Dziesmas ceļš. Mārtiņš Brauns

Dziesmas ceļš. Mārtiņš Brauns. Dvēselīte

Dziesmas ceļš. Mārtiņš Brauns

Dziesmas ceļš. Mārtiņš Brauns. Veltījums

Dziesmas ceļš. Mārtiņš Brauns. Dzied` ar mani

Mārtiņa Brauna lustīgā un dauzonīgā dziesma «Dzied’ ar mani tautu meita»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

“Ne es pirmais, ne es pēdējais, kas izmanto tekstos tautasdziesmas vārdus,“ sarunu par dziesmu ”Dzied' ar mani tautu meita”,” iesāk komponists Mārtiņš Brauns. “Daudzi gan domā, ka, ja tautasdziesmas vārdi, tad arī tautasdziesma muzikāli. Tā reiz kāda no televīzijām manu dziesmu bija pieskaitījusi pie riktīgām tautasdziesmām. Nekā, tā mana melodija! Tautasdziesmas vārdi iedod dziesmai citu dimensiju, tas ir gadu simtā pārbaudīts un izdzīvojis teksts – rotaļīgs un dzirkstošs, un man patīk tās nerātnās dainas.”

Dziesmas ceļš. Mārtiņš Brauns

Sveicot komponistu Mārtiņu Braunu 70. jubilejā, Latvijas Televīzijā tapuši muzikāli īsstāsti “Dziesmas ceļš. Mārtiņš Brauns”, kuros komponista dziesmu izpildītāji dalās savos vēstījumos par zīmīgām, emocijas raisošām dziesmām.

Komponists atceras, ka daudz dzīvojies pa teātriem, jo bieži aicināts būt par izrādes komponistu, kādu laiku bijis arī Nacionālā teātra muzikālais vadītājs (1975–1986), tāpēc pašsaprotama ir arī sadarbība ar aktieriem. Jaunatnes teātrī laikā, kad tika iestudēts “Mauglis”, viens no vadošajiem aktieriem bija Edgars Liepiņš.

“Pateicoties Edžum, daudz kas labs ir noticis, un es zinu, ka šī dziesma un daudzas citas tapa,  pateicoties Edgaram Liepiņam,” 

apgalvo Mārtiņš Brauns. 1980. gadā aktieris Edgars Liepiņš kopā ar Mārtiņu Braunu un Niku Matvejevu uzstājās ar tautasdziesmu programmu "Gods tev un tavam suņam jeb tas, ko Zenta neatļāva", kurā bija apkopotas vismaz 20 dziesmas.

“Zenta bija reāla persona, partijniece. Es viņu nevainoju, tāds bija padomju laiks, bet mums to programmu aizliedza. CD mēs ierakstījām Vācijā, te nevarēja,” stāsta komponists, “Mums bija ļoti dažāds repertuārs, bija arī ļoti nerātnas dziesmas, piemēram: Es meitēns vakarā / Lielu prieku padarīju / Appušķoju pipelīti/  Ar sarkanu dzīpariņu. Tomēr skanēja arī dziesmas, ko kori šodien dzied nopietniem ģīmjiem, piemēram: Mēs esam sacerēti / Zem debess brāzmām sārtām / Guļ asaras un smiekli / Mums iekšā kārtu kārtām!"

Mārtiņš Brauns atceras, ka Edgars Liepiņš uz mēģinājumiem nācis ar avīžu kaudzēm un meklējis interesantus faktus gan dziesmu tekstiem, gan sarunām ar klausītājiem, bijis aktieriski ļoti aizrautīgs, bet muzikāli gan pilnīgi bez ritma izjūtas.

"Edgars nekad nesaprata, kad jāsāk dziedāt, tur pat nederēja skaitīšana: viens, divi, trīs,“

smejoties stāsta komponists. “Es bieži kā signālu ievilku dziļi elpu. Edgars uz mani skatījās un ar “uhh” viņam bija jāsāk dziedāt, bet gadījās, ka tā bija aizrāvies ar publiku, ka uz mani neskatījās, mēs tik spēlējam, bet viņš nevar iesākt! Tad biju dusmīgs.”

2011. gadā maijā notika Edgara Liepiņa piemiņas koncerts "Dzied' ar mani tautu meita", piecus gadus vēlāk līdzīgā koncertā šo dziesmu izpildīja Liepiņa kolēģis Guntis Skrastiņš.

1978. gadā grupai “Sīpoli” pievienojās komponists Mārtiņš Brauns, grupa strauji guva popularitāti, izpildot Brauna dziesmas ar Jāņa Petera, Ojāra Vācieša, Māras Zālītes un citu autoru tekstiem. Ģitārists Aivars Gudrais atceras, ka laikā, kad veidojās ‘’Sīpolu“ otrais sastāvs arī pie viņa dzīvokļa durvīm reiz stāvējis Niks Matvejevs ar vienkāršu jautājumu – vai negribi uzspēlēt “Sīpolos”?  

““Sīpolu” repertuārā ienāca arī šķietami vienkāršas dziesmiņas kā "Mammu, es gribu" un "Dzied' ar mani tautu meita”, atceras Aivars Gudrais,

“Mēs it kā pārņēmām to lustīgumu, kas bija programmā kopā ar Edgaru Liepiņu, arī Mārtiņš dziedāja, Niks dziedāja, visiem patika!”

Dziesmu iekļuvusi arī koru repertuāros, tajā skan sieviešu balsis, nereti tandēmā ar pašu komponistu to izpilda Zane Gudrā vai Ieva Sutugova.

“Man iedalīts tas otrais pants,” saka Ieva Sutugova un smejas,

“Man patīk tā dauzīšanās, un Mārtiņš reizēm saka, ka tās ir tās trauku mazgājamās dziesmas, bet to var teikt tikai Mārtiņš!”

LTV arhīvā dziesma  “Dzied’ ar mani tautu meita“ ir grupas “Sīpoli” izpildījumā, dzied jau pieminētās solistes un Miks Dukurs, Atis Ieviņš, Guntis Skrastiņš, bet nav atrodams videoieraksts ar Edgaru Liepiņu. No šīs programmas vienīgā dziesma, kas ir LTV arhīvā Edgara Liepiņa izpildījumā, ir “Lai izdodas zvans” ar Jāņa Petera tekstu.

Dziesmas ceļš. Mārtiņš Brauns

Vairāk

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti