Kultūras ziņas

Muzeji vienojas kampaņā #TiekamiesTagad

Kultūras ziņas

Aicina apzināt nemateriālo kultūras mantojumu

Valsts finansējumu saņem 19 filmas

Taps filmas par Dziesmu svētkiem, grupu «Jumprava», «Mātes piena» ekranizācija – Kino centrs izziņo konkursa rezultātus

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Nacionālais kino centrs (NKC) izsludinājis 2020. gada filmu ražošanas konkursa rezultātus – konkursā atbalstītas un šogad ražošanu sāks piecas pilnmetrāžas spēlfilmas, astoņas dokumentālās filmas un sešas animācijas, tai skaitā divas pilnmetrāžas animācijas filmas. Projektiem piešķirtā finansējuma apjoms ir 1 768 327 eiro, medijus informēja NKC pārstāvji.

2020. gada filmu ražošanas konkursa mērķis ir atbalstīt jaunu pilnmetrāžas spēlfilmu un visu garumu animācijas un dokumentālo filmu ražošanu vai ražošanas pabeigšanu 2020.-2021. gadā. Konkursa finansējums ir 1 768 327 eiro, no tā spēlfilmām piešķirti 875 089 eiro (5 filmām), dokumentālajām filmām 371 572 eiro (8 filmām) un animācijas filmām 521 666 eiro (2 pilnmetrāžas un 4 īsmetrāžas filmām) – visos filmu veidos pieejamā finansējuma ietvaros atbalstīti vairāk projekti, nekā tika iepriekš plānots.

2020. gadā savu jauno spēlfilmu ražošanu var sākt pieci režisori – debitante Linda Olte uzņems pusaudžu drāmu “Māsas” par divām bērnunamā augušām meitenēm, starptautiski atzītais režisors Juris Kursietis veido savu trešo pilnmetrāžas spēlfilmu “Barbari”, režisors un mūziķis Aigars Grauba uzņems atraktīvu spēlfilmu par leģendāro mūzikas grupu – “Jumprava: Lielais notikums”, režisore Ināra Kolmane ekranizēs Noras Ikstenas romānu “Mātes piens”, bet režisors Māris Martinsons iecerējis vēsturisku un nacionāli patriotisku filmu “Zeme, kas dzied” par Dziesmu svētku tradīcijas dzimšanu.

Ilustratīvais materiāls no Aigara Graubas projekta “Jumprava: Lielais notikums”
Ilustratīvais materiāls no Aigara Graubas projekta “Jumprava: Lielais notikums”

Dokumentālajā kino savas jaunās filmas sāks Laila Pakalniņa, Pēteris Krilovs, Kārlis Lesiņš, Dāvis Sīmanis, Kristīne Briede, Una Celma, Andrejs Verhoustinskis un Anna Viduleja, bet animācijā ievērojamākais notikums ir fakts, ka ražošanu var uzsākt uzreiz divas pilnmetrāžas filmas, abas veidos pieredzējuši meistari – Roze Stiebra savu zīmētās animācijas filmu “Sirds likums” balstījusi Jāņa Ezeriņa novelē, bet Jānis Cimmermanis leļļu animācijā “Lielais Indriķis” iedzīvinās Māra Putniņa sacerētās “pīrāgu pasaules” tēlus. Atbalstīta arī četru animācijas īsfilmu veidošana, to autori ir Dace Rīdūze, Agnese Aizpuriete, Indra Sproģe un Zane Oborenko.

Plašāka informācija par konkursa rezultātiem pieejama NKC mājaslapā.

Filma “Māsas”
Filma “Māsas”

NKC 2020. gada filmu ražošanas konkurss tika izsludināts 31. janvārī, projektu pieņemšana noslēdzās 9. martā, bet publiskās projektu prezentācijas šogad notika tiešsaistes videokonferences veidā 20.-22. aprīlī. Šogad konkursa projektu prezentācijās piedalījās 12 spēlfilmu, septiņu animācijas filmu un 11 dokumentālo filmu projekti.

2020. gada filmu ražošanas konkursa projektus vērtēja NKC izveidotas ekspertu komisijas, kas darbojas kopš 2019. gada, – spēlfilmu eksperti ir režisori Andis Mizišs un Edmunds Jansons, dokumentālo filmu eksperti – producente Līga Gaisa un režisore Maira Dobele, animācijas eksperti – režisore Krista Burāne un dramaturgs un režisors Ivo Briedis. Katrā komisijā strādā arī viens NKC pārstāvis – Inga Blese (spēlfilmas), Lelda Ozola (dokumentālais kino) un Kristīne Matīsa (animācija).

Lai veicinātu sabiedrības, t.i., Latvijas filmu skatītāju interešu ievērošanu, filmu ražošanas konkursā ekspertu komisiju darbam jau piekto gadu tiek piesaistīti arī sabiedrības pārstāvji, kas ekspertiem sniedz rekomendējošus ieteikumus, atbalstot publiskā finansējuma piešķiršanu tādiem projektiem, kas ir aktuāli un nozīmīgi dažādām auditorijām Latvijā. Projektu izvērtēšanā 2020. gadā līdzdarbojās Latvijas Televīzijas pārstāve Zane Valeniece, kinoteātra "Splendid Palace" pārstāve Irina Pavļuka, straumēšanas platformas "Helio / Shortcut" pārstāve Ilze Korjusa un Latvijas Radio žurnāliste Zane Mače.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti