Šīs nedēļas kino, operas un izstāžu jaunumi. Iesaka «Kilograms kultūras» žūrija

Latvijas kultūras ainavā nav nedēļas, kad uzrunājoši akcenti būtu ar pūlēm sameklējami – tie iegaismojas te vienā, te citā jomā. Šonedēļ tos atrod "Kilograms kultūras" žūrijas locekle, Latvijas Radio 3 "Klasika" programmu un LTV "Kultūras ziņu" vadītāja Liene Jakovļeva.

"Fausts" atgriežas

Kad 2016. gadā uz Latvijas Nacionālās operas un baleta skatuves piedzima jauns Šarla Guno operas "Fausts" iestudējums režisora Aika Karapetjana iztēlotajā gotiski ekspresionistiskajā estētiskajā paletē ar mēmā kino pieskārienu,

tas tika dēvēts par izaicinošu, spožu, konceptuāli argumentētu un muzikāli aizraujošu notikumu.

Skatītāju mīlestībai līdzās tika likta arī vērtīgā Lielās mūzikas balvas statuete kategorijā "Gada uzvedums" un uzvara "Kilograms kultūras" rudens balsojumā. Gana daudz iemeslu, lai pieņemtu lēmumu ļaut iestudējumam piedzīvot otro piedzimšanu – nu opernamā tas baudāms, arī vērtējot komandas jaunpienācēju devumu un viņu satikšanos ar jau pieredzējušajiem spēlētājiem, kas uz skatuves būs arī 28. februāra izrādē.

Septiņas virtuves Nacionālajā mākslas muzejā

2. martā Latvijas Nacionālajā mākslas muzejā durvis vērs "Karalienes virtuves", un mums, tajās viesojoties, būs iespēja apciemot līdz galam vēl neiepazītās, savdabīgās mākslinieces Aijas Jurjānes gleznu un zīmējumu pasauli. Izrādās, ka viņas daiļrade vienuviet apjomīgā izstādē nekad iepriekš nav tikusi apkopota.

Septiņas dažādas virtuves kā telpas, kas transformēsies viena otrā, risinās stāstu par Aiju Jurjāni – māti, skolotāju, mācekli, sievu, sievieti un mākslinieci,  solot satikšanos arī ar vienu no pirmajām balsīm Latvijas feminisma ideju laukā.

 

Kinolente par Podnieku

Kino cienītāju uzmanība marta ieskaņā būs vērsta 4. starptautiskā dokumentālā kino festivāla "Artdocfest/Riga" virzienā, kur sagaidāmas arī divu Latvijas pilnmetrāžas dokumentālo filmu pirmizrādes.

Režisores Antra Cilinska un Anna Viduleja, strādājot Jura Podnieka studijā, radījušas kinolenti "Podnieks par Podnieku. Laika liecinieks". Intervijas, līdz šim neredzēti dienasgrāmatu ieraksti, kino un foto liecības vēstīs par īpašu personību, izšķirošām laika zīmēm, sabiedrību un mūsu nāciju. Filmas pirmizrāde 1. martā "Splendid Palace" būs arī festivāla kinonedēļas atklāšanas svētki.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti