Kultūras ziņas

Ērikam Vilsonam – 65

Kultūras ziņas

Telos.lv – konservatīvās domas i-žurnāls

Latvija piedalās Berlīnes kinofestivālā

Kinoterapijas seanss un aplausu meditācija – Latvijas kino ļaudis piedalās Berlinālē

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Tieši pirms gada Berlināle kļuva par pēdējo lielo klātienes kinofestivālu. Šogad festivāls izveidots kā hibrīdmodelis – jūnijā plānoti klātienes kinoseansi un apbalvošanas ceremonija, savukārt šonedēļ virtuālajā vidē norisinās Eiropas filmu tirgus, bet starptautiskā žūrija skatās un vērtē festivāla konkursa filmas. Attālināti festivālā piedalās arī Latvijas kino ļaudis, un šovakar tiešsaistē mūsu virtuālais kino stends pandēmijas nogurdinātajai kino pasaulei piedāvā oriģinālu kinoterapijas seansu.

Ietekmīgais Berlīnes kinofestivāls, kas šogad norisinās 71. reizi, vienmēr ticis uzskatīts par jaunā kino gada iezvanītāju un tendenču uzrādītāju. Pirmo reizi savas pastāvēšanas laikā festivāls nenotiek klātienē, bet gan virtuālajā vidē, cerot, ka jūnijā festivāls varēs notikt ar publikas klātbūtni un laureāti Sudraba un Zelta lāčus varēs saņemt klātienē. Savos datoros no mājām festivāla norisēs piedalās arī Latvijas kinoindustrijas pārstāvji.

Nacionālā kino centra vadītāja Dita Rietuma norādīja, ka šāda veida virtuālās tikšanās kino festivāliem ir nepieciešamas, bet viņa neuzskata, ka tā ir festivālu nākotne.

Viens no argumentiem, kāpēc Berlīnes kinofestivālam ir jānotiek pandēmijas laikā, ir jaunās filmas, kas noveco, nenonākot līdz auditorijai ne klātienē, ne virtuāli, nesaņemot vērtējumus, kraujas kaudzēs, vēl vairāk stagnējot situāciju industrijā.

Berlīnes kinofestivāla direktore Mariete Risenbēka skaidroja: “Šī gada filmas piedāvā personiskus stāstus. Pandēmija deva iespēju kino veidotājiem reflektēt viņu pašu iekšējās sajūtas šajā situācijā. Es domāju, ka tas ir svarīgi.”

Festivāla jaunā radošā komanda pieņem radikālus lēmumus. Gan sašķeļot festivālu divās daļās virtuālajā un klātienes, gan, piemēram, konkursa skatē neiekļaujot amerikāņu filmas, par ko jau izskanējuši atbalstoši komentāri.

“Koronavīruss ir nobiedējis visas tās kino zvaigznes, un mums nebūs jāskatās viņu veidotās vārgās filmas. Mēs baudīsim tikai mākslu un brīnišķīgas filmas,”

izteicās žūrijas pārstāve un režisore no Bosnijas un Hercogovinas Jasmila Žbaniča.

Žūriju šogad veido tikai iepriekšējo gadu Berlināles laureāti, viņiem vienīgajiem būs privilēģija filmas skatīties uz lielā ekrāna, tukšā festivāla pilī. Starp 15 konkursa programmā iekļautajām Vācijas, Francijas, Rumānijas, Meksikas, Dienvidkorejas un Japānas filmām ir arī ar Latvijas kino profesionāļu atbalstu Latvijā uzfilmētā ungāru režisora Deneša Daģa pilnmetrāžas debijas filma “Dabiskā gaismā”.

Līdz 5. martam turpināsies virtuālais Eiropas un kopražojumu kino tirgus, kur šajās dienās notiek tiešsaistes seansi septiņām filmām, tostarp Latvijā vēl pirmizrādi nepiedzīvojušām filmām – tās ir Lailas Pakalniņas “Spogulī” un Daces Pūces “Bedre”. Bet šodien Latvijai izdosies pievērst uzmanību savām aktivitātēm ar neparastu kino terapijas seansu.

Kā norādīja Dita Rietuma – “mēs ļoti daudz runājam par to, kas notiks ar kino industriju, mēs nezinām uz to vēl atbildes, bet mēs ļoti maz runājam par to, kas notiks ar cilvēku, kas strādā šajā industrijā”.

Kino terapijas seansu raksturoja psihoterapeits Nils Sakss Konstantinovs:

“Mēs izmantosim kino metodes, lai paskatītos uz savu dzīvi no negaidīta rakursa, un piedāvāsim aplausu meditāciju, kurus kino cilvēki nav sen dzirdējuši, un viņiem tie ir ļoti nepieciešami.”

Iespēju reaģēt uz filmām gaida gan autori, gan publika. Laureāti tiks nosaukti jau piektdien, varam tikai cerēt, ka vīruss atkāpsies un Berlīnes kinofestivāla klātienes satikšanās notiks, kā plānots, – no 8. līdz 20. jūnijam.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti