Zināmi apbalvojuma «Kilograms kultūras» ziemas balsojuma uzvarētāji

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Piektdien, 18. janvārī, portālā LSM.lv noslēdzās Latvijas sabiedrisko mediju gada balvas kultūrā “Kilograms kultūras” ziemas balsojums. Noskaidroti arī finālisti apbalvojuma jaunākajā kategorijā – “Kultūrvieta”. Tagad ir zināmi visi tie kultūras notikumi, fakti un darbi, kas pievienosies vasaras balsojumā noskaidrotajiem finālistiem un jau no 24. janvāra sacentīsies fināla balsojumā, informēja LTV pārstāvji.

Astoņās kategorijās – mūzika, kino, teātris, vizuālā māksla, literatūra, mantojums, notikums un pārsteigums – Latvijas Radio, Latvijas Televīzijas un LSM.lv žūrija izvirzīja savā redzējumā oriģinālākos un kvalitatīvākos Latvijas kultūras notikumus, kas radīti laika posmā no 2018. gada jūlija līdz decembrim un ir cienīgi cīnīties par iespēju iegūt balvu “Kilograms kultūras”. Skatītāji un klausītāji bija aicināti pieteikt savas iemīļotākās kultūras baudīšanas vietas kategorijā “Kultūrvieta”. Noslēdzoties ziemas balsojumam, noskaidrots, kuri divi darbi katrā no astoņām žūrijas izvirzītajām kategorijām iekļuvuši fināla balsojumā, kā arī noskaidrotas piecas kultūrvietas – pa vienai no katra Latvijas reģiona, – kas sacentīsies par apbalvojumu “Kilograms kultūras 2018”.

Skatītāji un klausītāji no ziemas balsojuma balvas “Kilograms kultūras 2018” finālam izvirzījuši:

 

Kategorijā LITERATŪRA:

Kategorijā TEĀTRIS:

Kategorijā VIZUĀLĀ MĀKSLA:

Kategorijā MŪZIKA:

Kategorijā KINO:

Kategorijā MANTOJUMS:

Kategorijā PĀRSTEIGUMS:

Kategorijā NOTIKUMS:

Balsojums par iecienītāko kultūrvietu negaidīti liek konkurēt tādām populārām kultūras institūcijām kā kinoteātrim „Splendid Palace” un Rēzeknes koncertzālei – Latgales vēstniecībai „Gors” ar Vecauces baznīcu Zemgalē, seno Popes muižu Kurzemē un pat vietējiem spēkiem krāšņotu autobusu pieturu Stradu pagastā Vidzemē!

Kategorijā KULTŪRVIETA:

  • Kinoteātris “Splendid Palace” (Rīga).

Nominēts par lieliskām filmām un atmosfēru.

  • Latgales vēstniecība “Gors” (Latgale)

Kultūrvietas pieteicējs šo vietu raksturoja: "Šī ir vienīgā man zināmā vieta Latvijā, kurā garīgums staro pāri visam. Arī naudai – lielākai vai mazākai. Lai gan ceļš no mājām līdz turienei ir tāls, tā jau kādu laika strēķi vairs nav braukšana ciemos, bet atgriešanās. Citviet Latvijā tādas izjūtas diemžēl nav."

  • Vecauces evanģēliski luteriskā baznīca (Zemgale)

Kultūrvietas pieteicējs šo vietu raksturoja: "Vecauces baznīca ir vienīgā Latvijas mazpilsētas baznīca ar tik plašu kultūras, mākslas un garīgo vērtību piedāvājumu, sākot ar lielisku lūgšanu un koncertzāli ar ērģelēm, iespaidīgu bibliotēku, Mākslas telpu, Izstāžu zāli un beidzot ar dārza skatuvi un tiltu starp Dzejnieku un Dzejnieci. Baznīcā regulāri notiek visaugstākā līmeņa profesionālās mūzikas koncerti, jo aucenieki – mūziķi brāļi Petrauski ir no šīs baznīcas un viņu mamma Ingrīda Petrauska jau 30 gadus ir šīs baznīcas ērģelniece."

  • Autobusu pietura "Šķieneri", Stradu pagasts, Gulbenes novads (Vidzeme)

Nominēta par "vienas lauku autobusu pieturas brīnumainajām pārvērtībām".

  • Popes muiža (Kurzeme)

Kultūrvietas pieteicējs šo vietu raksturoja: "Viena no retajām mazapdzīvotā Ventspils novada kultūrvēsturiskajām vietām, kur tiek radīta un īstenota kultūra un māksla pavisam citā veidā, nekā tas ir ierasts lauku kultūras namos. Ziemā senais Popes medību namiņš pārtop par Ziemassvētku vecīša rezidenci, vasarā muižas kompleksu piepilda Latvijas dziesminieki, kultūras pīšļi tiek rakti un slaucīti drupušajā estrādē, bet pāri visam tiek veltīta milzīga uzmanība Popes muižas vēsturiski plašās teritorijas kultūrvēstures izpētei."

Balvas “Kilograms kultūras 2018” žūrijā darbojas sabiedrisko mediju kultūras jomas profesionāļi – LTV Kultūras raidījumu redakcijas vadītāja Ieva Rozentāle, žurnālistes Eva Johansone, Lilita Eglīte, Anete Lesīte, Daira Āboliņa un Henrieta Verhoustinska, Latvijas Radio 3 "Klasika direktore" Gunda Vaivode, Latvijas Radio programmu vadītāji un žurnālisti Orests Silabriedis, Liene Jakovļeva, Justīne Savitska un Toms Treibergs. Svinīgā balvu pasniegšanas ceremonija notiks 26. februārī, to tiešraidē varēs skatīties LTV1, REPLAY.lv, kā arī klausīties LR1 un LR3 "Klasika" ēterā. Balvas tiks pasniegtas jau astoto gadu.

"Kilograms kultūras” ir sabiedrisko mediju apbalvojums kultūras jomā, kas apliecina sabiedrisko mediju aktīvu līdzdarbību Latvijas kultūras dzīves procesos. Balvu piešķir Latvijas Televīzija, Latvijas Radio un Latvijas sabiedrisko mediju portāls LSM.lv. Pirmo reizi balva tika pasniegta 2012. gadā – par spilgtākajiem 2011. gada kultūras notikumiem.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti