Mārtiņa Brauna «Veltījums mīlestībai» – dziesma bez norādes laikā vai gadalaikā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

“Visas lietas, kas ir skaistas, / Man ar tevi saistās.” Šī ļoti vienkāršā un tomēr ar patiesu un dziļu vēstījumu piepildītā divrinde ir dzejniece Māras Zālītes teksts, ko deviņdesmito gadu sākumā, šķirstot dzejoļu krājumu, uzgāja komponists Mārtiņš Brauns. Viņš, 17. septembra jubilārs, atzīstas, ka mēdz ierakties pat 10 dzejoļu krājumos vienlaicīgi un haotiski kaut ko meklēt, bet šī dzejoļa atrašana ir ar stāstu.

Dziesmas ceļš. Mārtiņš Brauns

Sveicot komponistu Mārtiņu Braunu 70. jubilejā, Latvijas Televīzijā tapuši muzikāli īsstāsti “Dziesmas ceļš. Mārtiņš Brauns”, kuros komponista dziesmu izpildītāji dalās savos vēstījumos par zīmīgām, emocijas raisošām dziesmām.

“Aktrise Iveta Brauna man reiz pārmeta, tu esi komponists, bet man neko neesi uzrakstījis. Es gribu dziedāt, bet man nav komponista Mārtiņa Brauna dziesmas,” atzīst Mārtiņš Brauns. “Teicu viņai – atrodi dzejoli, un es tev uzrakstīšu dziesmu. Viņa man parāda dzejoli, bet nu nav tur dziesma, pašķiru kādu lapu uz priekšu un – re, kur ir…”

Tas ir iemesls dziesmas "Veltījums mīlestībai" tapšanai, bet mēs to pazīstam nevis kā Ivetai Braunai veltītu dziesmu, bet kā režisora Vara Braslas spēlfilmas “Ziemassvētku  jampadracis” vienu no melodijām. Filmai Mārtiņš Brauns bija uzrakstījis vairākas dziesmas. Kad Varis Brasla atnāca tām pakaļ, viņš uz klavierēm ieraudzīja vēl kādas notis, tas bija “Veltījums mīlestībai”.

“Es to melodiju uz klavierēm nospēlēju un Varis lūdza, lai arī šo dziesmu iedodu viņa filmai,” atceras komponists. 

Filma “Ziemassvētku jampadracis” tika uzņemta 1993. gadā, tajā galvenā varoņa, mūzikas skolotāja Valdemāra Cīruļa (Jānis Paukštello) ģimenē bija pieci bērni, no kuriem četrus spēlēja Zostiņu ģimenes bērni – trīs māsas un brālis.

Uzaicinātas uz Ormaņu ielas namu, kur kādreiz tika uzņemta filma, jaunās dāmas šķiet mazliet samulsušas un seno notikumu pārņemtas. Izrādās, šajā namā vienmēr dzīvojis ilggadējs LTV mākslinieks un lielisks karikatūrists Ēriks Ošs, bet viņa meita Ērika Oša pat sakārtojusi albumu ar fotogrāfijām, kas sniedz gaumīgu filmēšanas laika reportāžu. Tā pa visiem tiek atjaunota skaidrība, pa kuru logu auklīte māja, pa kurām trepēm bija jāiet pa maliņu, kurā kāpņu telpā uzkrita spainis uz galvas un kur nedrīkstēja sniegu nomīdīt.

“Man jau šķiet, ka tā filma bez Mārtiņa Brauna dziesmām vispār nebūtu iespējama,

zirņu dziesma tak ir tieši par mums un skolmeistares dziesma…” māsas  izbauda  dziesmas, ko reiz dziedājušas un kuras jebkurā brīdī var dziedāt atkal.

““Veltījums mīlestībai”, es uzdrošinos teikt, ir mūsu ģimenes dziesma,"

saka vidējā māsa Liene Bērziņa, "tā bija mūsu mammas mīļākā dziesma, mēs to dziedam visās jubilejās, tā ir mūsu apsveikuma dziesma – mēs veltām to saviem draugiem, tā pasaka visu par mums!”

Dziesma turpina savu patstāvīgo dzīvi, to dziedāja bērnu vokālais ansamblis “Dzeguzīte”, tā ir projekta “Tev līdzās” repertuārā. Abos šajos kolektīvos ir dziedājusi Kristiāna Stirāne, kas vienmēr pieteikusies dziedāt tieši “Veltījumu mīlestībai”:

“Man ir ļoti iespaidīgs partneru kolektīvs šo dziesmu izpildot,“ stāsta Kristiāna Stirāne, “esmu dziedājusi ar “Putnu balles” puišiem, ar aktieriem Mārtiņu Eglienu, Andri Keišu, bet visīpašāk laikam ar Artūru Skrastiņu, jo tās ir arī bērnības atmiņas, kad Ziemassvētku laikā vēl kā mazi bērni mēs, dzeguzēni, to dziedājām uz Dailes teātra skatuves.”

Producentam Jānim Kļaviņam radās ideja par Mārtiņa Brauna sadarbību ar vokālo grupu "Insomnia",  un 2019. gadā tapa koncerttūre, par kuras vadmotīvu tika izvēlēta dziesma “Veltījums mīlestībai.”

“Mēs tā kā mazliet šaubījāmies sākumā par dziesmas “Veltījums mīlestībai“ iekļaušanu vokālās grupas “ Insomnia” repertuārā,“ stāsta Roberts Memmēns, vokālās grupas ”Insomnia” muzikālais vadītājs. “Mēs tādi aktīvi jaunieši, jā, dziedājuši Doma kora skolas zēnu korī, zinām dziesmu ”Saule, Pērkons, Daugava”, bet vai šī ir mūsu? Es mazliet paaranžēju mūsu balsīm un aizgāja, aizgāja tik labi…”

“Mani “Veltījums mīlestībai” uzrunāja uzreiz – tik ļoti silta, tik ģimeniska un patiesa, mums tādas dziesmas ir jādzied, citādi mūsu paaudze neiepazīs patieso Mārtiņu Braunu, mēs esam kā starpnieks, starp Mārtiņa paaudzi un mums,” saka Gustavs Melbārdis, vokālās grupas   “Insomnia” producents.

Abi jaunieši velta Braunam ļoti sirsnīgus sveicienus, atceroties kopīgo koncertprogramu:

“Viņā ir spēks un vitalitāte un reizē tik silta sirds!”

Par dziesmu "Veltījums mīlestībai" komponists Mārtiņš Brauns un dzejniece Māra Zālīte 2017. gadā saņēma Autortiesību bezgalības balvu, kas nozīmē, ka dziesma ir daudz atskaņota   medijos un koncertos ne tikai Latvijā. 

“Man nav iebildumu, lai viņi dzied, kad grib un kā grib, bet tā nav Ziemassvētku dziesma,”

savu vēlējumu visiem dziesmas izpildītājiem saka komponists,

“Šai dziesmai nav norādes laikā vai gadalaikā, tā ir par mīlestību, par mīlestību starp puisi un meiteni, par mīlestību starp ģimenes locekļiem. To var dziedāt arī Līgo svētkos!”

Zīmīgi, ka LTV dokumetālajā filmā par dzejnieci Māru Zālīti “Māras pusē”, dzejniece lasa šo savu dzejoli, kad ģimene gatavojas Līgo vakaram!

Dziesmas ceļš. Mārtiņš Brauns

Vairāk

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti