Dainis Īvāns: Topošajā filmā svarīgi akcentēt, cik izšķiroši bija pirmie Dziesmu svētki

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Ar milzu interesi jau tagad tiek gaidīta spēlfilma, kuras pirmizrāde plānota pēc trim gadiem, 2023.gada vasarā, un tas ir stāsts par mūsu pirmajiem Dziesmu svētkiem. Pirmizrādes laiks nav izvēlēts nejauši, jo tieši 2023.gadā tradīcijai apritēs 150.jubileja, un Rīgā risināsies 27. Vispārējie Dziesmu svētki. Filma sauksies ''Zeme, kas dzied'', un tās idejas autors un režisors ir Māris Martinsons. Viņš pats arī veido filmas scenāriju ciešā kopsadarbībā ar Daini Īvānu.

Tā kā projekts ir ļoti vērienīgs, tā priekšdarbi sākās jau pirms četriem gadiem un šobrīd notiek aktīvi plānošanas darbi, lai šī gada nogalē varētu uzsākt filmēšanu, ja, protams, apstākļi atļaus.

Top Māra Martinsona spēlfilma par pirmajiem Dziesmusvētkiem
00:00 / 05:39
Lejuplādēt

Vēsturisko notikumu atainojums filmā cieši savīsies ar izdomātu sižeta līniju. Filmas galvenā varone būs Vidzemes lauku meitene Anna, kurai, pārvarot dažādus šķēršļus, tomēr izdodas īstenot savu sapni un piedalīties pirmajos Dziesmu svētkos.

Ideja par spēlfilmu, kurā mēs varētu ieraudzīt, kā tapa un notika mūsu pirmie Dziesmu svētki, Mārim Martinsonam radās pirms aptuveni četriem gadiem.

Idejas dzīvotspēju un vērtīgumu viņš pārbaudīja pēc diviem parametriem. Pirmkārt, patestēja, kā uz to reaģē citi, otrkārt, papētīja, cik daudz materiālu par šo tēmu ir pieejams un vai tie viņu spēj aizraut, rezultāts bija pozitīvs visos parametros.

Nu jau aiz muguras viss lielais izpētes darbs, tapis arī scenārijs, un šobrīd filma ir plānošanas stadijā, lai jau gada nogalē varētu sākt filmēšanu, ja vien apstākļi atļaus. Vispirms plānots uzņemt epizodes, kas notiek Rīgas Latviešu biedrības namā un citās iekštelpās, un tikai pēc tam, iespējams, nākamvasar, lielos masu skatus ar cilvēku tūkstošiem, bez kādiem šīs filmas stāsts nav iespējams, stāstīja Māris Martinsons.

Filmas darbība aptvers aptuveni pusgadu, no 1873.gada februāra, kad tika pieņemts lēmums rīkot Dziesmu svētkus, līdz svētku pēdējai dienai, 29.jūnijam.  

Bet filmas galvenā varone meitene, vārdā Anna savā ziņā simbolizēs arī tajā laikā ļoti aktīvo sieviešu cīņu par savām tiesībām, kas noritēs uz strauji un dinamiski augošās Rīgas fona.  

Māris Martinsons atzīst, ka ir ļoti laimīgs, ka viņam bija iespēja scenāriju veidot kopā tieši ar Daini Īvānu, kurš ar savu zināšanu bagāžu stāstā ienesis ļoti daudz interesantu lietu.

Pats Dainis Īvāns stāstīja, ka viņam bija ļoti svarīgi filmā akcentēt to, cik patiesībā izšķirošs brīdis mūsu vēsturē bija tieši pirmie Dziesmu svētki - brīdis, kad piedzimst latviešu tauta visu acu priekšā.

Īvāns pastāstīja, ka tieši tāpēc filmā ielikta svarīgā polemika starp jaunlatviešiem un veclatviešiem, kuriem līdzšinējais izvēles ceļš bija, ka labs latvietis ir tāds līdz vācieša līmenim izaudzis inteliģents cilvēks, bet  jaunlatvieši nāk ar to, ka mums nav jāpateicas vācu skolām par to, ka mums ir šie Dziesmu svētki, bet jāpateicas latviešu mātēm, kuras iemācīja latviešu valodu, un latviešu tēviem, kuri šo valodu nav ļāvuši aizmirst.  

No vēsturiskajām personībām filmā īpaši tiks izcelti seši cilvēki, kam jau zināmi lomu tēlotāji, un, proti, Kronvaldu Ati atveidos Andris Keišs, Bernhards Dīriķis būs Vilis Daudziņš, Rihards Tomsons – Andris Bulis, Jānis Baumanis – Ainārs Ančevskis, Jānis Cimze – Ģirts Ķesteris, bet Krišjānis Kalniņš – Nauris Brikmanis.

Savukārt kas atveidos galveno varoni Annu un citus izdomātās sižeta līnijas tēlus – to filmas veidotāji pagaidām patur noslēpumā.

Filmas pirmizrāde plānota 2023. gada vasarā, 27. Vispārējo Dziesmu svētku laikā, kad svētkiem apritēs 150.jubileja. Tā kā ļoti daudz savākto materiālu paliek ārpus filmas, bet tajos ir ļoti daudz interesanta un nozīmīga, tad iecerēts, ka tie varētu pārtapt grāmatā, precīzāk, romānā par pirmo Dziesmu svētku notikumiem.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti