svin 70 gadu jubileju, un šis ir labs iemesls, lai no jauna, bet varbūt pirmo reizi, noklausīties kādu no komponista skaņdarbiem.

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

Plašāka klausītāju auditorija Brauna mūziku iepazinusi, pateicoties himnai “Saule, Pērkons, Daugava”. Iemīļotas ir Brauna dziesmas no grupas “Sīpoli” repertuāra. Komponists strādājis arī pie teātra un kino mūzikas (ar sirsnīgo Ziemassvētku dziesmu “Veltījums” no kinofilmas “Ziemassvētku jampadracis”, šķiet, ir uzaugušas vairākas paaudzes). Ņemot vērā Brauna daudzveidīgo repertuāru, pēc padoma un iedvesmas jautājām komponista laikabiedriem, kolēģiem un viņa mūzikas cienītājiem: kas būtu jāzina un kā vislabāk sākt klausīties Brauna mūziku?

Dziedātājas Aijas Vītoliņas padoms

Brauna mūzika ir tieši tāda pati kā viņš – ļoti tieša, ekspresīva un bieži provocē. Mārtiņam patīk dzīvīgums, drosme un jutekliskums mūzikā, izpildījumā. Es ieteiktu klausīties gan viņa kora mūziku, gan “Sīpolus” – visu, visu, kas vien pieejams šobrīd dažādās platformās, bet visvairāk es ieteiktu klausīties Mārtiņu koncertos. Tāpēc, ka tajos vislabāk saredzams un sadzirdams viņa dumpinieciskums, spēlēšanās un nopietnība vienlaikus un, kas nav mazsvarīgi, var dzirdēt dziedam pašu komponistu. Man Mārtiņa mūzikā apbrīnas vērts liekas tas, kā teksts ir savijies ar mūziku, raisot pārdzīvojumu katrreiz, to dzirdot un dziedot. Un, mums par laimi, tādu episku un “lielu” dziesmu Mārtiņam ir gana daudz.

Komponista Raimonda Macata padoms

Es nezinu, kas jāzina. Brauns, Niks, “Sīpoli”! Tas jāzina. “Saule, Pērkons, Daugava”! Tas jāzina. “Mīla ir kā uguns!” – tas jāzina!

Ģitārista Aivara Gudrā padoms

Mārtiņu kā mūzikā, tā dzīvē raksturo patiesums. Viņš nelaipo. Atceros, kad spēlējām kopā un es dažreiz uz mēģinājumu “atnesu” ģitāras gājienus, kurus biju aizņēmies no citiem, viņš teica – izdomā pats! Varbūt tas uzreiz neskanēs tik labi, bet tas būs tavējais gājiens. Brauns, manuprāt, ir perfekti oriģināls! Viņa mūzikai piemīt izteikti īpašs stils, vienmēr ar viņa personīgu attieksmi. Mārtiņa mūziku var klausīties neskaitāmas reizes un vienmēr atklāt ko jaunu un iepriekš nedzirdētu.

Komponista Kristapa Vanadziņa padoms

Mārtiņš Brauns nav huligāns. Mārtiņš Brauns nav vieglu meldiņu autors. Mārtiņš Brauns ir dziļi tendēts melnādainajā mūzikā, blūzā, R&B, vēlāk rokenrolā. Viņam ir tuva blūza garša, blūza mūzikas ritmika, skaņkārta un akordi. Tas ir tas, no kurienes viņš nāk. Un tāds huligāns viņš drīzāk ir pret pastāvošo iekārtu, pret tuvredzību, pret gaumes uzspiešanu. Cilvēks, kas ļoti labi saprot drēbi, kas ļoti labi māk atšķirt kaut ko no nekā. Cilvēks, kas redz jaunajā paaudzē daudz ko vairāk nekā citi. Cilvēks, kurš dzird mūziku caur savu prizmu, ar ļoti plašu stilistisku paleti, plašu skatījumu uz mūziku. Sev attīstījis daudzus atzarus – filmu, teātra mūzika, kas prasa specifisku redzējumu, tiešu muzikālu kontekstu. Nobriedis, ļoti cienījams vīrietis, kas izgājis cauri vairākām iniciācijām.

Dziedātājas Ievas Sutugovas padoms

Pats svarīgākais ir no Brauna mūzikas negaidīt nogludinātus stūrīšus, visu pateiktu priekšā, klasiskas popmūzikas melodiju, piedziedājumu un pantiņu, ko uzreiz var atcerēties. Lai klausītos viņa mūziku, cilvēkam ir jābūt raksturam, jo Brauna mūzika ir pilna ar raksturu, šķautnēm, krāsām, kas pašam ir jāsaprot. Brauna mūziku neviens nenokodīs, nesakožļās un neieliks tev mutē. Tas, manuprāt, Martiņa mūzikā ir pats labākais! Man personīgi Brauna mūzika nozīmē ļoti daudz un stipri vairāk nekā, iespējams, daudziem citiem, jo man ir tā laime pazīt Mārtiņu Braunu personīgi un ar viņu sastrādāties. Līdz ar to es labi zinu, ka Mārtiņš ir brīnišķīgs cilvēks. Tas būtu tāpat kā paprasīt, ko man nozīmē mana tēta darbs, jo Mārtiņš un viņa mūzika man ir ļoti tuva.

Repera Ozola padoms

Mārtiņš Brauns ir viens no varenākajiem latviešu komponistiem. Viņa mūzika ir ļoti spēcīga un diža – katru reizi, dzirdot viņa himnas, tās raisa zosādu. Kopā ar Niklāvu esam izmantojuši Brauna un grupas “Sīpoli” dziesmu “Es nesatiku tevi”, kas mūsu versijā ir “Ilgojos”. Tā ir tā leģendārā dziesma no dziesmu cikla “Svīta Alberts”, un dziesmas video “Sīpoli” ir redzami Padomju Savienības laika Ļeņina ielā, nevis Brīvības ielā, kā arī uz Pēterbaznīcas jumta. Viņa mūzika pārdzīvo desmitgades, kas arī apliecina to, cik, hiphopa slengā izsakoties, viņš ir “liels čalis”.

Mūziķa Jāņa Miltiņa padoms

Klausoties Mārtiņa Brauna mūziku, pilnīgi noteikti ir jāņem vērā, ka šai mūzikai nebūs uzvilktas nekādas “rozā brilles”, vai kāds cits “saldinātājs”. Te var izgaršot vistiešāko vēstījumu teksta, melodijas, harmoniju un skaņdarba instrumentējuma kopumā. Kā vienu no pirmajiem Mārtiņa Brauna mūzikas darbiem es ieteiktu klausīties grupas “Sīpoli” repertuāru, jo liela daļa to dziesmu jau ir folklorizējušās mūsu tautā, kā arī to “roķīgums” un tiešums pilnīgi noteikti ir uzrunājošs un aiz rokas paņemošs.

Izzini Mārtiņa Brauna dziesmu ceļus

Vairāk

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti