Žurnāls «Domuzīme» iesaka 2021. gada latviešu prozas grāmatu izlasi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Lai izceltu nozīmīgākos 2021. gada literāros sasniegumus Latvijā, literatūras, publicistikas un vēstures žurnāls "Domuzīme" pirmo reizi izveidojis savu sešu labāko latviešu prozas darbu izlasi, informēja žurnāla pārstāvji.

Inga Žolude "Vendenes lotospuķe"( "Dienas Grāmata")

"Romāns par rakstnieku Jāni Poruku ir lielisks literārs trāpījums ar meistarīgi piesātinātu tekstu, elegantu un baudāmu valodu. Uzrakstīts «ar asinīm», Poruks stāstījumā elpo un dzīvo savu un īstu dzīvi, atklājot, ka rakstniecei ir svarīgs un tuvs, un tas grāmatai piešķir īpašu personiskumu. Iespējams, šis darbs būs viens no desmitgades nozīmīgākajiem sasniegumiem latviešu literatūrā," uzsvēra topa veidotāji.

Kristīne Želve "Grosvaldi" ("Neputns")

"Latvijas vēsturē un kultūrā nozīmīgās Grosvaldu ģimenes gaitas gandrīz gadsimta garumā autorei izdevies atainot panorāmiskā plašumā, prasmīgi izstrādājot arī detaļas. Pārdomāta literārā forma un intertekstualitāte, dažādu laikmetu valodas savijums, spoža tēlu galerija. Varenības apliecinājums plašā izpratnē."

Andris Akmentiņš "Meklējot Ezeriņu" ("Dienas Grāmata")

"Ezers, kurā Andris Akmentiņš ir iebridis pats un ievelk lasītāju, nav nekāda seklā slīkšņa. Teksts izplešas, bet nav liekvārdīgs. Valoda viļņo precīzi, izstāsta Jāni Ezeriņu un reizēm pat gaumīgi atdarina. Fonā — laikmeta aprises. Un aizķer arī sajūtu, maņu līmeņus. Ezeriņš ir atrasts!"

Svens Kuzmins "Dizažio" ("Dienas Grāmata")

"Patiesi iepriecinošs pārsteigums lielākoties melanholiskajā latviešu literatūras ainā. Dāsna, bet labestīga ironija un atbilstoša valoda, spilgti un krāšņi tēli, precīzs vides tvērums labā ritmā un kompozīcijā. Turklāt par šodienu. Īsti mākslinieciski un temperamentīgi!"

"Svešam kļūt jeb stāsts par Gunāru A."
"Svešam kļūt jeb stāsts par Gunāru A."

Lauris Gundars "Svešam kļūt jeb Stāsts par Gunāru A." ("Dienas Grāmata")

"Latviešu prozai neraksturīgi analītisks un nobriedis skatījums uz galvenā varoņa un paša autora dzīvi padomju okupācijas laikā, nevairoties pretstatīt varonību, pielāgošanos un gļēvumu. Precīzs laika tvērums, noslīpēta valoda. Dramaturģijas elementi darbam piešķir papildu kvalitāti. Par cilvēka dzīvē būtisko."

Ilze Jansone "Laika rēķins"
Ilze Jansone "Laika rēķins"

Ilze Jansone "Laika rēķins" ("Dienas Grāmata")

"Kompaktas formas darbā atklāta savdabīga un valdzinoša trimdas intelektuāles Ilzes Šķipsnas pasaule. Veiksmīgi izstrādāta struktūra, iejūtīgā pietuvinājumā vedot pa Šķipsnas dzīves ceļiem un laiku telpām. Autore gandrīz vai pārmiesojusies aprakstāmajā tēlā. Īpaši atzīmējama pietāte, taktiskums un noskaņa. Smalki uzrakstīts!"

Žurnālu "Domuzīme" veido redaktori Jānis Vādons, Aksels Hiršs, Mārtiņš Mintaurs, Liene Rokpelne, Rudīte Kalpiņa. Domuzīme iznāk kopš 2015. gada. Klajā tiek laisti seši numuri gadā, kas lasāmi gan drukātā, gan digitālā formā. Žurnālu dotē Valsts kultūrkapitāla fonds.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti