Neatklāj Nacionālā mākslas muzeja rekonstrukcijas sadārdzinājumu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem un 11 mēnešiem.

Atkārtoti atzīstot, ka Latvijas Nacionālā mākslas muzeja (LNMM) rekonstrukcija izmaksās dārgāk nekā plānots, Rīgas dome pagaidām atsakās atklāt, cik aptuveni liels būs sadārdzinājums.

Domes Īpašuma departamenta vadītājs Oļegs Burovs žurnālistiem norādīja, ka pārbūves izmaksu pieaugumu nosauks rudenī.

Paredzams, ka visi darbi būvniekiem būs jāpabeidz līdz 2015.gada 1.novembrim, bet vēl pēc mēneša ēka būs jānodod ekspluatācijā.

Līdzšinējās aplēses paredzēja, ka rekonstrukcija izmaksās 35 miljonus eiro, no kuriem 21 miljons būtu Rīgas domes finansējums, savukārt 14 miljoni – Eiropas Savienības (ES) piešķirtie līdzekļi.

Tieši ES finansējums liek ēkas rekonstrukciju pabeigt un nodot ekspluatācijā laikā – 2015.gada nogalē.

Plašākie remontdarbi pēdējo simts gadu laikā LNMM ēkā sākās 2013.gada 11.februārī.

Jau pērnā gada beigās muzeja atjaunošanu apturēja neparedzēts gruntsūdeņu spiediens, un ēkas fasādē, pie kuras noritēja rakšanas darbi, parādījās plaisas. Lai nepaplašinātu esošās un neradītu jaunas plaisas, pašlaik daļa būvdarbu ir apturēti, un tiek meklēti jauni risinājumi to turpināšanai. Lietuviešu arhitektu izstrādāto rekonstrukcijas projektu tagad izvērtē neatkarīgi eksperti. Gan būvnieki, gan dome norāda – minētos kavēkļus projekta autoriem vajadzēja paredzēt jau pašā sākumā, un atzīst – lietuviešu projektētājiem esot grūtības arī ar darbu organizāciju.

Daļu papildu izmaksu dome plāno piedzīt no projektētājiem, tomēr atzīst – Latvijā līdz šim nav precedenta, kad tas būtu izdevies. Projekta plānotā vērtība bija 24 miljoni latu. Šobrīd muzejā notiek gan būvdarbi, gan rekonstrukcijas un restaurācijas darbi, un, ja negadīsies jauni kavēkļi, apmeklētājiem tā durvis varētu tikt vērtas 2016. gada 4. maijā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti