Labrīt

Eksperti par LGBTQ+ aizbraukšanu no Latvijas un kopienai veltīto naida runu

Labrīt

Neatkarības dienā Ukrainā aicina nepulcēties plašos pasākumos

Septembrī gaidāma pirmizrāde spēlfilmai ''Mana brīvība'' par Itu Kozakeviču

«Mēs nedrīkstam radīt ne mazāko baiļu sajūtu!» Kāda bija viena no Atmodas līderēm Ita Kozakeviča?

"Par jūsu un mūsu brīvību!" – šo slaveno poļu teicienu Latvijā savulaik iedzīvināja Ita Kozakeviča, viena no Latvijas Atmodas kustības līderēm. Viņas devums Latvijai ir ļoti nozīmīgs, kaut arī viņas aktīvā politiskā darbība ilga tikai nepilnus divus gadus, jo viņa pāragri – 35 gadu vecumā – aizgāja mūžībā. Tieši Ita Kozakeviča ir galvenās varones Alīcijas prototips jaunajā Ilzes Kungas-Melgailes spēlfilmā "Mana brīvība", kam septembrī gaidāma pirmizrāde. Šonedēļ savukārt ceļu pie skatītājiem sācis filmas reklāmkadrs jeb treileris.

Galvenās varones lomā filmā redzēsim Dailes teātra aktrisi Ēriku Egliju-Grāveli.

Savās runās Ita Kozakeviča allaž bija drosmīga, aizrautīga un dedzīga. Arī kā personība – ļoti spilgta un harismātiska, kurā sievišķīgs skaistums apvienojās ar sirds siltumu un asu, analītisku prātu. Viņa zināja 15 valodas. Bija Latvijas poliete, viens no mūsu Atmodas simboliem, kurai bija lieli nopelni, nodrošinot arī citu tautību Latvijā dzīvojošo cilvēku atbalstu mūsu neatkarības atjaunošanai.

Tieši Ita Kozakeviča ir prototips jaunās spēlfilmas "Mana brīvība" galvenajai varonei Alīcijai. Režisore Ilze Kunga-Melgaile uzskata, ka šī personība ir pelnījusi tikt īpaši izcelta un pieminēta: "Viņas darbība un viņas personība bija ļoti nozīmīga tā laika parādība. Es sajutu Itas vēlēšanos, lai mēs visi būtu ieguvēji no šīs brīvības, kuru mēs cerējām un centāmies iegūt un beigās arī ieguvām. Tieši pateicoties viņai, toreiz aktīvi dibinājās nacionālo kultūru biedrības, un arī citu nāciju pārstāvjiem bija liela nozīme tajā, ka Tautas fronte ieguva tik lielu atbalstu. Es domāju, ka mēs – latvieši, pamatnācija, nedrīkstam arī to aizmirst."

Itas Kozakevičas aktīvās politiskās darbības laiks bija ļoti spilgts, bet arī ļoti īss, jo 35 gadu vecumā viņa gāja bojā Itālijā, ārzemju komandējuma laikā. Tieši nepilni divi aktīvie gadi arī ir filmas uzmanības centrā, un tas ir laiks no 1988. gada nogales līdz 1990. gada rudenim.

Galvenās varones Alīcijas lomā filmā redzēsim Dailes teātra aktrisi Ēriku Egliju-Grāveli: "Tā ir ļoti vērtīga pieredze man kā aktrisei, manai profesionālajai izaugsmei, un tas ir arī ļoti vērtīgi man kā cilvēkam, kā Ērikai iepazīt šādu cilvēku, jo šādi cilvēki iedvesmo tev pašam kļūt labākam, mērķtiecīgākam un pilnveidot sevi."

Atmodas kustības līderis Dainis Īvāns ar Itu Kozakeviču sadarbojās Tautas frontes laikā un uzskata, ka šī kino liecība par viņu kā ļoti jaudīgu gara spēka simbolu ir ļoti svarīga: "Ir svarīgi domāt arī par personībām, tāpēc varbūt ir pareizi, ka filmā ir prototips, jo mēs tajā laikā iemiesojām, iespējams, kaut ko vairāk nekā tikai savu personīgo es. Man pašam reizēm tā liekas, ka es skatos uz to cilvēku kā uz pavisam kaut ko citu, kas varbūt nemaz neesmu es pats ar savām kļūdām, savām bailēm, jo tajā brīdī mēs sapratām, ka mums ir jābūt kaut kādiem pārcilvēkiem. Mēs par to tikām runājuši arī ar Itu, ka mēs nedrīkstam radīt cilvēkiem ne mazāko baiļu sajūtu, ka kaut kas var izgāzties. Kaut arī nebija labi, bet mēs smaidījām. Ita teica – smaidi! Arī man viņa tā teica – nu, ko tu atkal degunu nokāris! Smaidi!"

Filmas "Mana brīvība" preses konference
Filmas "Mana brīvība" preses konference

Daini Īvānu filmā atveido Mārtiņš Upenieks: "Es skatījos ļoti daudz Daiņa runu un interviju, kas ir pieejamas arhīvā. Centos saprast, kā viņš runā un domā. Taču man jāpiekrīt Dainim, ka būtībā jau filma nav par mani kā aktieri vai par manu atveidoto tēlu, bet gan par ideju, kas ir kaut kas daudz lielāks par mani un viņu, un ka tev šīs idejas vārdā ir jābūt gatavam drosmīgi upurēt sevi, savu dzīvi kaut kā daudz lielāka dēļ. Šobrīd Ukrainas kara kontekstā šis jautājums atkal ir īpaši aktuāls, un mēs katrs sev varam uzdot jautājumu – cik tālu Latvijas dēļ mēs katrs šodien būtu gatavs iet?"

Filmas pirmizrāde būs skatāma 28. septembrī "Forum Cinemas" un pēc tam arī kinoteātros visā Latvijā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti