VIDEO: Spilgtākie kultūras notikumi pasaulē 2018. gadā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Pasaules kultūras straume 2018. gadā plūda zem kustības “Me too” zvaigznāja. Ar savām atklāsmēm seksuālu uzmākšanos upuri atklāja lielā šovbiznesa ēnas puses un tos galvenos varoņus, kuri cits pēc cita atkāpās no amatiem un pārtrauca aktīvu radošo darbību.

Skandālu sērija sākās vēl pērnā gada nogalē ar Holivudas producenta Hārvija Veinsteina atmaskošanu par seksuālu  uzmākšanos. Pats Vainsteins jau ir atvadījies no kinoindustrijas, bet viņa lieta joprojām gaida tiesisku risinājumu.

Gada spilgtākie notikumi kultūrā

Kultūrā 2018. bijis bagātīgs gads - nākamo dienu laikā piedāvāsim atskatīties uz to ar LTV Kultūras redakcijas personību acīm: 
•  Žurnāliste Maija Amoliņa vēstīs par būtiskāko mūzikas dzīvē
•  Jānis Lācis – par zīmīgākajiem notikumiem pasaules kontekstā
•  Daira Āboliņa izcels spilgtākos aizvadītā gada debitantus
•  Madara Rudzīte atskatīsies uz zīmīgākajiem kultūras notikumiem, 
•  Zane Brikmane – uz kultūras notikumiem, kas raisījuši asākās diskusijas sabiedrībā. 
•  Aizvadītā gada tendences kultūrā iezīmēs Anete Lesīte 
•  2019. gada prognozes apkopos Līga Gaigala.

Viens no skaļākajiem skandāliem ir saistīts ar Holivudas zvaigzni Kevinu Speisiju, pret kuru apsūdzības izvirzījuši gandrīz 40 cilvēki. Šī iemesla dēļ Speisijam bija jāpārtrauc filmēties kulta seriālā “Kāršu nams”. Pirms dažām dienām aktieris, izmantojot sava varoņa tēlu, centās attaisnot pret sevi celtās apsūdzības.

Tāpat seksuālas uzmākšanās skandāla dēļ šogad netika pasniegta Nobela prēmija literatūrā, un zem līdzīgas zīmes pagāja arī martā notikusī “Oskara” balvu ceremonija.

Atgādināsim, ka tur par labāko tika atzīta Giljermo del Toro fantastikas filma "Ūdens forma", kas pavisam ieguva četrus "Oskarus".

Runājot par balvām, mūzikas pasaulē prestižajā “Grammy” balvas ceremonijā šogad triumfēja dziedātājs Bruno Marss. Viņš plūca laurus gan labākās dziesmas kategorijā ar hitu "That’s What I Like", gan labākā albuma nominācijā ar plati “24K Magic”.

"Grammy" balvai jau trešo gadu pēc kārtas nominēts arī latviešu diriģents Andris Nelsons kopā ar Bostonas Simfonisko orķestri.

Kā viņam veiksies, uzzināsim nākamā gada 10. februārī, kad Ņujorkā tiks pasniegta 61. “Grammy” balva.

Aizvadītajā gadā tika uzstādīti divi rekordi mākslas izsoļu pasaulē.

Maijā “Christie's” izsolē Ņujorkā par 828,5 miljoniem ASV dolāru tika pārdota Rokfelleru ģimenes mākslas darbu kolekcija, tādā veidā kļūstot par vērtīgāko izsolē pārdoto privātkolekciju.

Visdārgākā lote, 115 miljoni dolāru, - Pablo Pikaso glezna "Meitene ar ziedu grozu".

Savukārt novembrī par rekordlielu summu – 90 miljoniem ASV dolāru – tika pārdots britu mākslinieka Deivida Hoknija radītais darbs “Baseins ar divām figūrām”. Tādējādi šī ir pagaidām dārgākā izsolē pārdotā dzīva mākslinieka glezna.

Pasaules kultūras ziņas arvien vairāk savijas ar politiskajiem notikumiem.

Tas vērojams gan mākslā, gan teātrī un kino. Jau vairāk nekā pusotru gadu ilgst režisora Kirila Serebreņņikova mājas arests, taču režisors radošo darbu turpina attālināti.

Bet visvairāk uzmanības šogad tika pievērsts uz 20 gadiem Krievijas cietumā ieslodzītajam ukraiņu režisoram Oļegam Seņcovam. Nepamatotā apsūdzība un Seņcova badastreiks vairāk nekā 140 dienu garumā izsauca ārvalstu sabiedrības un kultūras elites protesta akcijas. Bet šā gada decembrī viņam tika piešķirta prestižā Andreja Saharova cilvēktiesību balva, kuru Strasbūrā saņēma viņa māsīca Natālija Kaplane.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti