Rīta Panorāma

LATGOLYS FRESKA. Dzejnieces Annas Rancānes jubilejas koncertizrāde

Rīta Panorāma

Telefonintervija ar Ruslanu Matrozi

Top vēsturiska filma "Zeme, kas dzied". Intervija ar Daini Īvānu un Māri Martinsonu

Filmas «Zeme, kas dzied» autori meklē liecības par pirmajiem Dziesmu svētkiem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Filmas “Zeme, kas dzied” veidotāji aicina atsaukties cilvēkus, kuriem saglabājušās fiziskas liecības par Pirmajiem vispārīgajiem latviešu Dziedāšanas svētkiem 1873. gadā.

“Zeme, kas dzied” – šāds nosaukums dots topošajai filmai par Dziesmu svētku tradīciju un pirmajiem svētkiem, kuru 150. jubileja gaidāma pēc trīs gadiem.

2023. gads arī ir laiks, kad filmu paredzēts prezentēt, bet pašlaik vēl notiek sagatavošanās darbi filmēšanai – gan pētot vēstures faktus, gan gatavojot kostīmus un rekvizītus, LTV raidījumā “Rīta Panorāma” stāstīja filmas veidotāji – scenārija autors Dainis Īvāns un scenārija autors un režisors Māris Martinsons.

“Mums šajā procesā ir ļoti svarīgi uzzināt maksimāli daudz par to laiku – tiešām faktoloģisko materiālu,” norādīja filmas režisors un scenārija autors Māris Martinsons. Viņš aicināja:

 “Ja kādam mājās ir vai kādam no paziņām ir kāda liecība par to laiku – kāda fotogrāfija vai gravīra, kāda fiziska lieta – varētu ar mums sazināties.

Mēs būtu ļoti priecīgi. Tas mums palīdzētu restaurēt to laiku, jo [par šo periodu] ir informācija, bet līdz šim neviens to vēl nav apkopojis.”

Martinsons skaidroja, ka par pirmajiem Dziesmu svētkiem informācija ir atrodama, taču tā ir izkaisīta. Filmas autori par vienu no saviem uzdevumiem izvirzījuši arī šīs informācijas apkopošanu. “Lai 1873. gads būtu ne tikai uz ekrāna iemūžināts, bet arī apkopots kaut kādā taustāmā veidā,” stāstīja Martinsons.

KONTEKSTS:

Latvijas Nacionālais kino centrs 2020. gada filmu ražošanas projektu konkursā atbalstu piešķīra 19 filmām. Vienu no tām veido režisors Māris Martinsons, un tās nosaukums būs "Zeme, kas dzied". Cerot uz pozitīvu notikumu virzību, pirmizrāde plānota 2023. gadā, atzīmējot Dziesmu svētku tradīcijas 150. gadskārtu.

Pilnmetrāžas filmas scenārija autori ir Dainis Īvāns un pats Māris Martinsons, komponists – Uģis Prauliņš, producente – Linda Krūkle, filma top studijā "K Films".

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti