Spilgtākās 2018. gada debijas kultūras jomā. Izceļ kinokritiķe Daira Āboliņa

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

2018. gads ir bijis talantīgs visās mākslas nozarēs. Visatbildīgākais mirklis ir startēt uz profesionālās skatuves, apliecināt, ka tu jau esi un tev ir, ko teikt. Ir vajadzīga drosme un arī veiksme.

Latvijas Mākslas akadēmijas rektors Kristaps Zariņš no savu talantu vidus kategorijā “2018. gada debitants” izvirzīja jaunu modes mākslinieci – Baibu Tamani.

Tāpat šogad ir dzimusi jauna teātra trupa, kurā apvienojās studiju biedri, ap kuriem nu jau ir izveidojusies spēcīga atbalstītāju grupa gan profesionāļu vidū, gan publikā. Viņu adrese ir Rīgas cirks, un trupas nosaukums ir "Kvadrifrons"

Gada spilgtākie notikumi kultūrā

Kultūrā 2018. bijis bagātīgs gads - nākamo dienu laikā piedāvāsim atskatīties uz to ar LTV Kultūras redakcijas personību acīm: 
•  Žurnāliste Maija Amoliņa vēstīs par būtiskāko mūzikas dzīvē
•  Jānis Lācis – par zīmīgākajiem notikumiem pasaules kontekstā
•  Daira Āboliņa izcels spilgtākos aizvadītā gada debitantus
•  Madara Rudzīte atskatīsies uz zīmīgākajiem kultūras notikumiem, 
•  Zane Brikmane – uz kultūras notikumiem, kas raisījuši asākās diskusijas sabiedrībā. 
•  Aizvadītā gada tendences kultūrā iezīmēs Anete Lesīte 
•  2019. gada prognozes apkopos Līga Gaigala.

Būtiska debija arī animācijas filmu žanrā - režisore Lizete Upīte Fredrikstādes animācijas festivālā Norvēģijā par savu debijas īsfilmu “Nakts pastaigas” saņēma “Grand Prix”. Lizete Upīte izglītojusies Baltijas mediju skolā Igaunijā, studējusi arī Latvijas Mākslas akadēmijā un animācijas režijas skolā Francijā. Studijā “Atom Art” režisore cītīgi strādā pie savas nākamās filmas – Latvijas un Francijas kopražojuma “Rīgas ceriņi”.

"Klasiskajā animācijā visas tās līnijas ir tik ārkārtīgi perfektas, savukārt, ja tu sāc gleznot uz stikla, viņas pēkšņi paliek tādas izplūdušākas, tādas citādākas, neasākas, un tas ir tik brīnišķīgi, ka nav vairs tik milzīga kontrole pār to attēlu. Un šī tehnika tik perfekti strādāja ar to “Nakts pastaigu” konceptu, kur vajadzēja attēlot to apžilbšanu naktī no lāpas,” par savu filmu stāsta Upīte. 

Mūzikā spilgti debitēja grupa “Polifauna”, kura savā skanējumā apvienojusi iespaidus no dažādām citām grupām, visspilgtāk mazliet no 80–90. gadu neatkarīgās mūzikas. 

“Būtībā “Polifauna” nozīmē pilnīgi neko. Ja sadala vārdu, tad var skatīties. Tāpēc mēs gribējām paši veidot nosaukumu, lai cilvēki, izdzirdot “Polifauna”, asociētu to ar mums. Bet, ja mēs tomēr gribam atrast kādu nosaukumu, tad “poli” nozīmē daudz, bet “fauna” – visi dzīvnieki,” skaidro grupas pārstāvji. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti