Panorāma

Bērni paliek aiz vārtiem

Panorāma

A. Lukašenko draudi par nelegālo migrantu pieplūdumu piepildās

Pasākumu rīkotājiem vieglāk, ja mākslinieki vakcinēti

Papildu sloga dēļ pasākumu rīkotāji nevakcinētiem māksliniekiem mēdz atteikt uzstāšanos

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Šajās dienās dažnedažādi koncerti, teātra uzvedumi un sanākšanas ir gandrīz katrā Latvijas novadā. Taču šogad pasākumu rīkotāji tam gatavojās laikus un nodrošinoties ar papildu darbiniekiem – jo jāpārbauda apmeklētāju vakcinēšanās sertifikāti vai Covid-19 testi, jānorāda īstās sēdvietas un jāseko līdzi distances ievērošanai. Papildu slogu rada tas, ja līdzīgi jāpārbauda arī mākslinieki. Tāpēc nereti pasākumu rīkotāji kādam nevakcinētam un Covid-19 nepārslimojušam radošās industrijas pārstāvim uzstāšanos atsaka, ja var vietā atrast kādu ar jau izietu vakcinācijas kursu.

Šonedēļ visos Latvijas nostūros skan dziesmas, tiek degti ugunskuri un pīti vainagi. Jāņu ielīgošanas pasākums ar dziedāšanu notika arī Krustpilī, kur vietējā kultūras nama darbinieki pasākuma darbu sāka jau vairākas stundas pirms pasākuma. Palīgos bija sarunāti papildu cilvēki, taču uztraukums bijis tik un tā.

Krustpils kultūras nama vadītāja Inta Ūbele stāstīja: “Mēs arī nezinājām, kā notiks, mēs arī āra telpu tanī brīdī ierobežojām, bet mēs nevarējām paredzēt, ja nu atnāk 200 cilvēki un ko tad darīt, tas ir vissliktākais, ko teikt – lūdzu, ej mājās –, jo otrreiz viņš vairs neatnāks.”

Taču jāpārbauda ne tikai pasākuma apmeklētāji, bet arī radošā grupa.

Daži pasākumu organizētāji neoficiāli atzīst – esam atteikuši uzstāšanos nevakcinētam māksliniekam, jo tas rada papildu slogu mums kā rīkotājiem.

Dailes teātra direktors Juris Žagars ir piesardzīgs, domājot par pasākumiem teātrī, kur varētu piedalīties gan vakcinēti, gan nevakcinēti cilvēki. Vienalga – skatītāju zālē vai uz skatuves. Žagars atceras pavasara pieredzi viņa vadītajā Vidzemes koncertzālē Cēsīs: “Cēsīs bija 2 gadījumi, 2 uzliesmojumi koncerta laikā, abos koncertos tika perfekti ievērots protokols, abos koncertos mākslinieki bija testēti, un vienalga notika inficēšanās, tātad pasargāts nav neviens, un es justos ļoti nelaimīgs, ja šis mākslinieks, kurš negrib vakcinēties un nav vakcinējies, atnāktu pie manis teātrī un saslimtu, es justos ļoti nelaimīgs par to.”

Skatuve normatīvajos aktos šobrīd noteikta par īpašu vietu. Tā kā mākslinieks uz tās nenonāk tiešā saskarsmē ar publiku, pat ja pasākumā piedalās tikai vakcinētie un Covid-19 izslimojušie cilvēki, mākslinieks drīkst būt nevakcinēts un uzrādīt derīgu Covid-19 testu.

Kultūras ministrijas valsts sekretāres vietnieks Uldis Zariņš skaidroja: “Tā ir katra pasākuma rīkotāja izšķiršanās, vai viņš ir gatavs uzņemties šo risku un jāatzīst arī neērtību, nodrošinot māksliniekiem testus, cerams, ka tas ir nosacīti īstermiņa posms, kurā šie te ierobežojumi pastāv un, uzlabojoties epidemioloģiskajai situācijai, tie nosacījumi arī tiek atviegloti.”

Valdības apstiprinātie epidemioloģiskie noteikumi paredz, ka, ja tiek veidots pasākums tikai vakcinētiem un Covid-19 pārslimojušiem cilvēkiem, apmeklētāju skaits un pasākuma norises laiks nav ierobežots. Savukārt pasākumā, kuru, uzrādot negatīvu Covid-19 testu, var apmeklēt arī nevakcinēti cilvēki, vēl arvien jāievēro drošības prasības – maskas un distance.

“Šie ierobežojumi pastāv visas sabiedrības veselības kopumā interesēs un līdz ar to nav uzskatāmi par diskrimināciju,” uzsvēra Uldis Zariņš. “Ilgtermiņā šāda situācija nebūtu normāla, tiešām godīga pret visiem, bet mēs tiešām paļaujamies uz to, ka tas ir tāds pārejas periods uz šo vasaru.”

Pasākumu organizētāji cer, ka vasaras pasākumos cilvēku pārbaudīšana kļūs vieglāka un kultūras notikumi tiešām uzņems apgriezienus.

Krustpils kultūras nama vadītāja Inta Ūbele atzīmēja: “Tas, kas aizkustina, kas mums cilvēkam vajadzīgs, [ir] šis te emocionālais. Informatīvo mēs varam iegūt caur “Zoom”, bet emocionālo mēs varam iegūt tikai vienam ar otru, un pēc koncerta mēs redzējām – tā enerģētika ir ļoti nepieciešama. Varbūt tas ir saulgriežu laiks un viss pārējais – bija ļoti aizkustinoši visiem mums.”

KONTEKSTS:

Izmaiņas vispārējos pulcēšanās nosacījumos no 23. jūnija paredz, ka uz ikvienu sabiedrības locekli attiecas iespēja telpās tikties līdz 20 personām, bet ārpus telpām līdz 50 personām gan privātās, gan publiskās norisēs, tāpat kā iepriekš, turpinot ievērot 2 metru distanci (izņemot vienas mājsaimniecības pārstāvjus), un lietojot mutes un deguna aizsegus telpās. Savukārt vakcinētas vai Covid-19 pārslimojušas personas, tāpat kā līdz šim, varēs tikties bez skaita ierobežojuma, neievērojot 2 metru distanci un nelietojot mutes un deguna aizsegus.

Organizētos pasākumos jaukta tipa publikai, kuros piedalās gan vakcinēti, gan Covid-19 pārslimojuši, gan pirms pasākuma Covid-19 testu veikuši apmeklētāji, uzrādot atbilstošu digitālo sertifikātu, pieļaujamais apmeklētāju skaits palielināts līdz 500 personām telpās un 1000 personām ārpus telpām. Šādos pasākumos joprojām būs jāievēro iepriekš noteiktās drošības prasības: pasākumā jābūt personalizētām sēdvietām (blakus sēdvietās var atrasties ne vairāk kā 2 personas, kuras nav no vienas mājsaimniecības, un ne vairāk kā 4 personas no vienas mājsaimniecības); telpās pasākums nedrīkst būt ilgāks par 4 stundām (pēc 2 stundām jābūt 15 minūšu pauzei, telpu vēdināšanai), nedrīkst pieļaut apmeklētāju / personāla drūzmēšanos. Taču mainīts nosacījums par mutes un deguna aizsegu lietošanu – apmeklētājiem tas arvien būs jālieto pasākumos, kuri notiek telpās, bet nebūs jālieto pasākumos ārpus telpām, ja apmeklētāji atrodas fiksētās, personalizētās sēdvietās. Mainīts arī norises laiks, kad šāda veida pasākumi jaukta tipa publikai var notikt, pagarinot to līdz plkst. 24:00.

Savukārt organizēti pasākumi, kurus apmeklē tikai vakcinēti vai Covid-19 pārslimojuši skatītāji un dalībnieki, uzrādot atbilstošu digitālo sertifikātu, var notikt bez norises laika ierobežojumiem.  Tāpat paliek spēkā iepriekš noteiktais, ka pasākuma apmeklētājiem nav jāievēro 2 metru distance un nav jālieto mutes un deguna aizsegi. MK noteikumu grozījumi paredz, ja šādā pasākumā piedalās un atrodas uz skatuves, tātad, skatītājiem nepieejamā teritorijā, mākslinieki, kuri nav vakcinēti vai Covid-19 izslimojuši, viņiem ne ātrāk kā 96 stundas pirms pasākuma jāveic Covid-19 tests un jāsaņem atbilstošs digitālais sertifikāts.

 

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti