Teātra darbinieku savienība aicina laicīgi izstrādāt noteikumus, kas būs jāievēro, nozarei atsākot klātienes darbību

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Latvijas Teātra darbinieku savienība (LTDS) aicina Kultūras ministriju blakus finansiāla atbalsta mehānisma modeļa izstrādei kapitālsabiedrību un citu profesionālo iestāžu darbības stabilizēšanai domāt par plānu, kādā sākt detalizēti analizēt šī brīža situāciju un veidot mehānismu atlabšanai pēc krīzes.

Kā informēja Latvijas Teātra darbinieku savienības Valdes priekšsēdētājs Ojārs Rubenis, LTDS 19. martā nosūtījusi vēstuli Latvijas Republikas Ministru prezidentam Krišjānim Kariņam, Kultūras ministram Naurim Puntulim (Nacionālā apvienība) un Ministru kabinetam, kurā pausts aicinājums laicīgi izstrādāt plānu un mehānismu teātra mākslas atlabšanai no Covid-19 krīzes, lai, sasniedzot zināmu sabiedrības vakcinācijas līmeni vai ievērojot jau apstiprinātos drošības pasākumus, maksimāli ātri atsāktu valsts, pašvaldību un nevalstisko teātru darbību, tos atverot vismaz daļējam publikas apmeklējumam.

LTDS skaidroja, ka Latvijas kultūras dzīve tāpat kā daudzas nozares jau gadu ir apstājusies un mākslinieki saglabā radošo potenciālu un uztur profesionalitāti tikai pateicoties valsts atbalstam un iestāžu vadītāju atbildīgam darbam. “Ilgstoša teātru dīkstāve nozīmē ne tikai ekonomisku strupceļu skatuves mākslas organizācijām, ņemot vērā, ka lielu daļu finansējuma nodrošina ieņēmumi no biļešu tirdzniecības, bet arī psihoemocionālo spriedzi radošo profesiju pārstāvjiem. Savukārt ilgstoša teātru slēgšana neatgriezeniski ietekmēs arī teātra klātienes apmeklēšanas tradīcijas, kas atsauksies uz visu nozari un sabiedrības garīgo veselību pēc pandēmijas beigām,” skaidrots LTDS vēstulē. Savienībā arī uzsvēra, ka teātri ir pierādījuši spēju pielāgoties situācijai un strādāt ierobežotos apstākļos, ievērojot visus epidemioloģiskos nosacījumus, darbojoties klātienē no 2020. gada vasaras sākuma līdz novembra sākumam.

LTDS aicināja Kultūras ministriju nozares atvēršanas stratēģijas izstrādē ņemt vērā, ka, lai nozares atvēršana notiktu plānoti, nevis situitīvi un pasākumos būtu iespējams ievērot drošības pasākumus, tiem būtu jābūt iepriekš zināmiem, lai būtu laiks tiem sagatavoties un ieviest. LTDS norādīja:

“Kultūras nozare darbojas pēc inerces principa, tāpēc nepieciešams savlaicīgi (vismaz divus mēnešus iepriekš) vienoties par šiem noteikumiem, kuri tiks ievēroti.”

Tāpat LTDS aicināja, apkopojot svaigāko un aktuālāko informāciju par dažādu valstu  stratēģijām, ņemt vērā Vācijas Maksa Planka institūta pētījumu “Covid-19 aerosola pārnešanas un infekcijas riska aprēķins iekštelpās”, kā arī Vācijas pasākumu nozares sadarbībā ar pētniekiem izstrādāto pētījumu “Manifest Restart”, kurš paredz integrētu pieeju apmeklētāju pakāpeniskai atgriešanai. LTDS skaidroja: “Tie balstās uz risku novērtēšanas metodiku individuālām vietām un individuāliem pasākumiem. Šis ir ceļš, kuru mēs redzam kā iespējamo risinājumu “garajam Covid”. Proti, vērtēt individuālu vietu/ individuālu pasākumu riskus un uz tiem balstīt pasākumu nozares atvēršanu, nevis noteikt horizontālus vispārējus nozares ierobežojumus. Norises vietas ir dažādas, pasākumu raksturs ir dažāds un attiecīgi arī nozares atvēršana būtu tam jāpakārto.”

LTDS vēstulē lūdza politisku atbalstu kultūras nozares, īpaši profesionālo teātru un koncertorganizāciju centieniem nepazaudēt saikni ar skatītājiem, kā arī iestāties par profesionālās kultūras nozares prioritāro lomu sabiedrības atveseļošanas procesā, kas prognozējams un sekos pēc Covid-19 paguruma.

KONTEKSTS:

2020. gada novembrī Covid-19 izplatības ierobežošanai Latvijā valdība nolēma atkārtoti valstī izsludināt ārkārtējo situāciju, kas vairākkārt pagarināta un pašlaik ir spēkā līdz 6. aprīlim. Tai skaitā ir atcelti un aizliegti visi klātienē notiekošie publiskie kultūras pasākumi.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti