Panorāma

Černobiļas AES avārijas seku likvidētāji cīnās par tiesībām

Panorāma

Cietušais ukrainis Rīgā ārstē smagu acs traumu

Mākslas muzeju rekonstruēs ilgāk un dārgāk

Mākslas muzeja rekonstrukcijas izmaksas kāps; dome tiesāsies ar projektētājiem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Latvijas nacionālā mākslas muzeja (LNMM) rekonstrukcijas, kura, visticamāk, tiks pabeigta vien 2016.gadā, izmaksas pašlaik nav zināmas, lai gan ir skaidrs, ka tās pieaugs.

Iepriekš minētas ap 400 tūkstoš eiro papildu izmaksas LNMM ēkas rekonstrukcijai, bet šis esot minimums, kas var būt vajadzīgs projekta pabeigšanai.

Jau pērnā gada beigās muzeja atjaunošanu apturēja neparedzēts gruntsūdeņu spiediens, un ēkas fasādē, pie kuras noritēja rakšanas darbi, parādījās plaisas. Lai nepaplašinātu esošās un neradītu jaunas plaisas, pašlaik daļa būvdarbu ir apturēti, un tiek meklēti jauni risinājumi to turpināšanai. Lietuviešu arhitektu izstrādāto rekonstrukcijas projektu tagad izvērtē neatkarīgi eksperti. Gan būvnieki, gan dome norāda – minētos kavēkļus projekta autoriem vajadzēja paredzēt jau pašā sākumā, un atzīst – lietuviešu projektētājiem esot grūtības arī ar darbu organizāciju.

Daļu papildu izmaksu dome plāno piedzīt no  projektētājiem, tomēr atzīst – Latvijā līdz šim nav precedenta, kad tas būtu izdevies. Projekta plānotā vērtība bija 24 miljoni latu. Šobrīd muzejā notiek gan būvdarbi, gan rekonstrukcijas un restaurācijas darbi, un, ja negadīsies jauni kavēkļi, apmeklētājiem tā durvis varētu tikt vērtas 2016. gada 4. maijā.

Pagājis gads, kopš Latvijas Nacionālā mākslas muzeja ēka Rīgā, Valdemāra ielā, slēgta rekonstrukcijai, šajā laikā pie ēkas parka pusē izrakta milzu bedre divu stāvu dziļumā, kur plānotas jaunas izstāžu zāles. Tieši šī pārbūves daļa pārvilkusi strīpu iecerei muzeju atklāt jau nākamgad, secina Rīgas domes Īpašuma departamenta direktors Oļegs Burovs.

 „2016.gada 4.maijs varētu būt tas termiņš, kad visas gleznas jau ir pie sienām un notiek svinīgā atklāšana,” sacīja Burovs.

Burovs atzina, ka sarežģījumu dēļ kāps arī izmaksas. Cik daudz - to varēšot pateikt vien pret rudeni. Lietuviešu projektētājiem „Processoffice” jau pērn piestādīja 300 tūkstošu latu rēķinu par neparedzētām izmaksām, kas vēl nav samaksāts.  

„Mums ir noslēgts līgums ar juridisko biroju, kas gatavo dokumentus, lai vērstos pret projektētājiem vai apdrošinātājiem, lai atgūtu daļu līdzekļu. Šobrīd es negribu stāstīt par mūsu idejām, jo Latvijā nav tāda precedenta kā saņemt naudu no projektētājiem par neizdarītiem risinājumiem. Skaidrs, ka tie droši vien būs tiesu darbi uz gadiem,” prognozēja Burovs.

Dome gan uzsver, ka ar projektētājiem turpina strādāt vienā komandā un saprot, ka visus sarežģījumus nevarēja paredzēt. Patlaban apgūta ceturtā daļa no 34 miljonu eiro lielā projekta budžeta. Aizkavēšanās dēļ būs jālūdz arī vairāk laika ES fondu apguvei.

Desmit metrus dziļajā būvbedrē turpina rosīties strādnieki, slejas topošo zāļu pirmās sienas. Tomēr tālāka rakšana plaisājošo muzeja sienu dēļ ir apturēta un projektētājiem līdz martam jāiesniedz jauni tehniskie risinājumi - kā pabeigt pašu izplānoto pazemes apjomu tā, lai neciestu vecā ēka.

Būvdarbu vadītājs Valdis Koks skaidroja, ka šobrīd ir svarīgi „izrakt būvbedri visā apjomā, lai mēs iegūtu pilnīgu skaidrību, ka ēka ir savā vietā un pārvietojumi nenotiek”, un tad varēs intensīvi ķerties klāt pie iekšdarbu un fasādes restaurācijas.

Pašā muzeja ēkā grīdas klāj saplāksnis, gaiss ož pēc lakas. Strādnieki attīra sienas no krāsojuma slāņiem, turpinās bēniņu izbūve. Restaurāciju gan varēs sākt tikai tad, kad vairs nebūs bažu par plaisām. Rīgas domes būvuzraugs Leonards Dubkevičs skaidro, ka ar līdzīgiem pazemes apjomiem vēsturiskas ēkas papildina arī citur Eiropā, tāpēc nevarētu runāt par pārāk ambiciozu projektu.

„Mums vienkārši pašiem trūkst pieredzes - gan būvniekiem, gan projektētājiem. Šie jaunie puiši, kas nesen beiguši studijas [..] viņiem tāda pieredze [ar apakšzemes apjomiem] ir tik, cik redzējuši. Paši viņi vada arhitektu uzraudzību pirmajam tādam projektam,” atzina Dubkevčs.

Konkursā par LNMM pārbūvi pirms trim gadiem uzvarēja Lietuvas arhitektu birojs „Processoffice”, bet būvdarbus veic kompānija „Re&Re”.

Šonedēļ jau ziņots, ka sarežģījumu dēļ muzeja rekonstrukcija varētu ieilgt no pusgada līdz gadam, un to varēs atklāt ne agrāk kā 2016.gada pirmajā pusē.

Rīgas domes Īpašuma departamenta vadītājs Oļegs Burovs iepriekš Latvijas Radio arī atzina, ka "jaunie risinājumi prasa papildu finansējumu", tomēr pašlaik nav skaidrības par konkrētiem apmēriem.

Arī LNMM direktore Māra Lāce Latvijas Radio raidījumā „Kultūras Rondo” norāda, ka rekonstruēto muzeju nav reāli atklāt 2015.gadā, kā tas iepriekš bija plānots.

Plašākie remontdarbi pēdējo simts gadu laikā LNMM ēkā sākās 2013.gada 11.februārī. Kopējās projekta izmaksas ir 24 miljoni latu, kas ir divreiz vairāk nekā sākotnēji plānotie 12 miljoni latu, tomēr pēc sarežģījumu rašānās ar šiem līdzekļiem varētu nepietikt.

Muzeja rekonstrukcijas darbus sākotnēji tika plānots pabeigt 2015.gadā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti