Kultūras ziņas

Vizuāla poēma "Saule brauca debesīs"

Kultūras ziņas

Eiropas Parlamentā pasniegta LUX kino balva

Jauniestudējumā atrāda topošos JRT aktierus

Jaunā Rīgas teātra aktieru kurss debitē uz skatuves izrādē «Kalpa zēna vasara. Sākums»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Šovasar pirmo reizi Latvijas Kultūras akadēmijas vēsturē uzņēma jauno aktieru kursu Jaunā Rīgas teātra vajadzībām. Topošo aktieru studijas tagad vada teātra mākslinieciskais vadītājs Alvis Hermanis. Un tikai nepilnus trīs mēnešus pēc mācību sākuma jaunie sagatavojuši savu pirmo iestudējumu – “Kalpa zēna vasara. Sākums”. 

Rakstnieka Jāņa Akuratera poētiskais vēstījums par jaunību divpadsmit  jauniešiem ir ne tikai debija profesijā, bet arī izturības pārbaude. Tiesa, no dažām aktiera profesijas blakus parādībām Hermanis studentus vēl sargā. Un tās ir intervijas medijos. Toties viedokļus par jauno censoņu veikumu labprāt pauda viņu pirmie skatītāji. 

Latviešu dzejnieka un rakstnieka Jāņa Akuratera atmiņu stāsts “Kalpa zēna vasara” ir poētisks vēstījums par jaunībā piedzīvoto, ko rakstnieks, dzīvojot tālu no Latvijas, nostaļģisku emociju mudināts, sarakstīja 27 gadu vecumā. “Kalpu zēna vasara” ir  režisora Alvja Hermaņa tēva mīļākā grāmata, bet iestudēt grāmatā aprakstīto režisoru mudinājušas pārdomas, pašam ilgstoši strādājot ārzemēs.  

“Tēma, protams, ir jaunība! Jaunība, kura ir pagājusi, visās nozīmēs. Gan cilvēka jaunība, gan šīs dienas kontekstā – arī Latvijas jaunība,”

par izrādi stāsta Alvis Hermanis. 

Izrādē skatītājus ar sevi pirmo reizi iepazīstina divpadsmit topošie Jaunā Rīgas teātra aktieri.

Uzdevums uzburt iztēles gleznas tukšā telpā ar labu tekstu komponista Pētera Vaska mūzikas pavadījumā pirmā kursa studentiem bija jāsagatavo divu mēnešu laikā.  

“Pagaidām ir tīrība. Protams, ir ļoti, ļoti daudz darāmā gan pie valodas, gan pie aktiera meistarības. Tas gaida tikai priekšā. Bet tā metafora ar šo te balto lapu, kā viņi sāk, man šķiet, ka tas pirmais solītis ir daudzsološs,” izrādi komentē Latvijas Kultūras akadēmijas rektore Rūta Muktupāvela. 

“Tas, ka aktieri šajā izrādē ir pilnīgi iesācēji, tieši tas arī ir koncepts,” uzsver Hermanis. “Jo tā “nevainības zaudēšana”, par to jau ir tas stāsts. Es netaisītu šo izrādi ar viņiem pēc četriem gadiem, kad viņi jau būtu visādus trikus samācījušies.”

Savukārt Latvijas Kultūras akadēmijas pasniedzēja, režisore Anna Eižvertiņa akcentē: “Viņi, pirmkārt, izskatās ļoti aizkustinoši savā jaunībā! Tie pirmie soļi, ko sper, viņi ir labi. Katram meistaram sava gaume un piegājiens ir. Visvērtīgākais, kas man šobrīd šķita, bija kāda maģija apakšā zem Akuratera teksta.”

“Jaunības ziņā viņi šobrīd ir eksperti un speciālisti, kādi mēs vairs neesam!” norāda Alvis Hermanis.

Izrāde “Kalpa zēna vasara. Sākums” nav vienreizējs studentu projekts, bet gan Jaunā Rīgas teātra repertuārā pastāvīgi iekļauts iestudējums, kas pirmizrādi piedzīvos 17. novembrī.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti